Kommunen brøt loven i Kampen-saken - Jonny skulle hatt mer hjelp

Fylkesmannen i Rogaland kommer med kraftig kritikk av Stavanger kommune etter den første offentlige gjennomgangen av hjelpeapparatets rolle i Kampen-saken.

Publisert: Publisert:

Fylkesmannen konkluderer nå at Stavanger kommune brøt loven og ikke ga forsvarlige omsorgstjenester til Jonny André Risvik og én av gjerningsmennene i Kampen-saken. Kommunen får også kritkk for andre forhold. Foto: Tommy Ellingsen

 • Hans Petter Aass
  Journalist
 • Thomas Ergo
  Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Vi ser at fylkesmannen konkluderer med at det vi har gjort i forkant av den tragiske hendelsen som fant sted, ikke var nok og det må vi da ta tak i. Fylkesmannens gjennomgang viser at vi kunne ha jobbet mer systematisk med en gjennomgang av denne saken med en gang den fant sted, direktør for oppvekst og levekår i Stavanger kommune, sier Per Haarr.

Les også

Jonnys sjanser

Etter Aftenbladets avsløringer av hva som skjedde i tiden før Jonny André Risvik ble torturert til døde av fem venner og bekjente i en leilighet på Kampen i august 2010, valgte kommunen i oktober i fjor å be fylkesmannen om å opprette tilsynssak. Nå foreligger resultatet.

 • Måten ”Anders”, den 27 år gamle mannen som var den mest aktive voldsutøveren under mishandlingen av Jonny, ble fulgt opp på, var ikke forsvarlig. I følge tilsynsmyndighetene brøt Stavanger kommune sosialtjenesteloven og kommunehelsetjenesteloven i måten den utviklingshemmede 27-åringen ble fulgt opp på.
 • Jonny André Risvik fikk ikke forsvarlig oppfølging av Stavanger kommune. Fylkesmannen mener kommunen brøt loven ved at 28-åringen ikke fikk tjenestene han hadde krav på. Kommunen får også kritikk for ikke å ha gjort nok for å hjelpe Jonny bort fra leiligheten på Kampen, der Jonny ble mishandlet til døde i løpet av drøyt to uker i august 2010.
 • Fylkesmannen er ”sterkt kritisk” til at kommunen valgte å si leieavtalen for 29 år gamle ”Helge” i en kommunalbolig våren 2010 uten å ha noen plan for å følge ham opp. ”Helge” leide i stedet en privat leilighet på kampen sammen med Jonny André Risvik like etter. Under rettssaken ble ”Helge” pekt ut til å være hovedmannen bak mishandlingen av Jonny. Men den manglende oppfølgingen av ”Helge” er ikke å regne som et brudd på loven, ifølge tilsynsmyndighetene.
 • Fylkesmannen stiller spørsmål ved at den gravide og psykisk utviklingshemmede 29 år gamle samboeren til ”Helge” til tross for at hun fortalte ansatte i hjelpeapparatet at hun var redd ham, ikke fulgte henne bedre opp i leiligheten på Kampen. Fylkesmannen har likevel kommet til at 29-åringen fikk forsvarlig behandling.
 • Oppfølgingen av en nå 21 år gammel kvinne var forsvarlig.

— Bær være mer proaktiv

— Hovedlinjen er at når vi går gjennom tjeneste som ble gitt til disse fem brukerne, så har to av dem ikke fått forsvarlige omsorgstjenester. For den tredje har vi gitt tydelige tilbakemeldinger på at omsorgstjenestene burde vært bedre, sier fylkeslege Pål Iden ved Fylkesmannen i Rogaland til Aftenbladet.

Fylkeslege Pål Iden Foto: Knut S. Vindfallet

— Hva bør kommunen gjøre med disse funnene?

— Jeg tenker at kommunen først og fremst bør bruke funnene til gå gjennom sin egen virksomhet. Den bør gå gjennom måten den fatter vedtak på, og måten den gjennomfører vedtak om tjenester som den innvilger. Kommunen bør være mer proaktiv og følge opp egne vedtak og planer.

— Kommunens hovedbudskap til Aftenbladet i fjor høst var at den hadde oppfylte sin hjelpeplikt overfor de involverte i Kampen-saken. Hvordan står den konklusjonen seg nå?

— Etter vår eksterne gransking har vi kommet til en annen konklusjon. For to av brukerne ble hjelpeplikten ikke oppfylt.

— Hva tenker du om at kommunen ikke gransket?

— Jeg tenker at det er en grunn til at vi har tilsynsmyndigheter som skal gå inn og gjøre en lovlighetskontroll. Og dette kan det være vanskelig for kommune selv å gjøre. men det er alltid slik at skal kommuner skal utføre internkontrol når noe går galt i kommunen. Det oppfordrer vi kommunene til å gjøre når noe går galt., sier fylkeslege Pål Iden.

 1. Jonny Andre Risvik (28) ble mishandlet til døde. Foto: Privat

 2. Per Haarr, direktør for oppvekst og levekår i Stavanger kommune. Foto: Fredrik Refvem

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Kvinne skadet i arbeidsulykke i Sandnes

 2. 27 bilførere fikk fartsbot ved skole i Sandnes

 3. Stupebrett i Stavanger ble fjernet umiddelbart etter dybdemåling

 4. Må ta ned solcellepanelene på Eiganes

 5. Utbrytere kan avgjøre thrilleravstemning om bioteknologiloven

 6. Forbrukerrådet frykter uforståelig nettleie for folk

 1. Stavanger