Høgskole for landbruk fikk pris for byutvikling

Ja, det kan vel virke litt merkelig, takket styreleder Odd Arild Kvaløy da han og rektor Dag Jørund Lønning overraskende ble kalt fram på bykonferansen på Bryne.

Odd Arild Kvaløy, til venstre, og Dag Jørund Lønning får her årets byutviklingspris på Bryne, av ordfører Reinert Kverneland. Reinert Kverneland
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Den lille «Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling» fikk årets byutviklingspris, en pris som henger høyt og som går til enkelt personer eller firma som på en spesiell måte har markert seg positivt i utviklingen av byen på Jæren.

Tidligere har den gått til ildsjelene som bygget fylkets høyeste hus, til bedriftsgrundere og til ildsjelene som fant ut de skulle bygge en bru over Frøylandsvatnet, formet som en sjøorm, for å nevne noen.

-Årets prisvinner har unike folk. De viser stort engasjement og har den kunnskapen som er grunnleggende for utviklingen av Jæren, sa ordfører Reinert Kverneland.

Urbaniserte seg selv i Brynes eldste bygg

Det var heller ikke et minus at skolen hadde flyttet fra landet og inn i Brynes eldste industribygning, de ærverdige lokalene etter Jæderens Uldvarefabrik.

Her holder skolen til - i Brynes eldste industribygg.

Det var disse lokalene som bygde byen på Jæren. Det ble videre plassen der Serigstad AS smeltet glødende jern midt i sentrum før den ble omgjort til en ny bydel med 160 leiligheter - og der kontordelen nå altså huser Høgskolen for landbruk og bygdeutvikling.

Har 100 eiere

Den omtales som en nyskapning i universitets- og høgskolesektoren i Norge. Er organisert som et samvirkelag og har mer enn 100 andelseiere. Blant disse er regionale utviklingsaktører, småbedrifter og de aller fleste lokallag av bondelag, småbrukerlag og bygdekvinnelag i Sør-Rogaland.

Er Bryne en regionby, spurte sosialantropolog og rektor Dag Jørund Lønning i et innlegg som var avtalt før det ble kjent at han selv skulle hedres.

Skolen kom inn på statsbudsjettet i 2005, og ble da sikret stabile økonomiske rammer. Det viktigste studietilbudet er bachelor i bygeutvikling som ble akkreditert av Kunnskaps departementet i 2010, og som fortsatt er det eneste av sitt slag i Skandinavia.

Setter byen på kartet

– De leverer ny teknologi og de arrangerer konferanser som setter Bryne på kartet, heter det i begrunnelsen fra juryen.

Og derfor var det ikke så merkelig at skolen fikk prisen, medgikk styreleder Kvaløy, som påpekte at det var de ansatte med rektor Lønning i spissen som gjorde så god jobb.

– Ja, her går by og land hånd i hånd, smilte ordfører Kverneland.

Bykonferansen ble i år arrangert i den nye kinoen på Bryne.

Publisert: