Sterk kritikk mot politi og påtalemyndighet i straffesak mot ungdommer

Politiet fikk kraftig kritikk for avhøret av en 15-åring i en sak han og fire andre gutter ble frifunnet i. Nå rettes det kritikk mot hele straffesakskjeden.

Publisert: Publisert:

Forsvarer Inger Marie Sunde er sterkt kritisk til både politiet og påtalemyndighetesn behandling av straffesaken mot hennes klient og fire andre ungdommer. Alle ungdommene ble i fjor høst frifunnet for å forsøk på voldtekt av en lagkamerat på idrettslaget. Foto: Kent Skibstad, NTB Scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Saken handler om mye mer enn en dårlig dag på jobben for én etterforsker. Det er ikke bare etterforskerne som har noe å lære i denne saken. Her er det gjennomgående svikt, sier 15-åringens forsvarer, advokat Inger Marie Sunde, til NRK.

Uten forsvarer eller verge til stede i avhøret 28. august 2014 ble 15-åringen manipulert og presset til å tilstå forsøk på voldtekt av en lagkamerat på idrettslaget, fastslo avhørsekspert og sakkyndig, Asbjørn Rachlew. Tiltalen ble senere nedjustert, men alle de fem guttene ble frifunnet i Stavanger tingrett i november i fjor. Retten pekte blant annet på betydelige mangler ved avhøret, både når det gjaldt objektiviteten og gjennomføringen.

– Grunnlaget for hele frifinnelsen var jo det som lå i saken hele tiden. Dette er ikke bare en feil begått av en enkelt tjenestemann i et avhør, men det er feil i et system. Det er en systemsvikt, sier advokat Marius Dietrichson, som er leder av forsvarergruppen i Advokatforeningen.

– Jeg anser den påtalemessige skandalen vel så stor som den politifaglige, sier advokat Brynjar Meling, som er forsvarer for en av guttene.

Politiinspektør Kristin Nord-Varhaug kan ikke kommentere hvilke vurderinger de gjorde internt, men har tidligere sagt at de tar kritikken av avhøret på alvor.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 2. Trump tjuvstartet 4. juli-feiringen med mørk og splittende tale

 3. 26 flere smittetilfeller

 4. Tyskland kriminaliserer «upskirting»

 5. Kjøpte bolig med parkerings­plass, men plassen var felles. Nå er Stavanger-megler felt for brudd på god meglerskikk

 6. Spania-guide Tore Kåstad inntar jærstrendene

 1. Brynjar Meling
 2. Stavanger tingrett
 3. Voldtekt
 4. Stavanger