Borgli: - Jeg trodde dette var en gladsak

Det blir boliger i friområdet på Sandved. Naboene klager vedtaket inn til fylkesmannen.

Inger Margrete R. Nielsen og Tore R. Nielsen har vært naboer til friområdet på Sandved i 31 år og ber kommunen spare friarealet for boligutbygging Foto: Fredrik Refvem

 • Julie Teresa Olsen
  Julie Teresa Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Stikk i strid med kommuneplanen vil Sandnes Tomteselskap KF bygge sju nye eneboliger i et friområde som kommunen selv eier. Inntektene skal dekke 8,5 millioner kroner av kostnaden med å legge høyspentkablene på Sandved i bakken.

Naboene på Sandved protesterte høylytt mot boliger i friområdet helt til siste slutt, men til ingen nytte. Ap, FrP og Sp opprettholdt vedtaket fra utvalg for byutvikling, og ga grønt lys for å sette kommuneplanen til side. Den slår fast at grøntområdet ikke skal bygges ned uten at det finnes erstatningsareal.

Saken ble heftig debattert i mandagens bystyre.

Heftig debatt

– Jeg trodde dette var en gladsak. I 2014 leser vi i avisen om høyspentjubel på Sandved. Jeg husker at det ble spurt gjentatte ganger om bydelen stod samlet om dette. Svaret var ja. En idé var å bygge nok boliger til å kunne finansiere nedgravingen. Det ble veien å gå og jeg har ikke hørt noen protester på dette. Jeg trodde alle var glade for dette, men nå står vi en situasjon der noen forsøker å stoppe reguleringsplanene, sa Pål Morten Borgli (Frp).

Pål Morten Borgli (FrP) på talerstolen. Foto: Jarle Aasland

Høyre, som lenge har forsøkt å stanse reguleringsplanen, tok raskt ordet.

Nedbygging av friområdet som ikke kan erstattes, må begrenses til et minimum

– Nasjonale og regionale planer er krystallklare. Nedbygging av friområdet som ikke kan erstattes, må begrenses til et minimum. Vi har et stort ansvar for å ta vare på grøntområde og friområde. Skolene, bydelen, FAU og barnehagene er imot dette. Jeg har sjekket partiprogrammene og de fleste går til valg på hindre denne typen inngrep, sa Leiv Rune Mjølsnes (H), og siterte flere punkter fra både Sp og Ap sitt partiprogram.

Leiv Rune Mjølsnes (H) Foto: Carina Johansen

– Ordfører, dette er ikke riktig byutvikling. KrF og H legger frem et fellesforslag om at dette arbeidet må bestilles i ro, la han til.

– Det gjør godt for skolebarn å ha slike områder. Vi vet at barnehagen setter stor pris på det. Rapporter er gjort på vinteren og alle vet at det er mindre dyreliv da. Det er også to arter som er rødlistet. Jeg håper vi kan unngå å bygge ned denne typen områder, sa Bjørg Riska Josefsen (KrF).

– Vi er enige om at vi skal ta vare på grønne lunger, men dette er en løsning som må til for å få lagt en høyspent i bakken. Vi håper at tiden vil vise at dette var et godt grep, sa Ragnvald Erga (Ap).

Ordføreren: - Blir urettferdig

– Bydelsutvalget har fire ganger sagt enstemmig ja til til planene. Vi kan ikke endre på dette. Det står 13 bydeler klar som vil ha nedgravd sine høyspentledninger. Dette handler om likebehandling, sa ordfører Stanley Wirak (Ap).

– Dette er en del av turdraget ned til Sandvedparken. Plansjefen skriver at det ikke skal legges til rette for lekeplass fordi området skal være uberørt, men det er greit å bygge boliger? SV mener at vi må spare grøntområdene og gir derfor vår støtte til H og KrF, sa Heidi Bjerga (SV).

Heidi Bjerga (SV) Foto: Aasland, Jarle

– Venstre vil støtte KrF og H sitt forslag. Venstre sier at vi skal ha store nok grøntområder i alle våre bydeler. Sandved er en folkerik bydel. Vi gir oss selv dispensasjon fra rikspolitiske retningslinjer for barn og unge i denne skaen, og da skal vi erstatte dette arealet, sa Tove Frantzen (V).

– Hvor mange dekar trenger skolene for å gå på tur? Trenger de mer enn 15 dekar? lurte Kristoffer Birkedal (Frp).

Les flere saker fra mandagens bystyre:

Les også

Bogafjell får ny skole før Skaarlia

Les også

Politikerne utsatte kontroversiell sak

– Det er klart de grønne vil beholde 100-metersskogen på Sandved. Det kan ikke bare være penger som styrer byen. Hva ville London og New York vært uten de grønne parkene. Her er slike områder hellige. Det er synd at dette ikke er stopper før. MDG støtter selvsagt forslaget til H og KrF, sa Erlend Kristensen.

Reguleringsplanen ble vedtatt med stemmene til Ap, Frp, Sp og uavhengig.

Senterpartiet la også frem et tilleggsforslag på vegne av posisjonen, som også fikk flertall: «Detaljregulering er ment for å sikre finansiering av å legge høyspentlinjen i jordkabel. Salg av antall boligtomter tilpasses innenfor prosjektets totale kostnadsramme».

På grunn av en rekke frafall blant de faste representantene til Ap, møtte leder i bydelsutvalget på Sandved, Åge Elven (Ap) som er vararepresentant i bystyret.

– Jeg håper Høyre og KrF tar til fornuft. Det er en liten del av grøntområdet som skal bort. Jeg håper dere støtter de 98 prosentene som vil ha denne saken ferdig, og ikke de 2 prosentene som protesterer mot dette, sa Elven.

Innlegget fikk flere naboer til å reagere, deriblant Arne Sæther.

– Lederen av Sandved bydelsutvalg mer opptatt av å følge sitt eget politiske parti, enn å kjempe for sine beboere. Han fremstiller det som om det er 2–3 naboer som er engasjert i saken, men følger han ikke med? Rektor og leder av barnehagen har uttalt seg i media og vil bevare den grønne lungen. I tillegg har nærmere 500 skrever under på at området må besvares, sier Sæther.

Naboene klager inn vedtaket

Flere av naboene som protestere mot planene, var til stede i bystyret. De har ikke gitt opp håpet.

– Vi kan ikke gi oss. Dette er et friområde som vi har vedlikeholdt i mange år og som setter et særpreg på Sandved. Dette området skal vi beholde, sier Kurt Idland, som sammen med flere naboer jobber for å stanse utbyggingen.

Nabo Siv Bøe vil ikke miste friområde til boligutbygging. Her sammen med mannen Arne Sæther (t.h) og nabo Sveinung Kjosavik. Foto: Rune Vandvik

Idland mener området blir brukt til å finansiere noe annet enn det som først av tenkt.

– Vi kommer til å klage vedtaket inn til fylkesmannen og videre til sivilombudsmannen om det er behov for det. Vi har påvist at inntektene for salg av friarealet til boligformål går direkte til tomteselskapet, som skal bruke pengene til å opparbeide tomtene. Mens argumentene var at salget skulle dekke kostnaden med å legge høyspentkabalen i bakken, sier Idland.

Naboene har også startet en underskriftskampanje for å bevare friomådet. I skrivende stund har kampanjen fått 455 underskrifter.

Sandnes tomteselskapet ville først bygge 22 boliger i området, men antallet er nå redusert til 7.

Fylkesmannen har tidligere kommet med innsigelser i saken og mente inngrepet i friområde ble for stort og at kvaliteten på området ville bli betydelig redusert. Men har i ettertid trukket innsigelsen.

Les mer:

Les også

Flere robotgressklippere stjålet i natt

Les også

Naboer: - Kommunen selger vår eiendom

Les også

Denne robotklipperen gjør jobben kommunen ikke gjør

Publisert:
 1. Sandved
 2. Sandnes Tomteselskap
 3. Sandvedparken
 4. Heidi Bjerga
 5. Pål Morten Borgli

Mest lest akkurat nå

 1. Sandnes Ulf strålte og klappet sammen

 2. Kristoffer Joner opplever mye dramatikk i havet utenfor Malta

 3. Mange velger å holde seg hjemme 17. mai

 4. Slår knallhardt tilbake: Gjert Ingebrigtsen mener Vebjørn Rodal er bitter

 5. Erik Johannessen angrer bare på én ting – at han ikke kastet ballen til sin beste kamerat og motstander

 6. Denne turen er ekstra fin i stygt vær