Syria-forhandler etterforskes etter politiaksjon i Stavanger

Haytham Manna har vært lansert som statsminister i Syria i en overgangsregjering dersom Assad-regimet skulle falle. Nå er både den profilerte, syriske menneskerettsaktivisten og Sola-mannen Loai Deeb under etterforskning i Sveits.

Her hilser den syriske aktivisten Haytham Manna på den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov i Moskva i august 2015. Drøyt to måneder i forveien hadde Mannas nære samarbeidspartner, Loai Deeb fra Sola, blitt siktet for hvitvasking av Økokrim. Nå er både Deeb og Manna under etterforskning i Sveits.
Publisert: Publisert:
I en mail til Aftenbladet bekrefter statsadvokatembetet i Genève at sveitsisk politi etterforsker straffesaker der både den fremtredende eksil-syreren Haytham Manna (67) og presidenten i Global Network for Rights and Development (GNRD), Loai Deeb, er involvert.
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Statsadvokatembetet i Genéve bekrefter overfor Aftenbladet at sveitsisk politi etterforsker straffesaker der både den fremtredende eksil-syreren Haytham Manna (67) og presidenten i Global Network for Rights and Development (GNRD), Loai Deeb, er involvert.

Både GNRD og organisasjonen Haytham Manna jobber i - Scandinavian Institute for Human Rights (SIHR) - er en del av etterforskningen. Ifølge offentlige registre i både Sveits og Norge har Loai Deeb hatt tunge roller også i denne menneskerettighetsorganisasjonen.

– Men som følge av at etterforskningen fortsatt pågår ønsker vi på nåværende tidspunkt ikke å bidra med ytterligere informasjon, skriver medietalsmann Henri Della Casa ved statsadvokatkontoret i Geneve i en mail til Aftenbladet.

– Samme sponsor

Loai Deeb er siktet for hvitvasking, dokumentfalsk og underslag etter en politirazzia mot GNRDs lokaler i Stavanger i mai 2015. Økokrim har aldri klart å finne ut hvorfor ledere i små virksomheter i De forente arabiske emirater i 2013 plutselig begynte å overføre mer enn hundre millioner kroner til en da ukjent og lite aktiv menneskerettighetsorganisasjon med hovedkontor i Stavanger. Deeb har helt siden pågripelsen avvist å ha gjort noe straffbart.

Overfor Aftenbladet hevder Loai Deeb og hans forsvarer, advokat Kjell Brygfjeld, at flere av de samme selskapene som finansierte GNRD, også sponset SIHR. Dette avviser Haytham Manna.

– Dette er fake news. Jeg har aldri hørt noe om noen etterforskning av meg og SIHR. Siden jeg kom til Geneve i 2014, har jeg ikke blitt innkalt noen avhør. Politiet har heller aldri vært på mitt kontor eller hjemme hos meg, sier Manna til Aftenbladet på telefon fra Geneve.

Han ønsker ikke å høre mailen fra statsadvokatkontoret opplest, og legger ikke skjul på at han liker dårlig at Aftenbladet vil omtale etterforskningen av ham og organisasjonen han leder.

– Dersom det blir nødvendig vil jeg forsvare organisasjonens ære med advokater, sier Manna.

Haytham Manna (i midten) har flere ganger opptrådt i GNRD-sammenhenger og sammen med president Loai Deeb fra Sola. Her er de to i et panel under en konferanse i FN-bygget i Genève i oktober 2015.

Tett samarbeid

En gjennomgang som Aftenbladet har gjort av Loai Deebs virksomheter i Norge og flere andre land, viser at Haytham Manna og den siktede menneskerettighetspresidenten fra Sola har samarbeidet tett i mange år.

Haytham Manna er ingen hvem som helst i internasjonal målestokk. Da BBC høsten 2013 skulle lage en oversikt over aktørene i den syriske opposisjonen som jobber for å finne en fredsløsning i det krigsherjede landet, var også den 65 år gamle eksil-politikeren og menneskerettighetsforkjemperen blant dem som ble trukket frem.

