– Har en bombe om Nye Sandnes

– Fylket skaper så stor usikkerhet om privatferja på Høgsfjorden kommer til å gå, at jeg er villig til å se på kommunereformen på nytt, sier Paul Løland, som sørget for flertall for Nye Sandnes i Forsand kommunestyre.

Paul Løland, stående, sørget for flertall for Nye Sandnes. Nå har han snudd.

 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Med knappest mulig flertall 10–9 gikk kommunestyret i Forsand inn for kommunesammenslåing med Sandnes. Mindretallet ønsket sammenslåing i Ryfylke. Paul Løland brøt med Senterpartiet og sørget for at flertallet vippet til fordel Sandnes. Nå har han endret syn, av flere grunner. Alt har med samferdsel å gjøre.

– Jeg har mistet troen på privatferje på Høgsfjorden, det som skal binde Nye Sandnes sammen, forklarer Paul Løland.

For det første ser det lyst ut for tunnelen Espedal-Frafjord, altså den planlagte veiforbindelsen mellom Forsand og Gjesdal. Rogaland fylkeskommune jobber for å få på plass finansieringen.

For det andre er det, ifølge Løland, flere ting som svekker sjansen for å få ferje: Fylkeskommunen at staten skal overta garantiansvaret for Ryfast, ifølge NRK Rogaland. Bakgrunnen er fare for over 40 prosent inntektstap, som følge av at elbiler kjører gratis og det er planer om privatferje. Hvis ferja blir realisert, mener fylket at kommersielle aktører som benytter seg av kaiene skal betale for drift og vedlikehold av disse.

Snuoperasjon

– Jeg har alltid vært forkjemper for tunnelen Espedal-Frafjord, men trodde den aldri ville bli realisert. Derfor tenkte jeg at privatferje var eneste håp for Forsand. Det var årsaken til at jeg stemte for Nye Sandnes. Grunnen til min snuoperasjon nå, er at at fylket nå snur opp-ned på alt. Det ligger i kortene at tunnelen kan bli bygd, samtidig som det skapes usikkerhet rundt ferja. Om den i det hele tatt kommer til å gå. Det blir en lang og dyr kamp med usikkert utfall, sier Paul Løland, som meldte seg ut av Sp på grunn av striden om kommunegrenser.

Derfor er den uavhengige politikeren nå kommet fram til at han vil slippe det han kaller «en liten bombe om Nye Sandnes».

– For usikkert for ferje

– Hvis fylket går inn for Espedal-Frafjordtunnelen og realiserer den snarest råd, samt sørger for at ferja går til tunnelen er åpnet, slik Forsand kommune har vedtak på, så er jeg villig til å se på kommunereformen på nytt. Fordi Nye Sandnes uten ferje, det skurrer en hel del. Når fylket hiver ballen til staten, så blir det for usikkert for ferja.

Stortinget behandler kommunereformen 8. juni og samarbeidspartiene har gjort avtale om Nye Sandnes. Det skal ikke være kommunestyremøte i Forsand før det. Dermed står det lokale vedtaket om sammenslåing fast.

– Det er vel for seint - Nye Sandnes blir vedtatt da?

– Jeg tror kanskje avgjørelsen blir utsatt i påvente av ny runder her lokalt, det tror jeg. Jeg er negativ til Nye Sandnes, hvis ferja ikke går. I så fall vil jeg ha en størst mulig kommune i Ryfylke, med flest mulig kommuner med, svarer Paul Løland.

Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad (H) har vært kjent med at utspillet kunne komme.

– Det er aldri en kjedelig dag i Forsand-politikken, fastslår han først.

– Dette innspillet er ikke med på å roe forvirringen og forventningen. Derfor håper jeg Stortinget vedtar Nye Sandnes 8 juni når avgjørelsen er tatt. Jeg tror det er større sjanse til å realisere tunnelen Espedal-Frafjord ved at Sandnes kommer på banen. Enn å sette fram ultimatum til fylkespolitikerne, som har siganlisert at det trengs mer penger i potten. Jeg deler ikke synet om å bruke disse argumentene som brekkstang for Espedal-Frafjord, sier Dagestad.

Forsand kommune har invitert en rekke ferjeselskap til møte om ferjedrift på Høgsfjordsambandet etter Ryfast opninga. Møtet avholdes i kommunehuset på Forsand den 19. juni. Kommunen vil sette av heile denne dagen for å møte ferjeselskap som kan være interessert i å drifte sambandet.

Publisert:
 1. Sandnes
 2. Forsand
 3. Ryfylke
 4. Kommunereform

Mest lest akkurat nå

 1. Tar opp kampen mot den enorme trafikk­auken på Hove­veien

 2. De sjeldne blod­proppene etter vaksinering kan lett be­handles. Men de må oppdages i tide

 3. Forlenger innreiserestriksjonene

 4. - Sigbjørn har gått gjennom ufattelige lidelser. Det er rene torturen. De tiltalte bør få lovens strengeste straff

 5. Dugnad i Randaberg ga seks nye smittetilfeller

 6. Gokart-fører ute­stengt i 15 år