Tajik ventet på muslim-hets

Hadia Tajik var forberedt på oppmerksomhet da hun ble utnevnt til landets første muslimske statsråd. Derfor er hun ikke overrasket over mye av internett-hetsen.

Publisert:

Hadia Tajik hadde i dag sitt første offisielle oppdrag som statsråd da hun besøkte Kampen skole i Oslo for å få med seg en skolekonsert. Foto: Kristian Jacobsen

Hun har lagt bak seg sin første langhelg som kulturminister, Hadia Tajik. Det har stort sett vært fryd og gammen, pomp og prakt. I helgen var 29-åringen fra Bjørheimsbygd ledsager for en svaksynt mann på et mil-løp i Oslo. I dag hadde hun sitt første offisielle oppdrag som statsråd da hun besøkte Kampen skole i Oslo for å få med seg en skolekonsert.

Les også

Første lokale siden Gunnar Berge

— Det har vært en fin opplevelse så langt og det er herlig å dele dette med alle barna. Samtidig er jeg inneforstått med at ikke alle dager i denne jobben vil vært fylt av solskinn og glade barn, sier Tajik.

Ekstrem respons

Søkemotoren Retriever viser at Hadia Tajik er nevnt i 224 papirartikler den siste uken. Legg til 1087 artikler og blogginnlegg på nett, noen titalls intervjuer på TV og radio, og du får et volum bare Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre har opplevd maken til de siste sju dagene.

Les også

- Norge stoler på muslimer

— Jeg var ikke forberedt på en slik respons, men så visste jeg heller ikke at spørsmålet om denne jobben skulle komme denne uken, sier Tajik. Hun ble dobbelt historisk ved at hun er tidenes yngste og tidenes første muslimske statsråd i Norge.

- Hva tenker du om oppmerksomheten på det personlige plan?

— Jeg forstår det til en viss grad. Og jeg skjønner at når jeg er forholdsvis ung og har den bakgrunnen jeg har, har folk en ekstra nysgjerrighet knyttet til dette. Det er bare positivt, og da kan jeg fortelle om de interessante og viktige tingene vi gjør i kulturdepartementet, sier Tajik.

Leser om seg selv

Hun får også med seg mye av det som skrives og diskuteres om henne. Det aller, aller meste er positivt og beskriver henne som en superdame, flink pike og en historisk person. Men på nettavisenes debattforum er det også mange som er skuffet over at Norge har fått en muslimsk minister.

Les også

Oversett hjemme, stjerne i Oslo

På Aftenposten.no er en så sint at han skriver «Breivik blir stadig lettere å forstå...».

En annen skriver «Jeg er helt sjokkert. Og dette gjøres i en tid hvor islamske herjinger terroriserer verdenssamfunnet!».

På Vårt Lands mye brukte Verdidebatt.no er det også full fyr, og artikkelen «Gratulerer, Hadia Tajik!» er soleklart mest kommentert.

Disse varierer fra «Vi må jo gremme oss, når vi har fått en muslim i regjeringen» til «Hun ønsker å innføre SHARIA i NORGE....og kjempe for det vi tror på, nemlig et Norge med lover basert på SHARIA!». På hjemmesiden til Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) har leder Arne Tumyr skrevet et flammende innlegg med overskriften «Valgte en mohammedaner til ny kulturminister» og undertittelen «På kollisjonskurs med våre grunnleggende verdier».

— Jeg har lært at når man får mye oppmerksomhet, er det alltid på godt og vondt. Det har vært akkurat like mye fokus på min etniske bakgrunn og religion som jeg var forberedt på, sier Hadia Tajik til Aftenbladet.

Publisert: