Plasten gjør at maten holder lenger

Svært mange varer i matbutikken er pakket inn i plast. Men plasten har faktisk sin funksjon.

Publisert: Publisert:

Det meste av det Giconda Lau kjøper er pakket inn i plast. Men hun har med sine egne poser til å pakke varene i. Foto: Aasland, Jarle

 • Hilde Moi Østbø
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Det er mye plast! Men jeg bruker det om igjen og har med mine egne poser når jeg handler, sier Giconda Lau, som er på handletur på Madla Handelslag onsdag formiddag.

Hun drar opp noen gamle poser og et handlenett fra sekken og henger dem klare på handlevogna hun triller foran seg. Den inneholder overvekt av frukt og grønt. Blåbær, druer, gulrøtter, jordbær og squash. Alt er pakket inn i plast.

– Når jeg kjøper noe lite i en butikk, sier jeg alltid nei takk til pose, sier Lau.

Aftenbladet skrev onsdag at hele 70 prosent av plastavfallet vårt går rett i den sorte dunken. Hver av oss kaster omtrent 30 kilo plast årlig.

Lite papir

På Madla handelslag selges alt fra 2000 til 4500 plastposer på én dag. Aller flest poser selges fredager og lørdager. Til sammenligning selges det fra 40 til 130 papirbæreposer per dag. Mens plastposen koster en krone, koster papirposen to.

Butikksjef Bjørn Sleire sier de fleste kundene bruker plast, både til frukt og til å bære varene hjem i.

– Det hender at noen plukker frukt og grønt løst og kommer til kassen for å betale. Noen bruker også handlenett, men da må de ta ut alt og veie varene for seg.

Han sier at papirposer ikke er et alternativ til plast rundt frukt og grønt.

– Da må de lage gjennomsiktige papirposer. Vi er nødt til å kunne se gjennom, sier han.

Holdbarhet

Mye av frukten og grønnsakene som selges i matbutikker er allerede pakket inn i plast når det ligger i hylla.

– Det blir brukt en del plast. Grunnen er først og fremst for å bevare kvaliteten på frukt og grønt. Optimalt sett skulle jeg ønske at vi kunne selge mer uemballert, men da vil vi også få kortere holdbarhet på varene, sier Kim Sigurd Eknes, leder for frukt og grønt på Madla Handelslag.

Frukt og grønt er i plast for å få bedre holdbarhet, forklarer Kim Sigurd Eknes, leder for frukt og grønt ved Coop Madla. Foto: Aasland, Jarle

Rundt ham ligger grønnsaker og frukt, svært mye av det pakket inn i plast.

– Når det er sesong for norske varer prøver vi å skape litt markedsfølelse, sånn kunden føler han får det rett fra bonden. Da selger vi uemballert så mye vi kan. Men norske varer tåler også mer fordi det er kortere transportvei, forklarer han.

– Hva med for eksempel epler, som både selges i løsvekt og i plast?

– Eplene i løsvekt er billigere på grunn av smak og kvalitet. Produsenten velger å pakke noen i en litt mer eksklusiv sekspakning. Disse smaker bedre og er sprøere. Fra et miljøsynspunkt er det kanskje ikke nødvendig med plast, men produsenten ønsker det, sier han.

Tar med pose

Flere av kundene vi treffer på handletur er opptatt av plast.

– Den hvalen gjorde inntrykk! Mannen min og jeg snakket senest om det i går. De aller fleste varene i butikken er pakket inn i plast. Jeg prøver å huske og ta med pose hjemmefra og bruke dem flere ganger, og jeg kaster ikke noe. Men vi har jo fremdeles skuffene fulle av plastposer hjemme, sier Vigdis Bjerre Sund.

Olav Johnsen lengter tilbake til gamle dager, da han brukte papirposer til å handle med. Han pleier å ha med seg handlenett. Foto: Aasland, Jarle

Knut Lutnæs, miljøsjef i Coop Norge, sier de er opptatt av optimal emballasje.

– Det betyr at det skal være bra fra jord til bord. Vi har stor respekt for at våre medeiere og kunder er opptatt av emballasjemengden, og det kan fremstå som unødvendig å emballere slik vi gjør. Men emballasjen er viktig av flere årsaker, blant annet kvalitet. Det er avgjørende for å redusere svinn. For kunden vil det gjøre at varen blir av høyere kvalitet, får bedre holdbarhet og blir billigere, sier Lutnæs.

– Vi skal ikke sette oss på vår høye hest og si at vi gjør alt riktig, men emballasjen som miljøbelastning er en liten del av totalen. Det er bedre å emballere for mye, hvis det motsatte fører til at maten blir kastet, sier han.

Opplysningskontoret for frukt og grønt bekrefter at plastemballasje bidrar til mindre matsvinn. Det er gjort flere undersøkelser som viser dette, ifølge kommunikasjonssjef Gerd Byermoen.

– Hvis varer blir solgt i løsvekt, skal det jo også pakkes inn, påpeker hun.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

 1. Jan Zahl har gjort ei oppdaging: Plastic, not fantastic

 2. Hør her, vi må snakke litt om havet dersom vi fortsatt vil puste

Mest lest akkurat nå

 1. Venter «graverende rapport» etter konsert i Egersund

 2. Oslo er nå «rødt» ifølge FHIs smittekrav til andre land

 3. FHI vil stille klare krav til hjemmesydde munnbind

 4. To nye smitte­tilfeller i Stavanger

 5. Høie bekymret etter store fester – har plan for ny nedstenging

 6. Torsteinbø tok på seg skylden i garderoben

 1. Grønnsak
 2. Madla og Kvernevik