Mener politiet inspiserte korrekt før celledødsfall

Inspeksjonene av glattcella ble gjort i henhold til instruksen, før 61-åring døde, ifølge Spesialenheten. Et firma forsøker nå å gjenopprette opptak fra cellegangen.

Publisert: Publisert:

Ellen Eikeseth Mjøs i Spesialenheten for politisaker

 • Thomas Ergo
  Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Spesialenheten er ikke ferdig med etterforskningen av omstendighetene rundt dødsfallet. Men Ellen Eikeseth Mjøs, advokat ved Spesialenheten for politisaker, region Vest-Norge, sier enheten nå har avhørt en rekke personer og har god oversikt over hva som skjedde i arresten søndag 13. januar, da en 61-åring fra Rogaland ble innbragt og senere døde. Spesialenheten har i tillegg til avhørene gjennomgått lyd— og bildeopptak fra da 61-åringen ble innbragt i arresten og fra hele oppholdet i cella, samt inspeksjonsloggen ved celledøra.

— Inspeksjonsloggen viser at inspeksjonene er blitt gjennomført hver halvtime. Det er i henhold til forskrift og den lokale arrestinstruksen, sier Ellen Mjøs til Aftenbladet.

På spørsmål om hva en inspeksjon skal innebære, svarer hun:

— I celledørene i Stavanger er det innsyn gjennom sprinkler i hele døra. Den som utfører inspeksjonen skal som et minimum ved selvsyn forsikre seg om den innsattes situasjon, herunder om han trenger legehjelp eller er i en situasjon hvor han lett kan skade seg selv. Om man skal gå inn og undersøke eller se gjennom celledøra, vil bero på en konkret vurdering, der en blant annet ser hen til pustefrekvens, liggestilling, helsetilstand med mer. Dette vil i tillegg kunne observeres ved den kontinuerlige overvåkingen av cella med både lyd og bilde.

Forsøker å gjenopprette

Det ble gjort lyd- og bildeopptak også fra gangen utenfor den aktuelle glattcella. Disse vil trolig kunne bekrefte hvorvidt inspeksjonene er gjort etter boka, slik de involverte har notert i inspeksjonsloggen. I februar skrev Aftenbladet at opptaket fra cellegangen i den perioden 61-åringen var i arresten, var blitt slettet. Spesialenhetens leder, Privatdetektiv Finn Abrahamsen mente Spesialenheten burde granske årsaken til slettingen.

"At bevis slettes av politiet i såpass kritiske sammenhenger, er særdeles uheldig og egnet til å svekke tilliten til politiet", sa Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus til Aftenbladet. En ekspert på gjenoppretting av tapte datafiler, gikk ut og sa det likevel kunne være mulig å gjenopprette opptaket.

Ellen Mjøs bekrefter nå overfor Aftenbladet at et firma 22. februar fikk i oppdrag å forsøke å gjenopprette opptaket fra gangen.

— Vi forventer å få svar i relativt nær framtid på hvorvidt opptaket lar seg gjenopprette, sier Mjøs.

Kritikk av politiet

— Vi mener det er svært viktig at lyd- og bildeopptakene fra gangen blir gjenopprettet, slik at vi får se hvor nøye inspeksjonene har foregått. Vi er også enige i at Spesialenheten burde granske årsaken til at disse opptakene ble slettet, sier avdødes sønn og familiens talsmann til Aftenbladet. De har tidligere stilt spørsmål ved politiets håndtering av deres far i forkant av dødsfallet. Et vitne som satt i en tilstøtende celle, har hevdet at han ropte etter hjelp da 61-åringen falt om på cella, men at det tok rundt et kvarter før politiet reagerte. Politiledelsen har gått ut med at mannen døde av hjerneblødning. Familien har stilt spørsmålstegn ved om politiet sjekket 61-åringens helsetilstand, og om han fikk legetilsyn, før han ble plassert på glattcella. Før innbringelsen ble nærmeste pårørende oppringt av politiet, og gjorde oppmerksom på at faren nylig hadde fått diagnosen diabetes. Han skal ha blitt innbragt fordi han ikke skal ha klart å gjøre rede for seg, og fordi det var kaldt ute. Ingen i familien var i distriktet og i stand til å ta seg av ham denne dagen. Dermed ble han satt på glattcelle.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

 1. Vurderer å gjenopprette arrestvideo

 2. Mulig å berge slettet politivideo

 3. - Bør granske hvorfor video er slettet

 4. Hva skjedde utenfor celledøra da 61-åring døde?

 5. - Rutinesvikt da arrestert 61-åring ble funnet livløs

Mest lest akkurat nå

 1. Venter «graverende rapport» etter konsert i Egersund

 2. To nye smitte­tilfeller i Stavanger

 3. Oslo er nå «rødt» ifølge FHIs smittekrav til andre land

 4. FHI vil stille klare krav til hjemmesydde munnbind

 5. Høie bekymret etter store fester – har plan for ny nedstenging

 6. Savnet mann (74) funnet i god behold

 1. Stavanger