Meteorologenes tips: Kom deg hjem fra fjellet på lørdag

Sterk vind kan skape trøbbel på søndag. – Mitt råd er å stå opp, spise frokost, pakke bilen og dra ned fra fjellet på lørdag. Ikke drøy det for lenge, sier meteorolog.

Det vil blåse opp til liten storm i løpet av lørdag kveld og gjennom søndagen. Det kan gi dårlig sikt, vanskelige kjøreforhold og kolonnekjøring - slik som her, ved Lortabu gjennom Hunnedalen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Vil du unngå stengte fjelloverganger og kolonnekjøring på søndag, bør du pakke sakene allerede lørdag formiddag. Ifølge meteorolog Ina Ynnesdal ved StormGeo vil vinden øke allerede på ettermiddagen.

– Vinden vil øke jevnt og trutt utover lørdag kveld, og vil holde seg sterk gjennom hele søndagen. Da snakker vi om østlig liten storm, sier Ynnesdal.

Aftenbladet har lørdag morgen vært i kontakt med Meterologisk institutt. Også de mener det kan være lurt å dra tidlig.

– Vinden øker allerede tidlig lørdag ettermiddag og minker ikke før mandag, sier statsmeteorolog Anne Mette Olsen.

Ikke vent for lenge

Det er et høytrykk over Nordland og et lavtrykk over de britiske øyer som skaper den sterke vinden. At vinden kommer fra øst, betyr at fjell, daler og fjorder i Rogaland og Agder-fylkene vil være spesielt utsatt, ifølge meteorolog Ina Ynnesdal.

– I utgangspunktet bør alle komme seg hjem på lørdag, og heller bruke siste dag av vinterferien på aktiviteter hjemme. Mitt råd er å stå opp, spise frokost, pakke bilen og dra ned fra fjellet på lørdag. Ikke drøy det for lenge, sier Ynnesdal.

Slik ser søndagens værmeldingen for Hunnedalen ut.

Vinden vil være såpass sterk at det ikke vil spille noen rolle om du er i Sirdal, Haukeli, Røldal eller Sauda, ifølge meteorologen. Alle stedene vil oppleve nedbør over helgen.

Les også

– Jeg er ikke redd for å dø. For å si det sånn: Vi har legeteorien, og så har vi Aurora-teorien.

Meteorolog Ina Ynnesdal fraråder å vente til søndag med å dra ned fra fjellet. Da spår meteorologene at forholdene vil være vanskelige både på ski og på veien.

I Sirdal vil temperaturene holde seg mellom −2 og −7 grader. I Røldal vil det være mellom −4 og −10 grader gjennom helgen, og det samme gjelder Haukeli. Sauda vil holde mellom 0 og −6 grader.

Og skal du absolutt ned fra fjellet på søndag, bør du være forsiktig, ifølge meteorolog Ynnesdal.

– Pakk godt med klær og mat, og smør deg med tålmodighet. Mitt tips er at det mange steder i fjellene vil bli stengte overganger og kolonnekjøring.

Vegtrafikksentralen forholder seg rolig

Jan Marøy ved Vegtrafikksentralen synes det er vanskelig å svare på om de aktuelle fjellovergangene, som for eksempel over Haukeli og gjennom Hunnedalen, kommer til å holde åpent.

– Meteorologene har ikke gått ut med noe OBS-varsel ennå. Det er selvfølgelig vanskelig å si med fjellovergangene, og det er ikke alltid at prognosene treffer. Det spørs litt hvor tung snøen som kommer er, sier Marøy.

Hans råd er å sjekke værmeldingen og å følge med i mediene.

Også i Stavanger-området vil folk merke vinden på kroppen.

– Det blir ingen jevn, sterk vind, men vindkast. Disse kommer til å være kraftige, og de har en tendens til å ødelegge ting i byer. Vær obs på disse, sier meteorolog Ynnesdal.

Publisert: