– Ta gjerne med deg matpakke!

En helt ny matfestival er rett rundt hjørnet – bokstavelig talt. På torsdag åpner «Den spiselige byfest» i østre bydel. Men du må mer enn gjerne ha medbrakt matpakke.

Her skal den nye matfestivalen «Den spiselige byfest» finne sted. Området er intimt og koselig, uten matboder og stands. Solsengene er hjemmesnekra.
  • Ulrikke Valvik Mitchell
Publisert: Publisert:
Slik ser Vågen ut når Gladmatfestivalen står på den ene uken i juli hver sommer. Fullstappet av boder og sultne mennesker.
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Vågen i Stavanger er allerede fullt opp til randen av hvite boder, eksotiske lukter og ukjente mennesker med røde neser. Solen skinner og folk er sultne både på mat og sosialt samvær over en utepils på hjørnet.

Det er endelig blitt sommer i Stavanger, og Gladmatfestivalen er et obligatorisk og tradisjonelt innslag i slutten av juli. Det du kanskje ikke vet, er at litt lenger øst i byen, like ved Lervigtunet, foregår det fra og med torsdag av en annen matfull festival – den spiselige byfest.

Les også

- Det e’ servert!

Den spiselige byfest er en mindre del av Urban Sjøfronts store satsing på østre bydel. Festivalen er med under pilotprosjektet "Den spiselige bydel", hvor lokale råvarer, selvdyrking og et mål om en grønnere og sunnere by står sentralt.Dette er et prosjekt som Urban Sjøfront mener vil prege bydelen i tiden fremover, og sikre at Stavanger øst i fremtiden blir en rekreativ og bærekraftig bydel.

– Den spiselige byfest skal være en kickstart for den langsiktige satsingen vår med "Den spiselige bydel", og vi ønsker med dette å få folk oppmerksomme på at det skal skje ting fremover, forteller daglig leder i Urban Sjøfront, Aslaug Tveit.

– Dette er sommerens "happening".

Avslapning og opplysning

Tveit ønsker å invitere folk til en avslappende matopplevelse i grønne omgivelser.

– Vi ønsker å aktivere parkområdet. Dette skal være et veldig avslappa og "laid back" arrangement, hvor folk er delaktige i det som skjer.

– Vi har ingen kjøpeplikt. Ta gjerne med deg medbrakt matpakke og lag en piknik i parken.

Det er nemlig ikke maten i seg selv som er poenget med matfesten – eller, jo. På en måte.

– Vi har et fokus på å få folk mer opptatt av mat – ikke bare å spise den. Vi vil ikke at folk bare skal smake og dra. Vi ønsker å opplyse om hvordan de enklere kan tenke sunn livsstil, for eksempel ved hjelp av selvdyrking og nyttehager, forklarer Tveit.

Lokale råvarer står sentralt under bydelsfesten, og det er Ostehuset, Jacobs' brød og slakter Idsøe som står for forsyningene – og deg selv dersom du går for medbrakt niste. Festen er ment som et samlingssted like mye som noe annet.

Et bevisst valg

Festivalområdet er ikke veldig stort, men parken og Ostehusets terrasse er tilgjengelige for bruk. Veien utfor Ostehuset Øst stenges av for trafikk – der skal nemlig langbordet stå. Ellers har Tveit selv vært med å lage hjemmesnekra solsenger og møbler.

– De er faktisk veldig behagelige sier hun og legger seg langflat.

Slik ser Vågen ut når Gladmatfestivalen står på den ene uken i juli hver sommer. Fullstappet av boder og sultne mennesker.

Omgivelsene er noe annerledes enn de du forbinder med andre festivaler – Gladmaten, for eksempel. Det er faktisk veldig bevisst at byfesten er samtidig som akkurat Gladmaten.– Hehe, ja. Folk har spurt meg om vi med dette ønsker å utfordre Gladmaten, og da må jeg jo bare le. Vi er ikke i den skalaen i det hele tatt, sier Tveit.

– Men nå er folk allerede i mat— og festivalmodus, og vi har følelsen av at dette er et tilbud folk har savnet litt, begynner Tveit.

– Det er så sinnssykt mye folk i byen under Gladmaten, og vi kan være en avlastning, fortsetter hun.

Livemusikk og golf

I tillegg til mat og mennesker, skal lokale musikere tilknyttet Tou Scene sette stemningen med livemusikk.

– På torsdag skal Hanne Vasshus spille for oss. Martin Rinde kommer også. Han er halvparten av gruppa "Poor Edward", forteller bookingansvarlig på Tou Scene, Lene Aareskjold.

– På fredag kommer Ingrid Sakariassen som skal ha høytopplesning, og Tore Pang fra Kriminell Kunst. Han bruker vanligvis å rappe, men nå skal han gjøre en ny vri ved å ta fram kassegitaren, legger hun til.

Ellers kan du prøve deg på fotballgolf – med god hjelp fra Brodd IL. Ølteltet er et medbrakt mikrobryggeri, og du kan også smake på nitrogen-is – for deg som aldri har gjort det før. Dette er med andre ord et litt annerledes arrangement – men det er akkurat det som er poenget.

– Vi ønsker å være annerledes. Og selv om dette er en testsommer, har vi et ganske høyt ambisjonsnivå. Vi har troen på at dette skal bli en stor suksess, smiler Tveit.

Publisert: