Staten tar over nettstedet til stråleaktivister med tvang

Konflikten mellom Statens strålevern og Folkets strålevern spisser seg til. Førstnevnte tvangsovertar nå nettstedet til interesseorganisasjonen.

Publisert: Publisert:

Sissel Halmøy (t.h) i Folkets strålevern, her med interesseorganisasjonens styreleder og Stavanger-mann Thomas Middelthon, må nå gi fra seg nettstedet sitt til Statens strålevern.

  • Thomas Ergo
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Etter lengre tids uenighet har Statens strålevern fått medhold i å ta over nettadressen til interesseorganisasjonen Folkets strålevern . Overtakelsen skjer med tvang og i løpet av få dager, etter det Aftenbladet får opplyst.

Det er domeneklagenemnda som sist uke fattet avgjørelsen, etter at strålevernet sendte inn en klage på interesseorganisasjionens domenenavn.

”Klager fikk medhold på grunn av dokumentert rettighet og at klageparten var i ond tro,” skriver nemnda i sitt vedtak 23. mai.

— Glad for avgjørelsen

Interesseorganisasjonens Folkets strålevern må dermed gi slipp på nettstedet www.stralevern.no , som det har benyttet i rundt to år.

-Vi er glad for Domeneklagenemndas avgjørelse. Det er uheldig å skape forvirring mellom to aktører med ulikt mandat. Vi må være trygg på at nettbrukerne treffer myndigheten Statens strålevern når det er målet med søket, sier Ole Harbitz, direktør i Statens strålevern, i en pressemelding på strålevernets hjemmeside nrpa.no.

- Den siste sovjetstat

-Statens strålevern skyr tydeligvis ingen midler. Etaten oppfører seg som den siste sovjetstat. Dette oppfatter jeg som et slag under beltestedet, sier Sissel Halmøy, leder av Folkets strålevern, til Aftenbladet.no.

— Villeder publikum

Statens strålevern har i flere år benyttet det engelske domenenavnet www.nrpa.no. Det står for Norwegian Radiation Protection Authority. I tillegg registrerte etaten i 2001 domenenavnene www.stralevernet.no (2001). Og i fjor registrerte www.strålevernet.no og www.straalevernet.no.

”Navnelikheten er egnet til å villede publikum til å tro” at nettsiden til Folkets strålevern angår Statens strålevern eller dets myndighetsutøvelse, mente strålevernet, da det klaget til domenenemnda.

Strålevernet viste til at interesseorganisasjonen i lang tid har yteret seg om samme fagfelt som dem, altså om elektromagnetisk stråling.

Interesseorganisasjonen har i flere år vært en sterk kritiker av og har utrykt mistillit til strålevernet. Organisasjonen har spesielt anklaget den statlige etaten for ikke å fortelle sannheten om angivelige helserisikoer ved stråling fra mobiltelefoner.

- Begrenser ikke ytringsfriheten

I klagen er ikke strålevernet urolig for at de nå ville kunne kneble en brysom kritiker:

En overføring av domenenavnet www.stralevern.no til Statens strålevern ”vil ikke være et uberettiget inngrep i ytringsfriheten eller demokratiske rettigheter, da klagemotparten har mulighet til å opprettholde god synlighet og tilgjengelighet på internett gjennom andre domener,” skriver strålevernet, som hevet at organisasjonen tok domenenavnet ”i ond tro”.

Domeneklagenemnda viser til at ”strålevern” er en del av den statlige etatens navn i Enhetsregisteret.

”Klager blir dessuten omtalt som ”strålevernet” av private, i det offentlige og i media,” skriver nemnda, og viser til at etaten har hatt virskomhet knyttet til www.stralevernet.no i over ti år.

Nemnda mener derfor at strålevernet har rettigheten til navnet. Folkets strålevern burde ha skjønt at www.stralevern.no kunne forveksles med den statlige etatens domenenavn, og handlet derfor "i ond tro".

- Visste ikke om navnet

Folkets strålevern hevdet at de ikke kjente til at strålevernet hadde en annen adresse enn den engelske, som er blitt benyttet til nå – også på e-postadresser og i rapporter. Første gang strålevernet klaget på nettadressen deres var halvannet år etter at de hadde begynt å legge ut in formasjonsmateriell på den. Skriver organisasjonen.

Den mener det ”framgår tydelig av nettsiden at” et de ikke ønsker å bli forvekslet med Statens strålevern.

Sissel Halmøy sier Folkets strålevern ikke kommer til å slå seg til ro med vedtaket, og vurderer rettssak.

Hun mener strålevernet må skylde seg selv når den har vært opptatt av å hete ”noe så innmari norsk” og publikumsvennlig som NRPA.

-En anerkjennelse

- Vi anser det som en anerkjennelse av vårt arbeid, at Statens strålevern ser seg nødt til å tvangsoverta vårt domenenavn etter snaut to år. Men vi er ikke avhengige av en URL for å nå frem med vår informasjon, sier Halmøy.

Hun oppfordrer folk til å søke etter organisasjonen på Google, når siden blir stengt.

— Vi er en frivillig organisasjon med lite penger, og har ikke råd til å trykke opp igjen alt vårt informasjonsmateriell.Vi vet enda ikke hvilke økonomiske kompensasjoner vi har rett til ved en slik ekspropriasjon.

Tar over e-postene?

Halmøy er også usikker på om strålevernet nå vil kunne overta alle deres e-poster.

— Vi forstår at Statens strålevern ser seg tjent med å få våre mailer, vi har alle mailadresser tilknyttet vårt domene som nå blir tvangsovertatt. Vi vet enda ikke om mailer sendt til våre adresser blir routet til oss, eller mottatt av Statens strålevern, sier Halmøy.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

  2. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

  3. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

  4. Prins Harry og hertuginne Meghan har bosatt seg i Santa Barbara

  5. Auglendstunnelen åpner lørdag

  6. – Man kan få symptomer etter at man har testet negativt. Da bør man teste seg på nytt