Se de første bildene: Her henger Tom Cruise utenfor Preikestolen

FORSAND: Heftig helikoptertrafikk og mye rigging har gjort alt klart for filminnspilling på Preikestolen. Mandag ved 13.45-tiden tok Aftenbladets fotograf de første bildene av filmstjerna i aksjon.

I dette tauet henger Tom Cruise.
Publisert: Publisert:

– Bildet er tatt klokken 13.45. Jeg har sittet i en båt på Lysefjorden i hele dag. Hele formiddagen har det vært folk med farga verneutstyr som har vært utenfor kanten og så gått opp igjen. I mellomtiden ankom det et helikopter. En stund etter at dette ankom, så jeg en person i svarte klær klatre i veggen, forteller Jon Ingemundsen på telefon.

Aftenbladets fotograf så ikke at det var den verdenskjente filmstjerna før han fikk bildene opp på dataskjermen sin og zoomet kraftig inn på dem.

– Da så jeg at det lignet mistenkelig på Cruise, sier Ingemundsen.

Vi har foreløpig ikke klart å bringe på det rene om filmteamet også har gjort opptak i dag.

Les også

Setter opp fem Tom Cruise-hus på Preikestolen

Fem hus, to toaletter og 50 helikopterlandinger om dagen. Hollywood kommer til Lysefjorden på torsdag.
Les også

Her lander Tom Cruise i Jåttåvågen

– Det er jo gøy med en verdenskjendis på besøk, men jeg synes litt synd på dem som må tåle helikopterstøy i dagene…
Les også

Stenger Preikestolen i ni dager for Tom Cruise

Forsand kommune har gitt tillatelse til å stenge Preikestolen helt for publikum i ni døgn i forbindelse med…

Alt ligger til rette

Søndag ettermiddag var det en person som ropte høyt og tydelig «Action» på Preikestolen.

– To personer hang på utsiden av selv platået på sørsiden mot Lysefjorden. Den ene holdt fast i foten til den andre, og det var flere personer som diskuterte ulike måter å utføre scenen på, sier Oddbjørn Fjelde Hultin.

Dermed skal alt ligge til rette for innspilling en dramatisk og spektakulær scene til filmen «Mission Impossible 6» med Tom Cruise i hovedrollen.

Filmstjernen er kjent for å gjennomføre sine egne stunt uten bruk av stuntmann. I august havnet han på sykehus da han skulle hoppe mellom to bygninger under opptak til «Mission Impossible 6» i London. Hoppet ble for kort, og det skal ha ført til at han skadet ankelen i sammenstøtet med den andre bygningen. Det førte til at innspillingen på Preikestolen ble utsatt fra slutten av september til november.

Rigging i helgen

I helgen har det vært mye helikoptertrafikk for å frakte utstyr opp til Preikestolen for å gjøre alt klart til filminnspilling. Riggingen begynte i forrige uke, og i løpet av helgen har mye utstyr kommet på plass på selv platået 604 meter over havet. I forbindelse med innspillingen vil Preikestolen være helt stengt i tre dager fra 7. til 9. november.

Les også

Mission Impossible får fly dobbelt så mye for å skåne Preikestolen

Får fly dobbelt så mange ganger til Preikestolen fordi det er mer skånsomt for natur og vegetasjon.

Preikestolen er først og fremst et kjent turistmål og ikke noen klatreklippe. Fram til i fjor sommer var det faktisk ingen som hadde klatret opp selv Preikestolen. Noe av grunnen er steinura som ligger under selve stolen og gjør den mer utilgjengelig fra Lysefjorden.

Klatret opp Preikestolen

De to aller første som klatret opp Preikestolen var Jon Egil Auestad (38) fra Sandnes og klatrekameraten Øyvind Salvesen. Det skjedde i sprekken på vestsiden av selve stolen.

De to klatrerne gikk den vanlige turstien opp. På toppen rigget de fester med naturlig sikringsutstyr, som ble fjernet etterpå. Så rappellerte de flere taulengder ned, cirka 180-200 meter. Det vil si til ura i bunnen av den karakteristiske formasjonen. Så tok de turen opp igjen. Totalt tok det rundt åtte timer. Men kameratene hadde ikke hastverk og tok seg tid til å nye utsikten underveis.

– Du må være en erfaren klatrer for å klatre opp Preikestolen, og du må ha generelt gode klatreferdigheter, men du trenger ikke å være i verdenstoppen, sier Jon Egil Auestad (38) fra Sandnes.

I helgen ble han nummer sju i NM i klatring i Sørmarka Arena, og han har drevet med klatring i rundt 20 år.

Filmteamet hadde mye utstyr.

Han har aldri klatret på sørsiden av Preikestolen der filminnspillingen skal foregå, men overhenget kan gjøre det ekstra utfordrende.

– Det er ikke mulig å klatre sørveggen ute å gjøre naturinngrep med bolter. Du må drille bolter inn i veggen for å klatre på en sikker måte, og det er jevnt over ikke ønskelig å gjøre slike inngrep i Norge, sier Auestad.

I det norske klatremiljøet er det vanlig å klatre uten borebolter som setter permanente spor i fjellet. I stedet brukes det små kiler til å sette inn i sprekker og svakheter i fjellet. Dette er midlertidige sikringspunkt som førstemann plasserer og andremann fjerner på vei opp. Dette kalles sporløs ferdsel uten permanente inngrep i naturen.

Mennesker og utstyr blir små i forhold til det bratte og mektige fjellandskapet. Selve platået på Preikestolen ligger 604 meter over havet.
Les også

Her klatres Preikestolen for første gang

Folk har gått på line, hoppet i fallskjerm, balansert på stoler og gjort mange ulike stunt.

Derfor skapte det sterke det sterke reaksjoner i klatremiljøet da en polsk klatrer boret inn ekspansjonsbolter i Preikestolen, firte seg 20 meter ned og klatret opp igjen langs tauet som et reklamestunt i fjor. Han lovet seinere å fjerne boltene etter reaksjonene som kom.

Minst fem personer fra det lokale fjellsportmiljøet skal være med som sikringsassistenter med rigging og sikring i forbindelse med filminnspillingen. Men det er også hentet inn flere klatreeksperter og sikringseksperter utenfra, som skal legge forholdene til rette for filminnspillingen.

Montering av bolter i fjellet i forbindelse med innspillingen er fortsatt omdiskutert i klatremiljøet, men alle boltene skal fjernes etterpå.

Publisert: