Fire skip og over 5000 cruisegjester 17. mai

Hele fire cruiseskip besøker Stavanger 17. mai. De blir liggende hele dagen og seiler av sted igjen i kveldingen.

  • Siv Helen Kvalvåg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Om lag 5000 utenlandske cruisegjester får rikelig tid til å nyte livet i byens gater denne spesielle dagen. Aktivitetstilbudet til passasjerer og mannskap har vært planlagt lenge, i nært samarbeid med Stavanger kommune, Guidecompaniet og havnen. Det kan bli noen ekstra utenlandske deltakere i toget fra Domkirkeplassen, gjennom Gamle Stavanger til den internasjonale 17. mai-festen foran Stavanger Konserthus.

Dette er cruiseskipene som kommer til Stavanger i år.

Cruisegjestene har på forhånd fått informasjon om dagen og at alle er velkomne til å delta, selv om de ikke nødvendigvis har de samme festklærne som mange andre.

Engelske og amerikanske

De fleste av onsdagens dagsturister er engelske eller amerikanske. To av skipene er nye. Det ene ble tatt i bruk i fjor, det andre i år.

Til Konserthuskaien kom ”Saga Sapphire” allerede tidlig på kvelden, dagen før dagen, og blir liggende natten over. Hun er på 37.301 bruttotonn, 199 meter lang og kan ta 706 passasjerer. Byggeår er 1981. Denne gang kommer ”Saga Sapphire” fra Flåm, og skal videre til Dover, hvor cruiset avsluttes.

Fred Olsens "Balmoral" blir liggende ved Skagenkaien onsdag. Det 43.573 bruttotonn store skipet er 218 meter langt og kan ta 1100 passasjerer. ”Balmoral” kommer fra Dover og seiler videre via Lysefjorden til Hardanger.

Fred Olsens "Balmoral" blir liggende ved Skagenkaien onsdag.

Dagens største

Onsdagens største cruiseskip er "Koningsdam" på snaut 100.000 bruttotonn. Hun ble tatt i bruk i fjor, er 297 meter lang og har en passasjekapasitet på 2662. Også ”Koningsdam” kommer fra Flåm. Stavanger er den eneste byen på Vestlandet som besøkes, før ferden går videre via Kristiansand til Oslo.

”Viking Sky” ble tatt i bruk tidligere i år og kommer på sitt aller første besøk til Stavanger onsdag.

”Viking Sky” ble tatt i bruk tidligere i år og kommer på sitt aller første besøk. Hun er i likhet med sine to søsterskip på 47.800 bruttotonn, er 227 meter lang og kan ta 930 passasjerer. Når hun kaster loss fra Skansekaien, skal hun videre via Hardanger til hjembyen Bergen.

Torsdag får Stavanger besøk av et stort cruiseskip, som kan ta nesten like mange passasjerer som onsdagens fire skip samlet.

Publisert:
  1. Cruiseskip
  2. Stavanger
  3. 17. mai

Mest lest akkurat nå

  1. Gjenåpningen ble feiret skikkelig i Stavanger lørdag. Ikke minst i Farge­gata

  2. Tusenvis feiret gjen­åpningen på Torget: – Velkommen tilbake, Stavanger

  3. De mener bildet er verdt millioner, og har kjempet i flere år for å få det slått fast. Til nå har de bare møtt mot­stand

  4. MC-fører tatt i 160 km/t i 60-sone

  5. De trives i høyden, både Signe og Regine. Men slik har det ikke alltid vært

  6. Naboer provosert av ny tog-søknad på Kvalaberg