Charles Tjessem starter på ny i Sandnes

Mesterkokk Charles Tjessem og kona Monica Tjessem skal skape liv og gode matopplevelser i den gamle presteboligen på Skeianetunet.

Charles Tjessem og kona Monica Tjessem fikk ideen til sitt nye sted en dag de gikk tur i Sandvedparken.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Tre gule containere vitner om at noe stort er på gang i presteboligen i Sandvedparken. Huset fra 1911 skal totalrenoveres før ekteparet Tjessem åpner dørene til Villa Skeiane.

– Vi har kalt det et trakteringssted. Hovedkonseptet blir selskaper, bryllup, konfirmasjoner, minnestunder, kurs og konferanser. Så får vi se om det blir en vanlig restaurant etter hvert, forklarer Monica Tjessem.

– Planen er også å servere lørdagsbrunsj annen hver lørdag slik at så mange som mulig får oppleve det flotte huset, legger hun til.

Monica og Charles Tjessem gleder seg til å ta i bruk vinterhagen og resten av den gamle presteboligen som skal få navnet Villa Skeiane.

Blanke ark

Renoveringen skal være ferdig 1. mars. Tjessem tar sikte på å åpne like etter påske neste år.

I november i fjor solgte ekteparet Tjessem seg ut restaurantene Charles og De og Mondo. Et 12 år langt restauranteventyr var over for Tjessem. Etter en god tenkepause, har han på ny valgt å satse i hjembyen Sandnes.

– Vi gleder oss. Dette blir noe helt annet enn det vi har gjort før. For oss var det viktig at det ikke skulle være sammenlignbart. Vi tar med oss mange av erfaringene var forrige gang, men samtidig får vi helt nye utfordringer, slår Charles fast.

En dag de gikk tur i Sandvedparken, fikk de øynene opp for den gamle presteboligen. Boligen har de siste årene fungert som representasjonsbolig for kommunen.

Kommunen på lag

– Vi tok kontakt med kommunen som raskt tente på ideen. De har virkelig spilt på lag for å få dette til. Vi har fått all den hjelpen vi kunne ønsket oss, skryter Charles.

Presteboligen fra 1911 har de siste årene gjort nytten som representasjonsbolig for kommunen.

– Vi er opptatt av at det beste vernet er gjennom bruk, og derfor ble vi veldig glade da Monica og Charles tok kontakt, sier Torbjørn Sterri, daglig leder i Sandnes eiendomsselskap, som nylig har skrevet kontrakt med Tjessem.

Tjessem og kommunen har inngått leiekontrakt på åtte år med opsjon på flere år. Det er foreløpig satt av 2,8 millioner kroner til renovering i økonomiplanen.

– Sandnes har ikke så mange gamle bygninger. De få vi har, må vi ta vare på, understreker Sterri.

– Og dette huset fortjener noe spesielt. Charles Tjessem er spesiell for Sandnes og derfor synes vi at dette ble en flott ordning. Dette bygget er ikke for hvem som helst og derfor måtte vi være sikre på at dette er liv laga før vi gikk i gang med oppussingen, sier Sterri.

Aurimas Lataitis er i full sving med oppussingen.

Hus med sjel

Innenfor dørene er håndverkerne i full sving. Det hamres, sages, sparkles og males. Lag på lag med tapet og gulvbelegg er revet opp.

Monica viser vei inn i biblioteket.

– Her var det fire lag med gulv. Nå skal det slipes ned og behandles. Det er isolert fra kjelleren slik at det ikke blir gulvkaldt, forklarer hun.

Monica er godt involvert i oppussingen.

– Her skal vi tapetsere med historisk tapet. Vi skal gjøre det lunt og koselig. Dette skal ikke være et snobbete sted.

I taket skal rosettene tilbake der de hører hjemme. Snart skal store lysekroner kaste lys over gjestene.

Tre stuer kan forvandles til en storstue med plass til 70–80 gjester. I andre etasje er det møterom og tilrettelagt til kurs og konferanse.

Bak plasten i den ene stuen gjemmer det seg en original peis.

Monica farter for tiden rundt på antikkmesser i Sverige og Danmark på jakt etter de rette møblene og det rette dekketøyet.

– Vi vil ha tilbake den originale stilen. Jeg ser for meg velur og møbler fra begynnelsen av 1900-tallet.

Uteservering

Ute i vinterhagen skjuler det seg et maleri i taket, som snart skal få nytt liv. Den store terrassen mot Sandvedparken skal rives og erstattes med skifer slik at den blir mest mulig lik den originale. Målet er å få til uteservering.

I kjøkkenet kan det bli trangt om plassen, men Charles er optimist. Det gamle husmorkjøkkenet skal byttes ut med et langt mer praktisk og moderne kjøkken.

Kjøkkenet er ikke særlig stort, men med praktisk innredning, skal de gå bra, mener Charles.

– Vi starter i det små, så ser vi hvor dette ender. Det er viktig for oss å være på gulvet. Jeg skal være på kjøkkenet, mens Monica har ansvaret for servering og oppvartning, sier Charles.

– Hva skal stå på menyen?

– Den er ikke klar enda, men vi ser for tradisjonell, klassisk stil. Jeg har lyst til å finne frem gamle oppskrifter slik de serverte den gang huset var nytt, og så gi det et morderne vri på det, sier Charles.

Siden i sommer har Charles Tjessem jobbet ved kjøkkenet på Boen gård på Sørlandet. Det skal han fortsette med.

– Jeg skal fortsatt bistå i kjøkkenet. Dette er jo på mange måter et lignende konsept med historisk preg og tradisjonell mat.

Arbeidet med å renovere den gamle presteboligen er i full gang.
Publisert: