- Barn mister forståelse for penger

Birte Munkejord mener barn vil få problemer med å gjøre overslag, veksle, telle og rekne dersom de skal begynne å bruke bankkort i stedet for kontanter.

Publisert: Publisert:

Ved minibanken til SR-bank sin filial på Domkirkeplassen er det gjort klar en liten trapp til de unge kundene. Foto: Lars Idar Waage

  • Hilde Anette Ebbesvik
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Aftenbladet skrev tidligere om at SR-bank ikke lenger har nedre aldersgrense på bankkort. Barn helt ned i syv år kan altså betale med bankkort i butikkene. Dette skaper debatt.

Må erfare penger

— Barn lærer hele vegen med noe konkret, bankkort er derimot svært lite konkret i forhold til kontanter, sier Birte Munkejord, mattelærer ved Kampen skole.

— Ja, jeg er enig i at det er den tiden vi lever i, men samtidig er det viktig å lære barna hva som faktisk er inne på det bankkortet, sier hun.

— Dersom barn bare skal bruke bankkort får de problemer med å gjøre overslag, veksle, telle og så videre, sier Munkejord. Hun ser at elevene hennes lærer best når de får ting i hendene. Munkejord synes det er trist at små barn skal få bankkort. Hun tror de vil gå glipp av mye kunnskap.

— Hvordan skal de da få erfare penger? sier hun. Hun oppfordrer foreldrene om at ukepenger til barna bør komme i form av småpenger. Da kan barna regne når de kjøper smågodt på butikkene, og se hva de faktisk betaler.

Skal lære

— Barna kan ta ut inntil fire hundre kroner i minibanken, og så kan de telle lappene de får ut. Dessuten kan de bruke desse og handle, for å så rekne med de kronestykkene de får tilbake, sier Thor-Christian Haugland, konserndirektør på kommunikasjon ved SR-bank. Han sier at en ikke må stoppe den digitale utviklingen som skjer, men la barna få delta i den.

— Konseptet er å både lære barna digital måte å betale varer og tenester, og at de kan ta ut kontanter, sier Haugland. Han mener det ikke er enten eller i forhold til barn og unge. De må lære på begge måter.

Les også

SR-Bank gir bankkort til sjuåringer

Kan oppnå sparing

Christian Wedler, far til elev i tredje klasse, mener noen barn kan være for unge til å forstå konsekvensene av eget bankkort. Han tror heller ikke bankkort kan ha den opplæringseffekten som SR-bank reklamerer for. «Lær barna at pengene ikke vokser på trær» heter det.

— Å lære barna at pengene kommer ut fra et kort vil da være enda verre å lære dem, sier Wedler. Han tror likevel noen barn kan være modne nok til å håndtere et eget kort på visse primisser. Foreldrene må da ha et nært forhold til barna om pengebruken deres. De må snakke sammen om pengene og skape et bevisst forhold til hva som er på kontoen.

Wedler tror ikke at barna går glipp av mattelæring selv om de har bankkort.

— Dersom barna ikke får overført for mye penger, må de passe på hva de har. Og da må de også rekne når de skal på butikken, for å sjekke de har nok, sier Wedler. Han tror det positive med en slik løsning er at noen barn vil velge å spare pengene sine.

— De har tilgang til deres egne sparepenger, og da vil kanskje noen velge å spare mer, i stedet for å sløse, sier Wedler.

Må spesifiseres

Forbrukerombudet har også jobbet med problemstillingen med barn og bankkort.

— Vi har ingenting spesielt i mot det, men det er viktig at bankkortene er spesifisert mot gruppen, sier Jo Torkel Gjedrem, fagdirektør i Forbrukerombudet.

— Kortene må være sikre, lettforståelig, ha en grei kontantgrense, ikke være mulig og overtrekke, og så må foreldrene kunne bestemme over det, sier han. Forbrukerombudet tror at det kan være et greitt tilbud dersom det skjer innenfor strenge rammer.

— Barn er ikke i stand til å handtere kort slik som voksne gjør, påpeker Gjedrem. Han tror utviklingen går mer og mer i retningen av bankkort, og at penger blir mindre brukt. Derfor mener han at det nærmest er nødvendig at også barn skal kunne bruke bankkort.

Publisert:

Mest debattert

  1. Ryfast fortsatt gratis – Vegvesenet hever kontrakten med Tecsidel

  2. Gigantvarehuset får fortsatt ikke selge varer til biler og båter

  3. MDG på vippen i ny meningsmåling

  4. Alle grønne land blir gule - ber alle la være å reise utenlands