Klasse 7b har valgt sin favoritt

Gode bygninger og steder for barn og unge er tema for årets byggeskikkpris i Stavanger. Da er det bare rett og rimelig at 7b ved Sunde skole får være med i juryen.

Publisert: Publisert:

Guttene i 7b boltrer seg i lekerommet Diagonalen i Jåttå barnehage. Det gikk ikke lenge før «huset» hadde både tak og vegger. Foto: Jon Ingemundsen

Denne artikkelen er over to år gammel

Noa Leander Øxnevad benytter sjansen til å klatre i byens høyeste dyrefigur, giraffen i Ajaxparken. Foto: Jon Ingemundsen

Det er en tøff jobb å være medlem av juryen. Sondre Finnvig-Knudsen i et tenksomt øyeblikk under bussturen. Foto: Jon Ingemundsen

Emma Christoffersen Blonz koser seg i et regnvått Tasta skatepark. Foto: Jon Ingemundsen

St.Petri menighetshus like ved Våland skolen er også blant kandidatene. Foto: Jon Ingemundsen

Ajaxparken var siste stopp for gjengen fra Sunde. Emilie Linea Dale får svingt seg i hengekøya. Ellers fra venstre Eira Tronerud, Malin Johansen, Andrea Voll og Linn Bergan. Foto: Jon Ingemundsen

Se bildegalleri øverst i saken.

Onsdag var klassen på busstur rundt til de fire kandidatene, etter først å ha fått en innføring i byplanleggingens mysterier i de kommunale korridorer i Olav Kyrres gate.

Flere fag

– Arkitektene har vært hos oss på skolen også og fortalt om skalering og kontekst og andre ting. Vi har fått prøvd oss både med lego, tegning og med et minikamera, forteller Emma Christoffersen Blonz.

– Vi kunne ta bilder av en liten stein og få den til å se ut som et digert fjell, legger Sondre Finnvig-Knudsen til.

– Vi er veldig glad for at vår klasse ble plukket ut til dette. Prosjektet inngår i kunst- og håndverkfaget, men det er også elementer av både samfunnsfag og norsk. Vi synes selvfølgelig det er kjekt å få gjøre ting i praksis i stedet for bare i teorien, sier lærer Mariann Halvorsen.

Les også

Slik blir byens kuleste lekeplass

Les også

Byggeskikkpris til Preikestolhytta

Les også

Nå åpnes Hermetikken for folket

Les også

Kunne dette skjedd på Eiganes?

Det går ikke lenge før det blir åpenbart at øvelsen også har et åpenbart innslag av matematikk også. Skalering av byggene og størrelsen på friarealene rundt er viktige når prosjektene skal bedømmes.

Første favoritt

– Arkitekturen har innslag av alle fag, bemerker en smilende Per Fretheim, som sitter i juryen på vegne av Stavanger Arkitektforening.

– Dette er kjekt å være med på. Det er viktig å gi oppmerksomhet også til arkitektur som fungerer, ikke bare hver gang noe har gått galt, sier han.

Første stopp på veien er Tasta skatepark, som flere i klassen har besøkt allerede. En særdeles vilter jury slippes løs for en ti minutters befaring i brattheng og kurver.

– Jeg tror nok gjerne skateparken vinner, siden så mange kjenner den fra før, sier Amalie Solensteen.

– Men vi har jo ikke sett de tre andre ennå, sier Emma Christroffersen Blonz.

Verdens beste?

Neste stopp er Jåtten barnehage, byens største, med 325 barn. Et stort uteområde, med både «jungel» og bærbusker, flere lekeområder og innendørs klatrevegg og rom med myke byggematerialer.

– Dette må være verdens beste barnehage, sier Matthew Braithwaite etter at han og kameratene har bygd opp et helt hus med tak og vegger.

Emma tar visse forbehold i sin bedømmelse.

– Det er både fordeler og ulemper med å ha en så stor barnehage. De får jo plass til veldig mange barn, og det er bra. Men barna kan jo ikke bli kjent med alle, slik de kan i en liten barnehage, sier hun.

– Hvor gammel må man være for å få sommerjobb her, spør en begeistret Amalie på vei ut.

Trehusbyen

– 16? Åja, da er det bare tre år igjen. Og jeg trenger ikke å få lønn, sier hun

Neste stopp er St. Petri menighetshus på Våland, et nytt og allsidig aktivitetshus midt i Trehusbyen. Huset blir benyttet til både ungdomsklubb, lørdagskafe, babysang og korøvelser.

Skokken fra Sunde er hjemme på et blunk og innvier både scenen, med en spontan versjon av «Skal vi danse», biljardbord og minifotballmål.

Ajaxparken, like ved Aftenbladet, er den siste nominerte til årets Byggeskikkpris. Juryen svinser rundt, klatrer i giraffen og svinger seg i hengekøya.

Det er tid for lunsj i kommunens kantine, og så er det tid for avstemning. Stillheten og et lite snev av alvor senker seg. For å få til en hemmelig avstemning må alle senke hodet og lukke øynene før de rekker opp hånda for det de mener er det beste prosjektet. To favoritter peker seg ut. Tasta skatepark går helt til topps med 12 stemmer, Jåttå barnehage får 9 stemmer.

Hestehode foran

Dermed har skateparken en liten ledelse før de seks andre i juryen tar den endelige beslutningen om en måneds tid. De seks er to arkitekter, en landskapsarkitekt, en fra kommunens administrasjon og to politikere. Den ene av dem, Egil Olsen (H), tok imot ungdommens stemmeseddel og var ikke overrasket over utfallet.

– Dere som er 11–12 år gamle er vel mer interessert i skateparken enn Ajaxparken eller barnehagen. Vi politikere må se på helheten, hva som er bra for de minste barna og for dere som er større barn og ungdommer. Jeg synes det er viktig at vi i kommunen lytter til dere som er barn og unge. Det er det vi lærer av, sa Olsen.

Foto: Jon Ingemundsen

Publisert: