455 politikere har byttet parti de siste fire årene

Siden forrige kommune- og fylkestingsvalg i 2015 har 455 politikere byttet parti eller blitt partiløse. – Et demokratisk problem, mener flere politikere.

Publisert: Publisert:
  • NTB

NRK har undersøkt hvor mange folkevalgte det er som har meldt seg ut av det partiet de ble valgt inn for i siste periode. Resultatet på 455 avhoppere overrasker partiene, som vil ta grep.

I siste periode var det Venstre, Fremskrittspartiet og MDG som hadde flest avhoppere. Totalt sett forlot 4,3 prosent av kommunestyrerepresentantene partiet de ble valgt inn på. I Venstre hoppet 11 prosent av, i Fremskrittspartiet 9,4 prosent. viser NRKs undersøkelse.

Generalsekretær Marit Meyer i Venstre sier at det kan være et brudd på kontrakten med velgerne når de folkevalgte melder seg ut. Hun mener at svaret på dette må være å bygge opp en sterk partikultur der partifellesskapet oppleves som givende og inspirerende.

– NRKs undersøkelse viser at avhopperne har påvirket utfallet i helt sentrale saker. Da har vi fått et annet utfall enn det velgerne ga uttrykk for da de stemte, sier Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset.

Han mener dette er uheldig, og får støtte av Aps generalsekretær Kjersti Stenseng.

– Når man stiller til valg for et parti og et partiprogram, er det en forpliktelse overfor velgerne, sier Stenseng.

Både Aarset og Stenseng er enig med Meyer i at å bygge opp en sterk partikultur kan være med på å begrense antall avhoppere.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Lyn, regn og mørke skyer i Agder. Slik blir helgeværet i Rogaland

  2. – Sesongen kommer til å være krevende for oss

  3. 40 ganger høyere risiko for korona-smitte hvis du reiser hit på ferie

  4. Trafikkulykke i Hå. Manuell dirigering på stedet

  5. To Viking-spillere får kritikk etter sesongstarten

  6. Vannskutere kjørte i Superspeed-bølgene nesten helt til Hirtshals

  1. Politikk
  2. Kjersti Stenseng
  3. NRK