Er du klar for bålsesongen?

15. april begynner egentlig bålforbudssesongen, men det er likevel lov å fyre opp i naturen. Forvirret? Les mer her.

Nå er det bålforbud - med forbehold.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Intet er så fint som å nyte naturen rundt et bål. Bålbrenning og norsk friluftsliv går hånd i hånd.

Skogbranner koster samfunnet mange penger i året og setter liv til mennesker og dyr i fare. Derfor har det lenge vært forbud mot å tenne bål i perioden fra midten av april til midten av september.

Samtidig gir allemannsretten lov til å fyre opp i naturen. Men ikke hvor som helst og når som helst. Retten til å tenne bål reguleres av Forskrift om brannforebygging.

I fjor kom det nye bålbrenningsregler. Bållystne turgjengere må nå i høyere grad enn før, bruke hodet når en vil kose rundt bålet.

Hovedregelen om bål står i forskrift om brannforebygging § 3 tredje ledd og lyder slik:

«Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Kommunestyret selv kan gjennom lokal forskrift fravike dette forbudet dersom lokale forhold tilsier det. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.»

De nye reglene sier altså at bålforbudet gjelder all utmark, det vil i praksis si strender, holmer og ved vann i tillegg til skog.

– Så lenge det er åpenbart at det ikke medfører brannfare, er det lov å tenne bål, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal. Norsk Friluftsliv er en paraplyorganisasjon for 15 norske friluftsorganisasjoner.

Se video av hvordan du tenner bål uten fyrstikker og få tips til tre typer bål du enkelt kan lære deg:

Publisert: