Advarer mot folkeavstemning i Forsand

– Hvis Forsand kommunestyre vedtar at det skal avholdes folkeavstemning, vil det bli klaget inn for lovlighetskontroll, varsler lokalpolitiker Reidar Thu.

Reidar Thu bor i Fossmark og har utsikt til Preikestolen.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

20. februar skal kommunestyret i Forsand behandle et innbyggerinitiativ som krever folkeavstemning om sørsiden av Lysefjorden skal følge etter nordsiden til Strand i stedet for Sandnes.

– Nå er jeg møkka lei dette rotet, sier Reidar Thu, som står på valglista til Sandnes Frp til høstens kommunevalg.

Han er født i fredsåret 1945, men situasjonen har vært alt annet enn fredelig i Forsand kommune, hvor Thu har vært lokalpolitiker i en årrekke. Denne valgperioden har vært preget av en knallhard strid om kommunegrenser, med stadig nye utspill.

To ganger har Stortinget vedtatt at Forsand skal slås sammen med Sandnes 1. januar 2020. Men i desember bestemte kommunalministeren at Kolabygda, Preikestolen og nordsiden av fjorden skal overføres til Strand fra samme dato.

I grenda Fossmark har den pensjonerte likningssjefen utsikt fra stuevinduet til Preikestolen, på motsatt side av Lysefjorden. Ved årsskiftet kan han kikke over til Strand kommune.

Vedtaket om grensejustering har - til nå - utløst to nye søknader om grensejustering fra Sandnes-tilhengerne, den ene allerede avvist, samt innbyggerinitiativet fra Strand-tilhengerne.

Som Aftenbladet tidligere har skrevet, ligger det an til at KrF, Sp og Ap sørger for flertall for at det skal avholdes folkeavstemning. Gruppeleder Heidi Bjerga i Sandnes SV mener Stortinget bør reversere kommunesammenslåingen mellom Forsand og Sandnes dersom flertallet i Forsand vil det, ifølge Sandnesposten.

Reidar Thu er uenig. Han vil stemme mot og avvise kravet om omkamp. Han påpeker at representanter fra Sp og KrF sa nei til folkeavstemning i 2015, da man diskuterte hvordan innbyggerne skulle høres.

– Det er ingen angreknapp i denne saken. Ting som er avgjort kan ikke tas opp igjen. Stortinget har gjort et vedtak om kommunereformen, i tråd med inndelingsloven. Hele den prosessen er blitt behandlet i Forsand kommunestyre. Det er ingen nye forhold inne i bildet. Søknaden om grensejustering i Kolabygda forelå da Stortinget gjorde det siste vedtaket. Hvis det blir flertall for folkeavstemning, vil det umiddelbart bli lovlighetskontroll og de kommer ingen vei med det, mener Reidar Thu.

Han viser til at staten har bidratt med 35 millioner kroner til Nye Sandnes for å få gjennomført kommunesammenslåingen. Fellesnemnda i Nye Sandnes er snart ferdig med prosessen i forkant av sammenslåingen.

– Hele kommunereformen legger opp til å bygge opp robuste kommuner. Grensejusteringen i Kolabygda er direkte lovstridig, og jeg ser ikke bort fra at dette blir fulgt med en rettssak. Her skjærer man av en del og overfører den til en småkommune, som om få år havner i Stavanger, uttaler Reidar Thu.

I Strand var det stor enighet om at førsteprioritet var kommunesammenslåing av Hjelmeland, Strand og Forsand. Men Høyre, KrF og Frp utgjorde et flertall i kommunestyret, som en stund var åpne for nabosamtaler med Nye Stavanger.

– For Strand var vel hensikten med Stavanger-flørten bare å legge press på Hjelmeland?

– Nå har Strand nærmere 1 milliard kroner i gjeld. De kommer til å få en strupet økonomi som de ikke kan leve med, det er jeg overbevist om. Hensikten med grensejusteringen i Kolabygda er å lage nasjonalpark i Preikstol-området. De har ikke tenkt på barns beste og overnasjonale føringer om å lage store og robuste kommuner. Det er ren politikk som kommer fra Stavanger-gjengen, mener Reidar Thu.

Publisert:
 1. Forsand
 2. Grensejusteringer
 3. Preikestolen
 4. Lysefjorden
 5. Folkeavstemning

Mest lest akkurat nå

 1. Supertalent fra Nærbø får mektig rolle i KrFs nye ledelse

 2. Oilers scoret i spilleforlengelsen

 3. De skal styre landet, men fikk ikke støtte hjemme i Time

 4. – Politiet kan ha snakket usant i Birgitte-saken

 5. Dette skal heve skidestinasjonen til nye høyder

 6. Har kristelighet, mangler folkelighet