Sandnes-kvinne voldtatt i Tyrkia: Politiet henlegger saken

I juli 2015 anmeldte den 26 år gamle kvinnen en politimann for voldtekt i Alanya. Norsk politi har anledning til å straffeforfølge saken, men gjør det ikke.

To år er gått siden Sandnes-kvinnen (26) anmeldte en politimann i Tyrkia for voldtekt. - Jeg mistenker at han har voldtatt tidligere og frykter at han kan komme til å gjøre det igjen, sier 26-åringen, som er fortvilet over at saken nå henlegges.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Jeg trodde jeg var trygg. Mannen presenterte seg som politi. Han viste et politiskilt og i beltet hadde han en pistol. Jeg var usikker, men satte meg inn i bilen hans, sier 26-åringen.

Det var i juli 2015 at Sandnes-kvinnen, som ikke ønsker å stå frem med navn, reiste til Alanya i Tyrkia sammen med ei venninne. På vei tilbake til hotellet etter en fest, ble hun og kameraten hun satt på med stanset av en sivil politibil. Politimannen likte dårlig at den norske kvinnen bak på mopeden ikke hadde hjelm.

Les også

Kvinne (36) må i fengsel for å ha bortført sin egen datter

– Han sa at han skulle kjøre meg til hotellet. I stedet kjørte vi på kryss og tvers i Alanya. Selve voldtekten skjedde i et skogholt, sier 26-åringen, som siden overgrepet har vært sykemeldt.

Anmeldte forholdet

Først en halv time etter voldtekten fikk den fornærmede kvinnen gå. Da hadde hun vært i bilen i tre og en halv time. Hun ble sluppet av på en motorvei. Dette ble fanget opp av overvåkningskameraer.

26-åringen kontaktet venninnen og hennes kamerat. De hentet henne og kjørte henne rett til en politistasjon hvor forholdet ble anmeldt. Det ble gjort undersøkelser av henne og prøver ble sikret. Den mistenkte, som viste seg å være politimann fra Ankara på ferie i Alanya, ble pågrepet etter noen timer.

Les også

33-åring dømt for minst 10 voldtekter

Les også

Mener politiet somlet i voldtektssak

Da det etter kort tid ble konkluderte med at det ikke forelå noen voldtekt, ble han løslatt.

Selv måtte 26-åringen vente i elleve timer før hun ble avhørt av tyrkisk politi. Først etter avhøret ble det pekt på en mann som også var til stede i lokalet. Det viste seg å være hennes bistandsadvokat.

Tvunget til marihuana

Det er fremdeles vanskelig for fornærmede å snakke om den grusomme natten. På et tidspunkt trodde hun at hun kom til å dø. Da politimannen kort tid etter at kvinnen hadde satt seg i passasjersetet begynte å drikke øl, fikk hun en dårlig følelse.

– Jeg husker også at jeg reagerte på at det satt en ung gutt i baksetet. Han må ha vært rundt 10 år. Det var da ungen – jeg går ut ifra at det var overgriperens sønn – ble levert på et hotell, at jeg for alvor ble urolig, sier 26-åringen.

Les også

Fikk lavere straff fordi voldtektsofrene var prostituerte

Les også

Voldtektsdom opphevet i Høyesterett

Kort tid etter ble en annen mann plukket opp. Fornærmede forteller at denne mannen satt i baksetet og rullet en joint mens de kjørte videre.

– Neste gang vi stanset var det for at overgriperen og kompisen skulle røyke. Politimannen tvang også meg til å gjøre det, sier fornærmede.

– Love you

26-åringen sendte meldinger til sin venninne mens hun ble holdt mot sin vilje i den sivile politibilen. Disse meldingene kan bli sentrale i en eventuell straffesak mot politimannen. På fornærmedes mobil finnes det også bevis på at politimannen ringte henne tidligere den aktuelle natten.

