Soland realiserer gammel drøm

— Jeg passerer snart 60 år, men hvorfor kan man ikke realisere drømmene sine også i utfasingsdelen av livet, spør Jostein Soland, administrerende direktør for Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

  • Erlend Frafjord
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 18 år gammel

Vi sitter i boligen på handelsstedet, oppført i jugendstil i 1928. Det er fem etasjer fra hemsen til den intime vinkjelleren med uvanlig mange innslag av ungarske vinflasker. Jostein Soland er ungarsk konsul i Stavanger.

Erfaring I nabobygningen som har fått navnet Galleri Perlemorstrand etter Alfred Hauges roman, legger elektrikerne siste hånd på verket. Fortsatt gjenstår noe arbeid her og der før 15 millioner kroners-prosjektet er sluttført, og de første seminargjestene kan legge til kai. Noen har tjuvstartet allerede, men først i februar er stedet i full drift.

Litteraturviteren og forretningsmannen Soland har også en nevenyttig side. Soland, hans kone og tre barn har ofret nesten 5000 arbeidstimer på å sette i stand Ramsvig Handelsstad. Lokale håndverkere har også vært gode å ha med på laget.

— Vi solgte landstedet vårt ved Lindesnes, et gammelt skipperhus fra 1827. 12 års erfaring fra et gammelt markspist sted kom godt med da vi tok fatt på dette prosjektet. Ramsvik Handelsstad hadde definitivt sett sine beste dager da vi tok over, sier Soland.

Galleri Ramsvig Handelsstad består av nærmere 1500 kvadratmeter med bygningsmasse ferdig utbygd. Hele området er drøye tre mål. Når alt står ferdig blir det 18 rom med bad på anlegget, og fire store hemser i tillegg. I bakeriet, opprinnelig fra 1790-årene, ligger hovedkjøkkenet med spiseplass for 30 gjester. Lokale og regionale kokkestørrelser skal leies inn til hvert enkelt arrangement. På Alfred Hauge-loftet har Soland plassert 4000-5000 bind fra sin private boksamling, til fri disposisjon for stedets gjester.

Butikken fra 1950-tallet lot seg ikke redde. Her har arkitekten Helge Schjelderup tegnet en møteplass med fellesarealer og gjesterom. På grunnplanet ligger et romslig galleri hvor det stilles ut en permanent samling av 40 akvareller med motiver fra viktige begivenheter i Perlemorstrand, malt av Kjell Pahr-Iversen. Bare for å bygge galleriet med tekniske rom, treningsstudio, badstu og dusjer i bakrommene, måtte det sprenges ut og kjøres bort 350 lastebillass med stein.

Seminarer PÅ baksiden av det gamle sjøhuset blir det badestamp for gjestene med kontinuerlig tilførsel av nytt sjøvann. Vannbåren varme fra sjøen er dessuten en viktig del av oppvarmingen på handelsstedet. Loftet på det gamle sjøhuset innredes som hovedkonferanserom, med bredbånd og alt som hører en moderne hverdag til.

- Hva skal Ramsvig Handelsstad brukes til? - I utgangspunktet er dette et seminarsted hvor bedrifter sender inn ledergrupper på inntil 20 personer med overnatting, men med et innhold noe utenom det vanlige. I tillegg til tradisjonelle møter, håper vi at stedets karakter og de visuelle inntrykkene vil bidra til å sette i gang kreative prosesser hos deltakerne. Litteratur blir et sentralt stikkord, sier Soland som tror at senteret kan ha et internasjonalt potensial. På arrangementer som ikke krever overnatting kan deltakertallet økes til mer enn 100.

Salvador Dali I tårnet som ikke er ferdig bygget, har Soland planer om å invitere forfattere og kunstnere til å bo i visse perioder. Motytelsen er at de deltar med innspill på seminarene.

I galleriet skal Stein Jåtten neste år vise Knut Jørgensen-utstillingen «Drømmefangeren», mens havnedirektør Bjørn Helgøy stiller ut motiver fra Sjernerøy.

På lengre sikt har Soland internasjonale størrelser i tankene. Ambisjonsnivået er høyt.

— Vi tar sikte på å få til en Salvador Dali-utstilling her på Kyrkjøy. Jeg har gode kontakter i Salvador Dali-stiftelsen i Paris og håper vi kan lykkes gjennom disse kontaktene.

erlend.frafjord@aftenbladet.no

Publisert:
  1. Bolig

Mest lest akkurat nå

  1. Flere og flere vil kvitte seg med kjæle­dyret sitt: – Ber om avli­ving av friske dyr

  2. Hitecvision med kjemperesultat - tar utbytte på 137 millioner

  3. Nå får han ikke helse- eller livsforsikring

  4. Frigir navn på de drepte etter Oslo-skyting

  5. Stavanger-hotell i minus for sjette år på rad

  6. Marius og Marcus mistet kompisen i MC-ulykken