Funkisvillaen i Sandnes fikk nytt liv

Målet var å forandre funkisvillaen fra 1937 til et moderne familiehus med historisk sus. Sju måneder etter overtakelse flyttet familien inn. Nå er huset hedret med egen vernepris.

Publisert: Publisert:

Trappen opp til loftstuen er tilbakeført til slik den så ut da huset var nytt. Foto: Jonas Haarr Friestad

Denne artikkelen er over fire år gammel

Paret har til sammen fem barn i alderen 12 til 18 år. Da er det fint med god plass rundt spisebordet. Foto: Jonas Haarr Friestad

Det gamle skrivebordet i teak og pianoet i gangen kjøpte paret av husets tidligere eier. Foto: Jonas Haarr Friestad

Kirkegaten 19A ble bygget av Finn Øglænd, barnebarn til Jonas Øglænd, i 1937. Foto: Jonas Haarr Friestad

Det er Stavanger-arkitekten Ludwig Imsland som har tegnet huset. Foto: Jonas Haarr Friestad

Vernepris_12_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

Anette og Ole Kenneth Larsen mottok i går Verneprisen fra Fortidsminneforeningen i Rogaland for renoveringen av Kirkegaten 19A i Sandnes. Byantikvaren Gro Persson var en av dem som delte ut prisen. Foto: Jonas Haarr Friestad

Gangen sett fra stuen. Foto: Jonas Haarr Friestad

Loftet som før var tørkeloft og lagringsplass har blitt til loftstue. Foto: Jonas Haarr Friestad

Inngangsdøren er original og ble funnet på en låve i Hjelmeland hos en slektning av Øglænd-familien. Foto: Jonas Haarr Friestad

Vernepris_150_.JPG Foto: Jonas Haarr Friestad

I kjelleren er det innredet egen leilighet med bad, soverom og egen inngang til den eldste i flokken. Foto: Jonas Haarr Friestad

— Dette huset hadde jeg aldri kjøpt, kommenterte Anette Larsen, på vei hjem fra visning. Minutter tidligere hadde ektemannen Ole Kenneth lagt inn bud på funkisvillaen som hadde tilhørt Øglænd-familien siden den ble bygget i 1937. SE BILDERGALLERI ØVERST I SAKEN.

Kort tid etter var de eier av et renoveringsobjekt til 7,3 millioner kroner. Vannet rant inn flere steder og den overgrodde tomten hadde ikke sett en skikkelig saks på 30 år. Det var bare å gå i gang.

LES MER:

Les også

Oppussingsiveren er fortsatt stor

— Jeg har sett etter et spesielt hus i 10 år. Da dette kom for salg var jeg ikke i tvil. Målet var at huset skulle bli slik det en gang var, men i en moderne 2015-utgave, forteller Ole Kenneth.

Dagen etter kjøpet tok paret kontakt med byantikvaren.

Originalt tak

— Spill på lag med byantikvaren fra første stund. Da får du gode råd helt gratis istedenfor å måtte bruke masse penger på arkitekt, råder Ole Kenneth til andre som ønsker å renovere gamle hus.

Det originale taket er beholdt, pipen er restaurert. Panner ble tatt av, vasket og behandlet, før de ble satt forsiktig tilbake. Grønnglassert tak, nye kobberrenner og beslag, råkjeller ble til egen leilighet, drenering, nye vinduer og dører innvendig og utvendig.

Anette og Ole Kenneth Larsen mottok i går Verneprisen fra Fortidsminneforeningen i Rogaland for renoveringen av Kirkegaten 19A i Sandnes. Byantikvaren Gro Persson var en av dem som delte ut prisen. Foto: Jonas Haarr Friestad

I sju måneder jobbet 10 til 15 mann kontinuerlig for å få ferdig huset til påsken 2015. LES MER:

Les også

Anders og Elin kjøpte et hus fra 1878

— Vi innså ganske raskt at dette var mer krevende enn vi trodde. Rundt juletider måtte vi hente inn flere folk. Det var til tider som en maurtue her. Ideelt sett skulle vi nok hatt to år på oss, men med god kontroll og flinke arbeidsfolk, så gikk dette veldig bra, forteller paret.

Funksjonalismen

Familien på sju flyttet inn til planlagt tid.

— Det var hardt til tider, ja. Mye valg og diskusjoner, men det var verd det. Mange funkishus kan fort få en stram og kald stil. Vi er begge opptatt av sjarm, sjel og historie og ville derfor skape et lunt hjem, forklarer Anette.

Det gamle skrivebordet i teak og pianoet i gangen kjøpte paret av husets tidligere eier. Foto: Jonas Haarr Friestad

Hun er stolt av å bo i toppmoderne hus som samtidig har greid å bevare historien til funkisvillaen.

Eneboligen og garasjen er tegnet av Stavanger-arkitekten Ludwig Imsland, som beskrives som en rendyrket funksjonalist. Han bidro i stor grad til modernismens arkitektur i Sandnes.

LES MER:

Les også

I boks på Ogna

— 1920 til 1940-tallet er en veldig spennende epoke, men dessverre er det få hus som er typiske for denne stilen, sier Ole Kenneth.

Trodde de var gale

Utgangsdøren fant de på en låve i Hjelmeland hos noen slektninger av Øglænds-familien. Vinduer, de fleste bestående av teak utvendig og i hvitt tre innvendig, er spesiallaget, bestilt med 1-2 millimeter klaring, alt med kompaktkarmer.

— Murer og tømrer mente vi var gale, men etter fire kontrollmålinger, pluss en kontrollmåling på fabrikk passet alle, forteller Ole Kenneth.

Inngangsdøren er original og ble funnet på en låve i Hjelmeland hos en slektning av Øglænd-familien. Foto: Jonas Haarr Friestad

I går mottok paret Verneprisen fra Fortidsminneforeningen i Rogaland som begrunner tildelingen slik:

"Kirkegata 19 er et eksepsjonelt godt bevart «funkis» hus. Eierne har omsorgsfullt og forbilledlig rehabilitert bygningen. Bygningen framstår i dag autentisk, og som et særlig godt og interessant eksempel på mellomkrigstidens funksjonalistiske arkitektur. Det er prisverdig at eierne gjennom hele prosessen har vært opptatt av å sette seg inn i funksjonalismens arkitektoniske uttrykk og materialbruk. Kunnskap som har vært viktig for å fatte de rette beslutningene underveis, slik at sluttresultatet ble best mulig".

LES MER:

Publisert: