Halleland forsvarer bondetilbud

Terje Halleland (Frp) mener bondelagslederen må gå i seg selv og ber landbruket om å vise samme moderasjon som andre grupper.

Terje Halleland (Frp) forsvarer regjeringens tilbud i årets jordbruksoppgjør og lar kritikken fra Bondelaget prelle av. Foto: Pål Christensen

 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Kritikken fra Geir Pollestad (Sp) og Norges Bondelag preller av som regndråper på en paraply, og Terje Halleland (Frp) står fast på at regjeringen har lagt fram et godt tilbud som imøtekommer både landbruket og Stortinget. Det er langt fra godt nok for Bondelaget og provoserer leder Lars Petter Bartnes. Nå har de ti dager på å bli enige.

Over 1 milliard kroner skiller bøndenes krav og statens tilbud. Som vanlig er avstanden stor i jordbruksoppgjøret.

Les også

Trebarnsmoren Regine har full lærerjobb og driver gård med 110 sauer

Tilbudet fra regjeringen har en ramme på 410 millioner kroner, mens kravet fra bøndene er på 1,45 milliarder kroner. I regjeringens tilbud ligger det inne 177 millioner kroner i økte budsjettmidler, mens bøndenes krav er på 1,15 milliarder.

– Vi synes dette er et godt tilbud som bør tjene landbruket og imøtekommer både bønder og Stortinget. Vi tar grep og prioriterer kornprodusenter for å opprettholde en god produksjon og økt selvforsyning av korn. I tillegg gir vi økt støtte til beitedyr i utmark. Det gir økte inntekter for vestlandsbruket, sier Terje Halleland på telefon fra landsmøtet til Frp.

– Hvordan forklarer du at bondelagslederen blir provosert av det du beskriver som et godt tilbud som imøtekommer landbruket?

– Hvis bondelagslederen blir provosert av å få et tilbud på denne størrelsen, må han gå i seg selv. Vi må ta innover oss at vi er i en situasjon der hele nasjonen må vise moderasjon, og det må også landbruket gjøre, sier Halleland, som var konstituert statssekretær for landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) fram til 30. april.

Regner på ulik måte

Han avfeier også kritikken fra Geir Pollestad (Sp) som mener at tilbudet verken tar jordbruket eller Stortinget på alvor.

– Det er like forutsigbart at Pollestad kritiserer statens tilbud som at bøndene gjør det. Hadde Pollestad ikke klaget, hadde jeg blitt mer bekymret for hva vi hadde tilbudt, sier Halleland.

Les også

Frykter nye tomatmøllangrep på Jæren

Han viser til at landbruket har hatt en inntektsvekst fra 2014 til 2017 som er beregnet til 18,1 prosent. Lønnsutviklingen for andre grupper i samme periode ligger an til å bli 7,1 prosent. Bondelaget mener at prosenttallene til regjeringen dekker til det reelle inntektsgapet i kroner og øre.

– Langt fra godt nok, sier leder Marit Epletveit i Rogaland Bondelag om regjeringens tilbud. Foto: Jon Ingemundsen

– Alle regner selvsagt på den måten som er mest gunstig for dem selv. Men hvis du skal tette et inntektsgap, må du tjene like mye i kroner og øre. Har du lav inntekt fra før, skal det ikke så mange kroner til for å øke mye i prosent, sier leder Marit Epletveit i Rogaland Bondelag.

Økt kraftfôrpris

Hun viser også til at flere bønder i Rogaland vil få økte utgifter.

– Kraftôrprisen vil øke med 12 øre, og det får store konsekvenser for alle med husdyr. For en bonde som driver med slaktegris kan det fort gi en ekstraregning på 8000–9000 kroner, sier Epletveit.

Regjeringen foreslår også å legge om beitetilskuddet for å prioritere beiting i utmark.

– Det kan se ut som kulturbeiter kommer dårligere ut, og det har vi mye av i Rogaland. Men jeg har ikke fått regnet nærmere på det, sier Epletveit.

Les også

Bondelaget: Bøndene tilbys lavere inntektsvekst enn andre grupper

Forslaget fra bøndene utgjør en inntektsvekst 31.700 kroner per årsverk, mens statens tilbud er på rundt 9000 kroner.

– Stortinget har fastsatt et mål om å redusere inntektsgapet mellom landbruket og andre grupper. Det er det viktigste virkemiddelet for å sikre mangfoldet i norsk landbruk. Regjeringa svarer med å tilby landbruket en lavere inntektsvekst enn andre grupper. De viser ingen vilje til å oppfylle vedtatt politikk, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag i en pressemelding. Han mener regjeringen tar omkamp på en landbrukspolitikk som Stortinget ikke ville vedta.

– Det provoserer meg, sier Bartnes.

Norsk Bonde- og Småbrukarlag peker også på at regjeringens tilbud ikke følger opp Stortingets mål om redusere inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper.

– Dette er svært beklagelig, sier leder Merete Furuberg.

Les også

 1. Eg gler meg til å bli bonde, og ser fram til den dagen far seier at eg kan få overta garden heime

Publisert:
 1. Jordbruksoppgjøret
 2. Landbruk
 3. Norges Bondelag
 4. Landbrukspolitikk
 5. Jon Georg Dale

Mest lest akkurat nå

 1. Kjøpte eiendom med strandlinje. Ble saksøkt og måtte kjøpe strandlinjen på nytt.

 2. Eigersund: - Vi har ikke kontroll på smitten

 3. Husbrann i Oalsgata - politiet ber naboer være forsiktige

 4. Den omkomne hadde jobbet i bedriften i 44 år: – Vi er sterkt preget av ulykken

 5. Brann i speiderhytta ved Hålandsvatnet

 6. Slik vil Laerdal bygge nytt hovedkontor