Har ikke Stavanger råd til å gi mor til Magnus avlastning?

Magnus (9) har flere lidelser som gjør at han trenger hjelp til alt og konstant overvåkning. For at familien skal klare å ha ham hjemme, er de avhengig av å få avlastning. Nå foreslår rådmannen å legge ned fem av 28 avlastningsplasser.

Publisert: Publisert:

Magnus (9) har en dødelig sykdom og mor Anne Hansen vil ha ham hjemme. For å klare det, er familien avhengig av at Magnus får plass i avlastningsbolig. Foto: Anders Minge

 • Margunn Ueland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

avlastningstilbud21339a.jpg Foto: Anders Minge

Fem plasser vil si fem ganger 360 døgn i året. Døgnene fordeles i dag på 125 familier. Magnus bor i avlastningsbolig to døgn annenhver uke, pluss langhelg cirka en gang i måneden.

— Jeg tror ikke vi hadde klart oss uten, sier mor Anne Hansen og forklarer:

— Vi har tre barn, en er syk. De to andre trenger foreldrene for seg selv til tider. Og vi trenger en pust i bakken. Det er lite søvn å få. Vi trenger tid til å hente oss inn igjen.

Hjelp til alt

Magnus har en degenerativ lidelse (alpers) som gjør at cellene i kroppen ikke får nok energi og dør. Han går ustødig, har rullestol og har veldig dårlig språk. I tillegg har han alvorlig epilepsi, det medfører søvnproblemer. Han har også en hjerneskade som betyr at han trenger konstant overvåkning.

— Vi kan ikke sleppe han ut av syne. Når han er hjemme må dere være hundre prosent til stede hele tida. Han trenger hjelp til absolutt alt, forteller moren.

Hensynet til de to andre barna er viktig for henne:

— Eldstebror er 13 og yngstebror åtte år. De har ikke mulighet til å ha et normalt liv sånn som andre på deres alder. De må hele tiden ta hensyn til broren. En bror som river ned rommet deres. Han har jo ikke grenser, han har skader på frontallappen i hjernen. Han skjønner ikke konsekvenser. De to dagene er deres dager. Da kan vi gjøre ting sammen som vi vanligvis ikke får til, forteller moren.

Alltid på vakt

— Det høres slitsomt ut.

— Du kan selv tenke deg. De to dagene det er bare de to, er nesten som å ha fri. Jeg slipper å være på vakt hele tida, slipper å følge med konstant. Jeg kan sove en hel natt. Når Magnus er hjemme, går alarmen flere ganger om natta. Han pleier også å våkne klokka 05. Da kan ikke jeg legge meg igjen, for da har jeg ikke oversikt om han får anfall. Jeg må være sikker på at han sover for at jeg kan sove.

Fysisk hardt er det også:

— Bleier skal skiftes og Magnus har også autistiske trekk. Hvis han ikke vil noe, må jeg noen ganger bære han ut av situasjonen. Han slåss mot. Så det er tungt arbeid, sier moren.

avlastningstilbud21339a.jpg Foto: Anders Minge

Kommunen har tre ganger tilbudt familien fast plass i barnebolig til Magnus, men de har takket nei:

— Han har en dødelig diagnose. Vi vet aldri hvor mye tid han har igjen. Da vil vi jo ha ham hjemme. Men den lille avlastningen vi får, er helt nødvendig. Vi er avhengig av at kompetent helsepersonell passer på han, vi kan ikke ha vanlig barnevakt, forteller Anne Hansen.

Magnus trives godt i avlastningsboligen:

— Han elsker å være på avlastning, han liker de ansatte, han har det godt der. De er veldig flinke der, vi stoler hundre prosent på dem, hundre prosent trygghet, forteller moren.

Stoler på Thorbjørnsen

Hun stoler også på at Per A. Thorbjørnsen (Venstres gruppeleder og nestleder av levekårstyret) og de andre politikerne skal sørge for at ingen avlastningsplasser blir nedlagt:

Jeg tror nok de forstår at det vil være lite klokt og kortsiktig tenkt å kutte i avlastningsplassene. Det vil jo måtte føre til at familier blir utslitt og ikke klarer mer. Hva er alternativet da? Jo, kan ikke barna bo hjemme, da må de inn i fast bolig, og det koster jo mye mer!

— De har jo vært med på å bygge opp dette tilbudet, da ville det vært rart om de nå skal bygge ned så kraftig ned. Thorbjørnsen forstår hvordan vi har det. Jeg har hatt en del med ham å gjøre. Han har hjulpet meg mange ganger. Jeg tror nok de forstår at det vil være lite klokt og kortsiktig tenkt å kutte i avlastningsplassene. Det vil jo måtte føre til at familier blir utslitt og ikke klarer mer. Hva er alternativet da? Jo, kan ikke barna bo hjemme, da må de inn i fast bolig, og det koster jo mye mer!

Bystyret behandler budsjettet den 15. desember, men de fleste partiene bestemmer seg før den tid.

Publisert:

Les også

 1. Rådmann med ljåen varsler tøft 2015

 2. Legger ned to sykehjem

 3. Elevene rammes, skolen blir dårligere

 4. Tøffere start for barn som Jacob og Malaz

 5. - Lite å vinne, mye å tape på å legge ned åpne barnehager

 6. Venstre topper med Thorbjørnsen

Mest lest akkurat nå

 1. Re-Naa og Rosehagen jubler: Oppturer for restauranter i Rogaland, men ikke for alle

 2. Saudabu Anders Opedal ny toppsjef i Equinor: - Det blir bra med en ingeniør

 3. Venter «graverende rapport» etter konsert i Egersund

 4. Savnet mann (74) funnet i god behold

 5. FHI vil stille klare krav til hjemmesydde munnbind

 6. To nye smitte­tilfeller i Stavanger

 1. Stavanger