Som talsmann for National Co-ordination Comitee (NCC) for Democratic Change deltok  Manna i en rekke møter for å få slutt på blodbadet i hjemlandet. Etter at han rundt årsskiftet 2014-2015 erklærte at han ville trekke seg fra NCC, har han fortsatt dette arbeidet. I arabiske medier er han trukket frem som en mulig ny leder om Bashar al-Assad-regimet skulle falle.

I slutten av 2011 ble det hevdet at Manna var et av fire navn som fremkom som ny syrisk leder i fredssamtaler mellom russiske forhandlere og den syriske opposisjonen. To år senere sa Manna ifølge den tyrkiske avisen Hurriyet at “vi alltid har trodd at veien til en fredelig løsning går gjennom Moskva.”

Møtte Lavrov

Han har minst to ganger møtt den russiske utenriksministeren Sergey Lavrov for å diskutere Syria-krisen. Lavrovs rosende velkomsttale til Manna i forbindelse med samtaler i Moskva i august 2015 ligger fortsatt på hjemmesidene til det russiske utenriksdepartementet.

Så sent som i januar i år la det samme departementet ut et intervju med Lavrov der Manna er nevnt som del av en ny gruppe som jobber annerledes for å stanse krigshandlingene.

Manna forlot for mange år siden Syria til fordel for Paris. De siste årene har han i stor grad oppholdt seg i Genéve. Aftenbladet møtte aktivisten i den sveitsiske byen i desember i fjor. Han ville ikke la seg intervjue på trykk om sitt forhold til Loai Deeb og etterforskningen av Global Network for Rights and Development (GNRD) fordi han var så opptatt med fredsprosessen i Syria.

Likevel endte det med at han pratet med Aftenbladet i til sammen fem timer over to dager. Betingelsen var at han ikke ble direkte sitert. Manna snakket varmt om Loai Deeb og hans arbeidskapasitet.

Omstridt

Samtalene fant sted i kontorlokalene til organisasjonen Scandinavian Institute for Human Rights (SIHR), noen minutters gange fra FN-bygningen i Genéve. Gjennom SIHR arrangerer Haytham Manna blant annet kurs i menneskerettigheter i forretningsbyggets femte etasje. I tillegg gjennomfører han møter med sentrale personer fra hele Midtøsten. Da Aftenbladet var der måtte Manna etter eget utsagn avslutte samtalen fordi ambassadøren til de palestinske selvstyremyndighetene i Sveits hadde kommet til kontoret.

På kontoret sitt i Sveits har Haytham Manna satt frem både det norske flagget og flere utmerkelser han har fått for sitt arbeid med menneskerettigheter.

Manna har tidvis vært omstridt blant andre opposisjonelle i Syria, blant annet fordi han har blitt beskyldt for å være for lite kritisk til Assad-regimet. Han har også møtt påstander om at han samarbeider for tett med myndighetene i Russland og Iran.

I samme blokk som SIHR har tilhold i, hadde også GNRD sine sveitsiske kontorer. Loai Deeb har også vært helt sentral i Scandinavian Institute for Human Rights, som han registrerte som en norsk organisasjon i Brønnøysund-registeret i 2007. Haytham Manna står oppført som styremedlem i det norske firmaregisteret. I den norske avdelingen er Deeb oppført som direktør.

Trakk seg av personlige årsaker

Det finnes også en sveitsisk avdeling av organisasjonen med sete i Genéve. Her er Manna oppført som administrerende direktør i firmaregisteret, mens Deeb er direktør. I november i 2016 - halvannet år etter politiaksjonen i Norge - ble det i tillegg opprettet en ny organisasjon i Sveits som heter Scandinavian Institute for Human Rights/Foundation Haytham Manna.

Da Aftenbladet møtte Manna i Geneve før jul, viste han frem et brev som Loai Deeb sendte der han ba om å få trekke seg fra SIHR. Deeb oppgir “personlige og profesjonelle årsaker” som årsak til utmeldingen. Brevet er datert 24. november 2015 - altså et halvt år etter Økokrim-aksjonen. Først i mars 2017 ble det meldt til virksomhetsregisteret i Sveits at Deeb var ute av SIHR-styret.