– Det første han krevde av meg da jeg satte meg inn i bilen hans, var å få mobilnummeret mitt. Deretter ringte han til meg, «slik at du også har mitt i tilfellet du skulle trenge det», forklarte han. Jeg forstår jo nå hvor utspekulert han har vært. Nå kan han peke på at vi to har hatt kontakt, sier Sandnes-kvinnen.

Etter at politimannen og kompisen var ferdige med jointen, ble kompisen satt av. Turen videre gikk til skogholtet hvor den anmeldte voldtekten skjedde.

– Han snakket nesten ingenting engelsk. «I love you», klarte han å si, og jeg gjorde det helt klar for ham at jeg på ingen måte var interessert i ham. Han truet med pistolen, sier fornærmede.

Tok kontakt

Nesten to år er gått siden den dramatiske hendelsen. En hendelse 26-åringen fremdeles sliter med. På ambassaden i Tyrkia fikk fornærmede beskjed om å ta kontakt med norsk politi med en gang hun kom hjem til Norge. Det gjorde kvinnen, som skulle ende opp med å vente i 8 måneder før hun ble innkalt til avhør.

Les også

Fant marihuana i barnehage

Les også

Stanset med 2 kilo marihuana på flyplassen

I mars i år fikk hun beskjed om at saken var henlagt.

– Det er naturligvis vondt at den eklingen slipper å stå til rette for det han gjorde mot meg. Jeg trodde virkelig at jeg skulle dø den natten. Alt virket veldig godt planlagt. Jeg mistenker at han har gjort dette tidligere og frykter at han kan komme til å gjøre det igjen, sier 26-åringen.

Plikt til å bistå

Straffeloven åpner for at grove lovbrudd begått i utlandet mot norske statsborgere kan straffeforfølges av norske myndigheter. Fornærmedes bistandsadvokat, advokat Anne Elisabeth Kroken, forstår at saken er vanskelig for norsk politi å etterforske. Like fullt er hun opprørt.

– Mener politiet at min klient skal glemme denne saken? Politiet har plikt til å bistå, sier Anne Elisabeth Kroken, som er den fornærmede kvinnens bistandsadvokat.

– Politiet har ikke gjort det de har plikt til å gjøre. De ventet i 8 måneder før de ville ha fornærmedes forklaring – og det var etter flere henvendelser og påtrykk fra oss. Politiet har sagt at de ikke ser noe poeng i å etterforske saken videre. Da de likevel gjør det er det fordi vi gjentatte ganger ber dem om at de skal ta flere avhør, og sikre tekstmeldinger og Facebook-kommunikasjon. For ett år siden ba jeg politiet sende en rettsanmodning til Tyrkia. Dette har de lovet i lang tid at de skal gjøre, sier bistandsadvokaten, som lurer på hva politiet mener om den fornærmede kvinnens rettssikkerhet.

– Mener de at min klient skal glemme denne saken? Politiet har plikt til å bistå, sier Kroken.

Grunnlag for tiltale

Bistandsadvokaten gjentar at hun forstår at det er vanskelig for norsk politi å etterforske et overgrep som har skjedd i Tyrkia.

– Men jeg reagerer kraftig på at vi gjentatte ganger må kontakte dem for at de i det hele tatt skal forsøke. De kom seint i gang med etterforskningen, men noen etterforskningskritt har de gjort. Dersom det anmeldte forholdet hadde skjedd i Norge, er det min oppfatning at opplysningene i saken ville kunne danne grunnlag for en tiltale, sier Kroken.

Les også

34-åring dømt for sovevoldtekt

Hun viser først og fremst til fornærmedes forklaring, men også til at flere innhentete opplysninger, som for eksempel avhør av fornærmedes mor og fornærmedes venninne, samt utskrift av kommunikasjonen fra fornærmedes mobil, støtter denne forklaringen.

– Da min klient kom tilbake, oppsøkte hun voldtektsmottaket i Stavanger. Her ble det sikret DNA-spor fra undertøy hun hadde på seg etter voldtekten. Jeg mener at dette DNA-et må sjekkes med DNA-et til politimannen som var siktet i saken, sier hun.

Alvorlig

Tekstmeldingen fornærmede sendte til venninnen som hun var på ferie med, underbygger hennes forklaring. Hun skriver at hun blir holdt i tilbake i politimannens bil og at hun er redd.

Politiet sikret seg etter hvert tekstmeldingene som fornærmede fikk og sendte den aktuelle natten. Bistandsadvokat Anne Kroken, som flere ganger tidligere har reagert på saksbehandlingstiden i voldtektssaker, er på ingen måte fornøyd med politiet tidsbruk.

Les også

Lærer dømt for seksuell omgang med mindreårig elev

Les også

Eks-rektor tiltalt for millionsvindel

– Jeg har bedt norsk politi om å sjekke hva som har skjedd i denne saken uten at jeg har fått svar. Politiet har flere ganger sagt at de skal kontakte Interpol via Kripos. Dette har meg bekjent ikke skjedd. Jeg har videre bedt om at politiet sender en rettsanmodning og opplysninger de har i saken til tyrkisk politi. Dette har heller ikke blitt gjort, sier bistandsadvokaten.

Kroken har også bedt om at norsk politi må sikre seg tilgang til dokumenter fra Tyrkia.

– Det har heller ikke skjedd. Politiet sier at dette er vanskelig. Det alvorlige er at de ikke engang har prøvd, sier hun.

Ikke avgjort

Etter flere forsøk fikk Kroken kontakt med klientens tyrkiske bistandsadvokat. Slik hun forsto ham er saken henlagt i Tyrkia. Politiadvokat Rune Gjertsen i Sør-Vest politidistrikt bekrefter at saken er henlagt også i Norge. Denne henleggelsen er påklaget av Kroken.

– Vi vil nå sende saken over til statsadvokaten for å få den endelig påtaleavgjort. Samtidig har vi begjært etterforskningsmateriale utlevert fra Tyrkia, sier Gjertsen.

Dersom norsk politi får tilgang til dette materialet, og den mistenktes DNA finnes i saksmappen, vil dette bli sjekket opp med DNA-funnet i fornærmedes undertøy.

Vanskelig

– Dersom vi finner at vårt etterforskningsmateriale kan føre til en avgjørelse i saken, vil vi sende dette til Tyrkia, sier politiadvokaten, som legger til at det er vanskelig for norsk politi å straffeforfølge alvorlige hendelser som er begått mot nordmenn i utlandet.

– Det er som en følge av at det er en annen jurisdiksjon, og problemer med å gjennomføre vitneavhør, sier han.

Les også

Russekidnappingen: «Hun roper ikke på hjelp, men er rolig når hun blir teipet på beina»

Les også

50-åring dømt for storstilt narkotikasalg

– Hvorfor gikk det 8 måneder før fornærmede ble avhørt?

– Jeg kommenterer ikke etterforskningskritt politiet har gjort i saken, svarer Gjertsen.

Store mørketall

Kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD sier til Aftenbladet at departementet har statistikker som sier noe om grov kriminalitet begått mot nordmenn i utlandet. Disse statistikkene er imidlertid kun til internt bruk.

– En av grunnene til det er at disse tallene kan være misvisende. Mørketallene er store. Det er nok ikke alle som anmelder kriminelle forhold i utlandet. Enda færre er det som kontakter oss om dette. Det er kun disse vi registrerer, sier kommunikasjonssjefen.

– Kan du likevel si noe om utviklingen?

– Det er vanskelig nettopp på grunn av mørketallene. Det vi likevel ser er at antallet voldshandlinger øker i takt med at nordmenn reiser mer, sier han.

Andre saker

En annen trend er at sakene UD blir kontaktet om i dag, ofte er andre typer saker enn tidligere.

– I dag reiser folk ofte mer selvstendig enn før, da pakketurene var vanligere. Folk reiser på egenhånd og blir borte lengre. Vi ser at vi da får et annet kriminalitetsbilde. Saken blir ofte mer alvorlige, sier Andersen.

Publisert: