- Trenger vi en ny Kielland-granskning?

Trenger vi en ny granskning av Kielland-ulykken, eller er det nok at folk har fått en stemme i avisartikler og bøker?

Marie Smith-Solbakken er redaktør for en ny bok om Kielland-ulykken. Bak sitter Odd Kristian Reme og Harald Birkevold. Foto: Anders Minge

 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Når katastrofen inntreffer, er det viktig å finne årsaken for å forhindre at lignende ulykker skjer igjen og gi de etterlatte et skikkelig svar. Det store spørsmålet er hvordan dette kan sikres på en best mulig måte, og hvor mye av dette skal være åpent eller lukket for media og folk flest.

Det var utgangspunktet for debatten i Kverulantkatedralen i Stavanger mandag kveld. Men debatten tok aldri av. Til det var panelet for enige. De fleste ønsket en ny og mer åpen granskning av Kielland-ulykken, mens resten ikke hadde noen bestemt mening om det. Det var først da historiker Ketil Fred Hansen tok ordet fra salen at det kom en helt ny stemme i debatten.

– Hvorfor i all verden skal vi ha en ny granskning? Det er bare tull å finne syndebukker for noe som har skjedd for 36 år siden. Sikkerhetskulturen i dag er helt annerledes, og det har ingenting for seg å sammenligne det. Det viktigste er å gi folk som sitter på informasjon om ulykken en stemme, og det har man gjort gjennom avisartikler og bøker. Historikere kan alltid diskutere det som har skjedd og finne forklaringer. Det er historikernes oppgave, og slik er det også med Kielland-ulykken, sa Ketil Fred Hansen.

Ny bok om Kielland-ulykken

Under debatten ble det presentert en ny bok om Kielland-ulykken: «Alexander L. Kiellandulykken. Hendelsen, etterspillet, hemmelighetene». Historiker Marie Smith-Solbakken fra Universitetet i Stavanger er redaktør for boken som flere personer har bidratt til.

– Det viktigste vi har funnet ut, er at da vi begynte å grave i dette, merket vi at sårene etter Kielland-ulykken ikke hadde grodd og at mange ikke trodde på den offisielle norske forklaringen der årsaken til ulykken ble lagt på en sprekk i konstruksjonen og dermed på det franske verftet. De vi snakket med, fortalte om en plattform som ble feil brukt. Det vi oppdaget er at norske nordsjøarbeidere fortalte noe som minnet mer om konklusjonen i den franske granskningskommisjonen. Det vi stiller spørsmål med er hvorfor vi ikke fikk en åpen høring. Det er noe vi mangler i Norge. Vi ble fratatt en viktig debatt om årsaken til Kielland-ulykken, sa Solbakken.

Odd Kristian Reme, til venstre, Marie Smith-Solbakken, Harald Birkevold og Magne Ognedal var i panelet, mens Tom Hetland ledet debatten. Foto: Anders Minge

I 1980 omkom 123 personer da boligplattformen Alexander L. Kielland veltet på norsk sokkel.

I 1988 omkom 167 personer etter en eksplosjon og en omfattende brann på plattformen Piper Alpha på britisk sokkel.

Les også

Krever full offentlighet om Kielland-ulykken

I begge tilfeller ble det satt ned nasjonale granskningskommisjoner. Forskjellen var at i Norge hadde «Kielland»-kommisjonen et begrenset mandat, og holdt seg stort sett til det. Den britiske regjeringen, derimot, meldte umiddelbart etter «Piper Alpha»-ulykken at det ville bli gjennomført en offentlig høring for å avklare omstendighetene rundt og årsakene til ulykken.

Les også

Phillips-forliket er et privat arkiv - derfor kan det holdes hemmelig

Den norske tilnærmingen var altså mer lukket, mens den britiske var mer åpen.

Aarebrot meldte avbud

Professor Frank Aarebrot skulle vært innleder på debatten, men måtte melde avbud på kort varsel. Christer Daatland var hans erstatter. Han er cand. mag med spesialisering i sammenlignende politikk og snakket mest om den britiske Piper Alpha-ulykken, som er mindre kjent i Norge enn Kielland-ulykken.

Les også

Kiellands dype hemmelighet

For å finne flere svar var historiker Marie Smith-Solbakken, Aftenblad-kommentator Harald Birkevold, dialogprest og tidligere politiker Odd Kristian Reme og tidligere direktør Magne Ognedal i Petroleumstilsynet invitert til å si sin mening om britisk og norsk åpenhet i høringsprosessen. Det hele ble ledet av Tom Hetland som er tidligere redaktør i Stavanger Aftenblad.

– Nødvendig med ny granskning

Det fleste i panelet mente at en ny og mer åpen granskning er nødvendig for å få svar.

Odd Kristian Reme: - Jeg tror det norske samfunnet skylder seg selv å gjøre det vi kan for å finne svar på en sammensatt ulykke, sa Reme, som mistet broren i ulykken og var talsmann for de pårørende.

Magne Ognedal: - Hvis man føler at det spørsmål man ikke har fått svar på, kan det være fornuftig med en ny granskning, men hvis det fører til en jakt på syndebukker, tror jeg ikke det har noe for seg, sa Magne Ognedal.

Reme: - Jeg er ikke så opptatt av å finne syndebukker. Men vi skylder oss selv å forstå ulykken, sa Reme.

Smith-Solbakken: – Jeg mener bestemt at det er nødvendig med en ny granskning, sa historiker Marie Smith-Solbakken.

Birkevold: - Jeg har ikke en bestemt oppfatning av om det trengs en ny granskning eller ikke. Jeg har en viss forståelse for argumentet om at bøker og avisartikler er en form for granskning. Men hvis de etterlatte mener at det er fortsatt er ubesvarte spørsmål, så hvorfor ikke? sa Birkevold.

Ognedal: - Personlig har jeg ikke mange ubesvarte spørsmål. Men det kan være at mange andre har spørsmål. Jeg ventet mer i den granskningsrapporten som kom. Men har ikke noe bestemt syn på om det kreves en ny granskning, sa Ognedal.

Publisert:

Kielland-ulykken

 1. Vi forventer at Riksrevisjonen gir Stortinget en klar anbefaling om en ny og åpen gransking

 2. – Noe av det som er skrevet om Kielland-ulykken, bør ikke stå uimotsagt

 3. – Overlevende, etterlatte og det norske folk ble ført bak lyset

 4. «Vår plikt å lære av Kielland-ulykken»

 5. Ti kvinner ble enker, femten barn mistet sine fedre – og Per prest skulle trøste alle

 6. «Den som setter seg inn i Kielland-saken vil se pengemotiv og hemmelighold på alle bauger og kanter»

 1. Kielland-ulykken
 2. Kåkå kverulantkatedralen
 3. Tom Hetland
 4. Harald Birkevold
 5. Odd Kristian Reme