Sola innfører trolig tiggeforbud

Etter en vinter med aggressiv tigging i Sola sentrum, vil Sola trolig innføre forbud mot tigging.

Flere partier ønsker et forbud mot tigging i Sola. Saken skal behandles i formannskapet tirsdag. Foto: Pål Christensen

 • Hilde Moi Østbø
  Hilde Moi Østbø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Vi kommer nok til å gå inn for et forbud, sier Janne Stangeland Rege, gruppeleder i Sola Høyre.

– Det er ikke noen bombe at Frp med stor sannsynlighet kommer til å gå for et tiggeforbud, sier Tom Henning Slethei, gruppeleder i Sola Frp.

Formannskapet i Sola skal behandle saken om tiggeforbud tirsdag. Saken skal senere behandles i kommunestyret. Hvis alle stemmer med gruppa, har Høyre og Frp flertall og det kommer dermed til å bli forbud mot tigging. Begge partigruppene skal ha gruppemøte mandag kveld og tar forbehold om at utfallet kan bli annerledes.

Tigger ble bortvist

Aftenbladet skrev fredag om at en tigger ble bortvist fra området rundt Mega i Sola sentrum etter pågående tigging. Både kunder og ansatte opplevde situasjonen ubehagelig, og Mega anmeldte til slutt tiggeren. Det gjorde at vedkommende ble bortvist. Mega hyret også inn et vekterselskap som nå kontrollerer området og kommer på kort varsel dersom noe oppstår.

Det er dette som er bakgrunnen for at saken tas opp politisk i Sola.

Høyre: - Ivareta innbyggerne

Janne Stangeland Rege i Høyre sier at partigruppen har vært innstilt på et forbud flere år, men at problemet har blitt større den senere tiden. Hun har et inntrykk av at gruppen er samstemt.

– Hvorfor vil dere ha forbud?

– Vi får masse tilbakemeldinger fra butikkeiere og folk som bor i Sola at tiggere i sentrum opptrer ubehagelig. Når butikker må leie inn vakthold må vi ta dette på alvor og se om vi kan gjøre noe med det, sier Rege.

– Er et forbud løsningen?

– Det er vanskelig å si, men det er iallfall et nyttig verktøy for å prøve å begrense dette. Det er også et sterkt signal til øvrige myndigheter om at dette er et problem, sier hun.

– Men politiet sier selv de er imot forbud?

– Ja, jeg har hørt begge deler. Vår oppgave er å ivareta innbyggerne i Sola, og når det er meldt fra om så mye problemer, er det vår oppgave å gjøre noe med det, sier hun.

Frp: Ønsker forbud

Tom Henning Slethei, gruppeleder i Frp, viser til NRKs Brennpunkt-dokumentar og mener den viser at flere tiggere er organisert.

– Det er grunn til å tro at det ikke er veldig annerledes i Sola. Nå har storsamfunnet fått øynene opp for at dette er organisert. Programmet dokumenterte noe vi har påstått veldig lenge, sier han.

– Vil et forbud løse problemet i Sola?

– Det er for tidlig å si. Men Sola er heldige som har et lokalt lensmannskontor, og hvis de iverksetter forbudet og det blir statuert et eksempel, vil nok problemet flytte seg til en annen plass, mener Slethei.

Både Senterpartiet og KrF synes saken er vanskelig. Foto: Pål Christensen

Senterpartiet: - Usikre

Senterpartiet i Sola har foreløpig ikke landet på om de vil ha et forbud eller ikke.

– Jeg tolker stemningen sånn at det går mot et forbud, selv om jeg ikke liker det personlig. Hva vi lander på, tør jeg ikke helt si, men det er en spesiell situasjon i Sola nå, sier Leif Arild Lie, gruppeleder for Senterpartiet.

– Hvorfor er du i tvil?

– Jeg er sånn anlagt at jeg synes synd på de som tigger, men jeg tenker at hvis det er organisert, må vi få stoppet det. Men det er mulig det er andre måter å stoppe det på, sier han.

Også Senterpartiet skal ha gruppemøte mandag kveld.

KrF: - Vanskelig

Jan Sigve Tjelta, varaordfører for KrF, sier at dette er en «utrolig vanskelig sak».

– Foreløpig er vi åpne. Dette er en så vanskelig sak at det må vi drøfte, sier han.

KrF er blant annet i Stavanger helt klare på at de ikke vil ha et tiggeforbud.

– Vi har også vært tydelige på at dette må vi akseptere, men utfordringen i Sola har vært at det har vært tumulter, sier han.

– Er forbud veien å gå?

– Det er jeg veldig usikker på. Jeg tror ikke det, men vil gjerne drøfte saken først. Det kan være det finnes andre varianter enn et direkte forbud, sier han.

– Det må være lov å spørre om penger, men vi må kunne forvente at folk ikke er truende.

Ap ønsker ikke forbud

Gruppeleder Siv-Len Strandskog i Arbeiderpartiet sier hun synes det er trist at flertallet trolig vil gå for et forbud.

– Det er ikke det vi Sola skal være kjent for. Vi skal være kjent for å være en kommune som er raus, men samtidig streng med at utilbørlig oppførsel. Generalisering er feil vie å gå, å forby fattigdom lar seg ikke gjøre, sier Strandskog.

Hun sier partigruppen tidligere har imot et forbud mot tigging, men legger til at de foreløpig ikke har behandlet saken i gruppen i denne omgang.

– Det har vært uheldige tilfeller i Sola, der politiet har ryddet opp. Det viser at det er mulig å bruke lovverket til å bli kvitt utilbørlig oppførsel, sier hun.

Venstre: - Beklagelig

Heller ikke Venstre vil støtte et forbud mot tigging.

– Selv om i har hatt en utfordrende situasjon i kommunen, har politiet i sine vedtekter allerede fullmakt til å ta grep. Jeg tror ikke man bekjemper sosial nød med et forbud, sier gruppeleder Anja Berggård Endresen.

– Jeg synes det er veldig beklagelig om det blir tiggeforbud i Sola. Det er ikke et kjennetegn jeg vil vi skal ha. Jeg mener det skal være rom for alle slags mennesker i denne kommunen, sier hun.

Rådmannen: Politisk spørsmål

Rådmannen kommer ikke med noen anbefaling i saksfremlegget, men påpeker at det er «et rent politisk spørsmål» å innføre tiggeforbud.

Et alternativ til tiggeforbud er at det settes nærmere vilkår for tigging, for eksempel at tigging avgrenses til tid og sted.

Et eventuelt tiggeforbud reguleres i kommunale politivedtekter. Politiet kan reagere med bøter eller fengsel i inntil tre måneder for brudd på politivedtekter.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Tigger fikk besøksforbud på Mega

Publisert:
 1. Tiggeforbud
 2. Tigging
 3. Sola
 4. Tom Henning Slethei
 5. Jan Sigve Tjelta

Mest lest akkurat nå

 1. – Uttrykket i ansiktet til disse jentene, redselen i øynene, det er noe som brenner seg fast

 2. Randaberg-ordføreren ber regjeringen våkne i jakten på vaksiner: – De kaster bort tid på uvesentlige ting

 3. 22 bilister fikk bot ved Sola flyplass

 4. Slik skal møteplassen som startet som en pølsebu, bygges opp igjen etter brannen

 5. Overgrepssaken på Lye henlagt på grunn av bevismangel og alder

 6. Barn har fått påvist smittsom hjernehinne-betennelse