– Nesten alle Høyre-politikere som er single når de får et viktig verv, ender opp som samboere eller blir gift

Hun har forberedt seg på å gå på noen smeller. Han sitter på nåde fra Knut Arild Hareide (KrF). Aftenbladet fulgte stortingsdebuten da to Høyre-ferskinger fikk oppskriften på å unngå å bli forsidestoff i VG.

Tina Bru (t.v.) ga mange råd til Aleksander Stokkebø (H) og Margret Hagerup (H) på duoens første dag på Stortinget etter stortingsvalget. Her i NRKs radiostudio på Stortinget. Foto: Siv Dolmen

 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:

– Jeg var ikke så nervøs før jeg satte meg på flyet. Først da jeg gikk inn døra til Stortinget begynte det å gå opp for meg hva jeg nå skal ut på. Jeg kjenner jo på en viss ærefrykt, jeg gjør det, sier Margret Hagerup (H),

Firebarnsmoren på 37 år fra Kvernaland har tatt plass i vandrehallen på Stortinget.

Næringskomitéleder Geir Pollestad (Sp), som hun sitter i kommunestyret i Time sammen med, kommer bort og påpeker at han nå er eldst av den yngste halvdelen av den nye rogalandsbenken.

Margret Hagerup (H) var ikke nervøs da hun tok flyet til Oslo torsdag morgen, men kjente på en ærefrykt da hun skulle entre den ærverdige stortingsbygningen. Foto: Siv Dolmen

Nåde være med deg

Stortingsvalg innebærer endringer i persongalleriet.

Aleksander Stokkebø (H), 22 år fra Stavanger, sikret Høyre et ekstramandat og rakk å bli hyllet to ganger av statsminister Erna Solberg på drøyt 12 timer i Høyres jubelrus, før fintellingen startet. Brått var Øystein L. Hansen (Ap) inne med knappe 190 stemmers margin.

Stokkebø får imidlertid vikariere på Stortinget så lenge Bent Høie (H) fortsetter som statsråd. Jusstudenten er fullt klar over at hans tilværelse både betinger Høie-kontinuitet i regjering samt nåde fra KrF-leder Knut Arild Hareide.

Aleksander Stokkebø (t.h.) ønskes velkommen av rutinerte Michael Tetzschner (H) på en samling for nykommere i Høyres stortingsgruppe. Foto: Siv Dolmen

KrF vil verken regjere eller inngå samarbeidsavtaler med Frp. Dermed har KrF alle muligheter til å hoppe over til Jonas Gahr Støre (Ap) og resten av opposisjonen og velte regjeringen.

– Føler du at du sitter på nåde fra Hareide?

– Borgerlig flertall gir en borgerlig regjering. Alle de borgerlige partiene og Hareide selv er tydelig på at de ønsker Erna som statsminister. Jeg føler meg trygg på at det blir en felles enighet på borgerlig side. Bent Høie har gjort en god jobb, og jeg håper han får fortsette å jobbe for å få ned helsekøene og ventetiden.

– Men scenarioet har slått deg?

– Jeg er først og fremst glad for at det er borgerlig flertall.

– Du er altfor dreven i dine svar, Aleksander, påpeker Aftenbladet før stortingsfadder Tina Bru (H) skyter inn:

– Han er Stortingets yngste og svarer sånn: Det lover godt, sier Bru og bryter ut i latter.

Hun har gjort kometkarriere i løpet av sine fire første år på Stortinget. Nå sitter Bru i Høyre-ledelsen og blir sannsynligvis leder på rogalandsbenken i Høies regjeringsfravær.

2. nestlederen i energi- og miljøkomiteen oppsummerer sine første dager på Stortinget i 2013 som den komplette følelsen av «hæ?»

– Hva gjør jeg nå? Hvor går jeg? Ikke hadde jeg kontor. Ikke visste jeg hvor jeg skulle gå. Det er som å bli kastet ut på dypt vann, og så må du bare prøve å svømme. Mye faller på plass når du får bli tildelt en komité og får et kontor, sier hun.

 1. Her er Aleksander Stokkebø (H) og Tina Bru (H) på vei til et møte på Stortinget i et annet bygg. Bru er som en guide å regne på Stokkebøs første dag som påtroppende stortingsrepresentant. Foto: Siv Dolmen

 2. Aleksander Stokkebø (H) og Margret Hagerup (H) ønskes velkommen før første møtet med nykommere i stortingsgruppa til Høyre. Foto: Siv Dolmen

Aleksander Stokkebø og Margret Hagerup ønskes velkommen av Frida Melvær (H), ny representant fra Sogn og Fjordane. Foto: Siv Dolmen

Forberedt på motgang

Hagerup, som ble folkevalgt i Time i 2011, har blinket seg ut det som i dag heter kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, næringskomiteen eller arbeids- og sosialkomiteen.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli stortingspolitiker. Det er en brå overgang. Jeg har jo aldri vært med i fylkespolitikken eller vært medlem i Unge Høyre.

– Er du forberedt på angrep fra opposisjonen på ting du sier fra talerstolen?

– Ja, det skal nok gå bra, men jeg er jo forberedt på å gå på en del smeller. Det er lettere nå enn bare for ett år tilbake. Nå har jeg vært gjennom en del debatter i valgkampen, og synes det går lettere å svare. Du blir jo engasjert, og de andre du debatterer mot er også helt vanlige folk, sier Hagerup.

– Er det en lettelse at dere trer inn i et Høyre i maktposisjon, ikke i opposisjon?

Stokkebø tar ordet og påpeker at han har sittet i posisjon i Stavanger og opposisjon i fylkestinget.

– Det er litt forskjell. I posisjon kan du få gjort veldig mye og få levert på konkrete saker, sier Rosenborg-supporteren fra Stavanger.

Aleksander Stokkebø (H) og Margret Hagerup (H) fotografert i vandrehallen i Stortinget. Her skal de bryne seg på politiske motstandere og journalister de neste fire årene. Foto: Siv Dolmen

Direktelinje til regjeringen

Bru påpeker at det er noe helt annerledes å kunne sitte på Stortinget med direktelinje til statsråden mens de i opposisjon ikke har det.

– Jeg tenkte mye på hvordan det kunne komme til å bli (hvis Høyre havnet i opposisjon etter valget). Da ville du ikke hatt de ukentlige møtene mellom statsråden og tilhørende fraksjoner og muligheten til å påvirke gjennom de kanalene, sier 31-åringen, som blant annet brukte slike kanaler for å snakke Fornybar AS hjem til Stavanger-regionen.

Bru opplever å bli lagt merke til oftere enn før ute blant folk, men føler hun nesten er blitt mer kjent gjennom rikspressen enn lokale medier.

– Sier du noe dumt i starten, klatrer du fort opp på kjendislisten, sier hun.

Les også

Høyre jublet for fire nye år med Erna Solberg

Jubelen sto i taket da de første valgdagsprognosene viste fire nye år for Erna Solberg og Bent Høie i regjering.
Les også

Hun rykket rett inn på Stortinget

VINNER: Margret Hagerup (37) er Jærens siste politiske stjerneskudd. Nå forbereder firebarnsmoren seg på hybellivet og…
Les også

– FIRE NYE ÅR, FIRE NYE ÅR!

ROGALAND HØYRE: – Erna, Erna, Erna! Fire nye år, fire nye år! Øredøvende jubel på Høyres valgvake i Stavanger fra…

Hagerup sier hun har ambisjoner om å være kjempetydelig i mediene.

– Det er nesten litt vinn eller forsvinn for min del. Du blir jo gradvis vant til det, og jeg gruer meg ikke nå slik jeg gjerne gjorde da jeg ikke var vant til det. Første gangen jeg skulle ringe en journalist, så måtte jeg stålsette meg.

– Når var det?

– Et halvt års tid siden, svarer Hagerup.

Bru:

– En ting er å være kjent blant folk, noe annet er å være kjent blant pressefolk. Det blir en jobb for disse to å slå av en prat med journalister og kunne bryte gjennom lydmuren, sier Bru og ser på Hagerup og Stokkebø.

Aftenbladet henger på når trioen må forflytte seg ned to etasjer ned til NRKs radiostudio. NRK Rogaland vil også kringkaste lyden av Høyres lokale debutanter.

Guide Tina Bru (H) leder an på vei mot møtet med Høyre-gjengen i en annen etasje i et annet bygg i et annet kvartal. Margret Hagerup og Aleksander Stokkebø henger på. Foto: Siv Dolmen

VG-testen

Før sendestart kommer noen medieråd fra Bru som i rikspressen er pekt på som en mulig Høyre-leder på sikt.

– Husk at snakker du med en journalist, så snakker du med en journalist. I stortingsrestauranten er det sitatforbud, og det blir ingen sak av det som sies der. Det er en uskreven regel. Mange journalister er sykt hyggelige og blir en god «venn». Men dere må huske at de ikke er dine venner. Samtidig treffes man og snakkes mye, og det er ingen grunn til å være redd for journalister. Jeg føler mange ferske kommer her og er livredde for å snakke med noen i VG.

– Har du hørt om VG-testen? spør Aftenbladet.

– Ja, svarer Bru.

– Ja, hva går den ut på?

– Nei, du må tenke på at det du gjør må kunne stå seg på VG-forsiden.

– Hvor mange ganger har du kjørt VG-testen på deg selv?

– Aldri, men jeg må innrømme at jeg har tatt litt sjanser med den podkasten vår, sier Bru.

Hagerup skyter inn at hun har hørt på Bru og Henrik Asheims podkast-episoder «hver dag på vei til jobb» som en del av forberedelsene til stortingstilværelsen.

– Det spørs om det var så smart, sier Bru og ler.

Aleksander Stokkebø (H) fra Stavanger er innstilt på å fortsette studiene i Stavanger mens han er på Stortinget. Foto: Siv Dolmen

Jakten på kjærligheten

Etter radioseansen med NRK Rogaland er det tid for lunsj i regi av Høyres stortingsgruppe.

Først må Bru innom kontoret sitt. Hagerup og Stokkebø følger på. Ut av studioet. Bort en korridor. Til høyre. Så til venstre, forbi biblioteket. Inn en heis. Opp i fjerde. Inn i korridoren, vend til høyre. Fortsett. Inn en dør til høyre. Inn i heisen til venstre. Heis ned til kjelleren til en underjordisk labyrint som knytter den ærverdige stortingsbygningen til tilknyttede kvartaler og lokaler.

Stokkebø etterlyser et kart. Heldigvis kan han lene seg på Bru, som både han og Hagerup skryter fælt av.

Selv ser Bru mest opp til Marit Arnstad (Sp), fordi hun er «en utrolig dyktig politiker» og komiteens disiplinerende «bullshit-filter».

Les også

Han er stjerna til Erna

VALG: 22 år gamle Aleksander Stokkebø fra Stavanger har allerede rukket å bli Ernas favoritt.
Les også

Aleksander Stokkebø (H) heier på et norsk fotballag som det ikke passer seg å nevne i Stavanger Aftenblad, så han sensurerer det bort.

Han stiller som Høyres ungdoms-kandidat i Stortingsvalget
Les også

Denne Høyre-mannen fra Rogaland hylles av Erna Solberg

Trukket fram for enorm innsats i valgkampen da statsministeren feiret fire nye år i regjering.

Stokkebø og Hagerup når endelig fram til T-614.

Erna Solberg har ikke ankommet. Hun skal først møte de ferske representantene om noen timer.

Innenfor venter brus, vann, kaffe og wraps og en varm velkomst av mer eller mindre profilerte Høyre-folk.

Fellesnevneren er kjærligheten for partiet. Noen har til og med funnet hverandre gjennom partiet.

Stokkebø svarer «singel og på let, neida...» på spørsmål om sivil status.

Bru konstaterer at «nesten alle Høyre-politikere som er single når de får et viktig verv, ender opp som samboere eller blir gift.

– Det gjelder både i Rogaland og her. Det er en god Rogaland Høyre-tradisjon for det, så det finnes gode muligheter.

– Jakten på kjærligheten, Stokkebø?

– Kanskje det.

– Dere må huske å trykke av knappen her etter sending, sier Tina Bru (H), som torsdag tok på seg rollen som fadder, guide, studiotekniker og mentor for Aleksander Stokkebø og Margret Hagerup. Foto: Siv Dolmen

Publisert:
 1. Aleksander Stokkebø
 2. Stortingsvalg
 3. Bent Høie
 4. Marit Arnstad
 5. Knut Arild Hareide

Mest lest

 1. Vil utvide Europas største steinbrudd – naboene fortviler

 2. Bensinstasjon-ansatt koronasmittet - ber kunder være obs

 3. Minst 100 smittede ved 15 skoler og fem barnehager i Stavanger

 4. Sånn ser nye Ruten ut etter to måneder