Utsatte nye planer for Ruten

Politikerne i utvalg for byutvikling klarte ikke å bestemme seg for den videre skjebnen til det foreslåtte parkeringsanlegget på Ruten.

Olav Thon-gruppen foreslår å bygge p-anlegg med park og grøntdrag på Ruten. Foto: Alliance Arkitekter

 • Julie Teresa Olsen
  Julie Teresa Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Onsdag skulle utvalg for byutvikling vedta områdeplanen for den storstilte ombyggingen av Ruten. En plan som kommuneadministrasjonen har jobbet med i årevis, og som skal revitalisere hele Ruten-området med ny park og opp mot 30.000 kvadratmeter næringslokaler.

Men i tolvte time leverte Olav Thon-gruppen et forslag som snur opp ned på det opprinnelige forslaget.

Thon foreslår nemlig å bygge et høydedrag med et parklandskap som skal skjule 272 parkeringsplasser i to etasjer i den nordlige enden av Ruten.

Administrasjonens plan som opprinnelig lå på bordet inneholder park, men ingen parkering på Ruten. I forslaget er p-plassene på Ruten erstattet av et parkeringshus nord for tinghuset.

Utsatt til 10. mai

– Dette er kanskje en av de viktigste planene vi skal behandle. Vi ønsker å utsette saken på grunn av innspillet fra Thon. Vi ser at det er et krevende forslag, men vi vil gjerne vurdere om det er noe vi skal gå videre med, innledet Martin Håland (Sp) debatten om det nye forslaget.

Posisjonen (Ap, Frp og Sp) la frem et forslag om å utsette forslagets videre skjebne til 10. mai som er dato for neste møte i utvalget.

– Vi ber administrasjonen gi oss en overordnet skisse slik at vi kan få noen flere svar, understreket Håland.

Enstemmig

Forslaget ble enstemmig vedtatt, men politikerne la ikke skjul på at Thon-forslaget skapte både forvirring og usikkerhet.

– Vi er leie av å vente og vi er rause som nå ber om en vurdering, men dette innspillet har skapt stor usikkerhet, sa Elin Synnøve Andersen (Ap).

Kristin Barvik, kommunaldirektør for kultur og byutvikling, hadde allerede advart om at Thon-gruppen sitt forslag er så omfattende at hele områdeplanen rykker tilbake til start dersom parkeringsanlegget skal realiseres. Noe som innebærer at planen må til ny førstegangsbehandling før den sendes ut på høring nok en gang.

Leiv Rune Mjølsnes (H) la ikke skjul på at han var frustrert.

– Hele prosessen er inne i en form som ikke tjener byen, innbyggerne og handelsnæringen. Her handler det om å skape gode løsninger for byen og da må vi bruke den tiden vi trenger, sa Mjølsnes, men understreket at han var glad for forslaget.

– For oss i Høyre er jo dette en gledens dag fordi vi lenge har jobbet for parkering på Ruten. Det er noe som heter bedre seint enn dårlig. Jeg vil ikke være den som går over Ruten og sier, hva var det vi gjorde.

Satt langt inne

Ragnvald Erga (Ap) innrømmet at det var vanskelig å utsette saken.

– Det sitter langt inne hos oss i Ap å gå med på utsettelse. Men vi gjør det av respekt for det forslaget som er levert inn. Er forslaget bra, er det vilje til å ta den tiden vi trenger for å gjennomføre dette, sa Erga.

Planer om park har blitt utsatt i mange omganger, og planer om parkering under bakken har strandet på en blanding av politisk vilje, manglende finansiering, høye kostnader og usikre grunnforhold. Wirak har en rekke ganger gjentatt at det ikke blir parkering på Ruten. Han vil få spaden i jorden og komme i gang med bygging av park og næringsarealer i 2018.

Les også:

Les også

 1. Leder: Ikke bilfritt i Sandnes

 2. Ber for handelen i Sandnes

Publisert:
 1. Ruten
 2. Byutvikling
 3. Kristin Barvik
 4. Olav Thon
 5. Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. Sirdal-ordfører: – Kan i verste fall ta dager før strømmen er tilbake

 2. Dette er den nye tv-serien du skal sjå

 3. – Vi må nok bruke dagen til å måke oss ut av hytta

 4. Bare tre nye smittede i Stavanger og Sandnes

 5. Sykkelbutikk i Sandnes har gått konkurs: Ti mister jobben

 6. Slåssing utenfor ungdomsklubb på Bryne