SV: - Opplagt sammenheng mellom fattigdom og manglende boligpolitikk

SV mener det ikke er nok å bygge lekeplasser og plante trær for å jevne ut levekårsforskjeller mellom Storhaug-Hillevåg og Stokka-Eiganes-Hinna. De vil ha en annen boligpolitikk.

Publisert: Publisert:

SV: Paal Kloster og Eirik Faret Sakariassen (til høyre). Til venstre Edle Songe-Møller. Foto: Fredrik Refvem

 • Margunn Ueland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Bystyret ønsker at det skal være minst mulig forskjeller mellom bydeler og soner innad i bydelene. De vil at både fattige og rike skal bo spredt i hele byen. At de fattige samles i noen områder og de rike i andre, vil de helst unngå. Spørsmålet er hvordan.

Husprisene bestemmer

Da bystyret mandag kveld diskuterte den sjuende levekårsundersøkelsen(se nedenfor), framholdt Paal Kloster (SV) at det som vil virke best, er å føre en annen boligpolitikk:

– Det er en opplagt sammenheng mellom fattigdom og manglende boligpolitikk. Det er en klar sammenheng mellom boligtilbudet og opphoping av mennesker med levekårsutfordringer: De rike bor der husene er dyre, de fattige der de er rimeligere, påpekte han.

SVs boligforslag

SVs forslag var at «Stavanger skal arbeide for et mer variert boligtilbud. Det vil si:

1) at levekårsoner med ensidig boligtilbud suppleres med andre boligtilbud som er egnet for eldre, unge og mennesker med vanlig inntekt.

2) at antallet kommunale boliger blir redusert i levekårsoner med mange slike.

– Monner ikke

Kommunen har tidligere fattet vedtak om å redusere antall kommunale boliger i områder med mange slike (som Storhaug). Men det monner ikke stort, var poenget til Kloster:

– De siste 30 årene har det blitt flere og flere kommunale boliger i noen områder. I Emmaus levekårsone er mer enn hver femte bolig en kommunal bolig. I levekårsonene Stokka, Madlamark og Forusstranda sør er det ingen kommunale boliger. Det har blitt gjort noen forsøk på endringer. Blant annet ble rundt 40 bustader i Åkragata revet og erstattet med et nytt prosjekt kalt Rosenvang. Det var bra. Men mange av dem som bodde i Åkragata ble flyttet til blokka i Bekkefaret, og dermed eksportert til Hillevåg bydel, som også har levekårsutfordringar, sa Kloster og tok til orde for en «helt annen boligpolitikk».

Kjøp dyrt

– Kommunen være villig til å ta en mer aktiv rolle i boligbyggingen og programmere bruken av areal som er i kommunal eie slik at kommunen svarer på innbyggernes behov, ikke bare utbyggerne sine. Stavanger utvikling KF har overtatt eiendomsporteføljen til kommunen, og det handler blant annet om hva disse eiendommene blir brukte til, svarer Kloster på spørsmål fra Aftenbladet.

– Hva skal de gå ut på?

Kloster vil med andre ord at kommunen skal kjøpe og eie tomter og hus i områder der prisene er høye.

SVs forslag ble ikke vedtatt. Bare Ap og Rødt støttet det.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen fra Kloster. Vi har jobbet bevisst i mange år for å forhindre at vi har en øst-vest-problematikk. Vi har det jeg vil kalle en lappeteppestruktur, sa ordfører Christine Sagen Helgø (H).

Per A. Thorbjørnsen (Venstre). Foto: Fredrik Refvem

Flertallsvedtaket

Det som ble enstemmig vedtatt, var stort sett «samme medisin» som har blitt brukt hittil, nemlig at kommunen skal ha levekårsundersøkelsen i mente når de lager utbyggingsplaner og andre planer og budsjett, og at man skal videreføre det såkalte områdeløftet og utvide dette i sonene som kommer dårligst ut. (Hvor mange soner og hvilke står ikke nevnt i vedtaket, men i faktaboksen «De 15» kan du se hvilke 15 som skåret dårligst).

Fem av disse ligger i Storhaug bydel, tre i Hillevåg bydel, tre i Eiganes og Våland bydel og en hver i Hundvåg, Tasta, Hinna og Madla bydeler.

Områdeløftet startet i deler av Storhaug og handler blant annet om å gjøre bomiljøet bedre ved å plante trær, bygge nye lekeplasser og ruste opp gamle og gi støtte til en mengde nabolagsinitiativ.

Per A. Thorbjørnsen (V) trakk fram Emmaus som et området hvor mye positivt har skjedd på grunn av dette.

LES MER OM DET HER:

Les også

Slik skal Storhaug og Hillevåg løftes

Skal lytte til bydelene

Bystyret vedtok også enstemmig at innspill fra bydelsutvalgene skal «vurderes i det videre arbeidet med konkretisering av områdeløft i ulike bydeler.

Det var Daria Maria Johnsen glad for: - Vi vet hva som rører seg i bydelen og hva som trengs, sa representanten fra Miljøpartiet som er nestleder i bydelsutvalget i Hillevåg.

Bydelsutvalget ønsker blant annet opprusting av Tjensvolltorget.

Det var Per A. Thorbjørnsen(V) som fremmet forslagene som ble vedtatt på vegne av Høyre, Frp, Venstre, KrF og Sp.

Les også

- La oss skape Herlige Hillevåg!

Bakgrunn

Annenhvert år gjennomføres en såkalt levekårsundersøkelse som sjekker tilstanden. Basert på statistikk over forskjellige sosio-økonomiske faktorer som for eksempel arbeidsledighet, inntekt, kriminalitet osv (se Faktaboks de 21 indikatorene) framkommer det hvilke soner som har best og dårligst levekår.

Publisert:

Les også

 1. Kvaleberg på levekårsbunnen

 2. Kvaleberg på bunn i levekår, på topp i skole

 3. Stavanger bystyre: Heftig debatt om Ullandhaug-utbygging

 4. Det skal bli bedre luft i barnehagene

 5. Ap frykter de gamle tar for mange medisiner

Mest lest akkurat nå

 1. Elever i Stavanger og Sola har fått påvist covid-19

 2. Vil skape et robot-eventyr på Tau

 3. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

 4. Busstreik utvides til Rogaland fra lørdag – alle sjåførene tas ut i streik

 5. Frp nekter å la Knut Arild Hareide kutte en eneste krone

 6. Elek­trikere i disse lokale bedriftene kan streike fra onsdag

 1. Stavanger
 2. Bystyret
 3. Storhaug
 4. Boligpolitikk
 5. Hillevåg