Haytham Manna sier til Aftenbladet at Deeb kun registrerte SIHR i firmaregisteret i Norge av praktiske årsaker. Han hevder at Sola-mannen kun møtte på tre møter i organisasjonen, siste gang i 2010.

– Han var opptatt med sitt prosjekt, som var GNRD. SIHR var min idé og mitt opplegg. Vi hadde ikke en gang en bankkonto i Norge, selv om vi først var registrert der. Loai hadde ikke tid til å engasjere seg hos oss, så hvordan kan han eventuelt vite hvem som sponset oss? Vi er en fattig organisasjon som aldri har hatt mer enn 500 000 euro i årsbudsjett.

Mannas skandinaviske institutt endret hjemmeside i 2016, men på den opprinnelige siden het det i en presentasjon lagt ut i 2014 at SIHR ble «grunnlagt av Dr. Haytham Manna og Dr. Loai Deeb sammen med flere arabiske akademikere i utlendighet».

Sperret menneskerettighetskonto i Sveits

Ifølge Loai Deeb og hans forsvarer Kjell Brygfjeld tok sveitsisk politi beslag i en konto tilhørende den sveitsiske menneskerettighetsaktivisten Haytham Mannas virksomhet i forbindelse med GNRD-etterforskningen.

Det skal da ha stått rundt én million Euro - nesten ti millioner norske kroner - på kontoen. Hvitvaskingssiktede Loai Deeb og hans forsvarer forteller at Scandinavian Institute for Human Rights i Sveits (SIHR) og Global Network for Rights and Development (GNRD) i Stavanger hadde samme sponsorer.

– SIHR-kontoen ble stengt etter tips fra politiet i Norge, men beslaget ble opphevet sent i fjor. At politiet i Sveits ikke lenger ser grunn til å opprettholde beslaget, kan også få betydning for straffesaken mot min klient, mener advokat Kjell Brygfjeld.

Overfor Aftenbladet benekter Manna at bankkontoen ble stengt av politiet. Han sier at problemene med tilgang til kontoen oppstod i forbindelse med at SIHR skulle skifte bank. Han nekter også for at han har mottatt penger fra samme private sponsorer som GNRD.

Ikke bekymret

Ifølge Deeb og Brygfjeld er det særlig to selskap - Advanced Security Technology FZE og Lana Interiors LLC - registrert i De forente arabiske emirater som har overført midler til GNRD og SIHR. Dette er virksomheter Deeb hevder han kom i kontakt med disse selskapene fordi han drev et konsulentfirma i Dubai.

– Du kan si hovedsponsorene er de samme for de to organisasjonene, sier Deeb.

Førstestatsadvokat Håvard Kampen ønsker ikke å kommentere om Økokrim er kjent med at det er de samme firmaene som angivelig har donert millionbeløp til både GNRD og SIHR.

Hverken Brygfjeld eller Deeb var kjent med at det fortsatt pågår etterforskning i en straffesak i Sveits der Haytham Manna og SIHR er involvert.

Loai Deeb forteller at han har jobbet sammen med Haytham Manna i en rekke sammenhenger, og at han også registrerte Scandinavian Institute for Human Rights (SIHR) i Norge med den syriske menneskerettighetsaktivisten som styremedlem.

– Men jeg er aldri avhørt av sveitsisk politi om SIHR. Jeg har heller ikke blitt spurt om sveitsiske forhold av norsk politi, sier Deeb.

Deeb avviser at han har gjort noe straffbart i forbindelse med GNRD-saken.

– Jeg er ikke bekymret for siktelsen. Alle anklagene mot meg baserer seg bare på teorier og fantasi, sier Deeb.

LES OGSÅ:

Les også

Menneskerettighetssjef siktet for å ha gamblet bort millioner

Les også

Gigantskattekrav mot menneskerettighetsleder

Les også

Saksøker menneskerettighetsleder for internettgambling

Les også

Millionkrav mot mystisk menneskerettighetsorganisasjon

Les også

Leder av menneskerettighetsorganisasjon brukte organisasjonens midler til eget forbruk

Publisert: