Vil ha rushjem med blålyskontor

De mest hjelpetrengende rusmisbrukerne i Stavanger bør samles i et nytt boligkompleks foreslår Frp. Der skal de få lov til å ruse seg, all hjelp de trenger og en mer meningsfull hverdag.

Frps ordførerkandidat Christian Wedler mener politikerne har vært for lite opptatt av én av Velferds-Norge største utfordringer. Her i bystyret med Høyres Kåre Reiten (t.v) og John Peter Hernes (t.h).
 • Tove M. E. Bjørnå
  Journalist
 • Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Det har gjort vondt å lese om Siw. Og det gjør ekstra inntrykk når vi vet at rundt 20 personer i Stavanger fortsatt lever slik Siw gjorde. Det må vi gjøre noe med, sier Christian Wedler, bystyrerepresentant i Stavanger og ordførerkandidat for Frp.

Aftenbladet har spurt flere av byens ordførerkandidater om de vil foreta seg noe på grunnlag av debatten historien om Siw har utløst.

Frp vil fremme to konkrete forslag.

Les også

Rusforsker: Kommunen bør si unnskyld til Siw

Bo- og behandlingssenter

Det første er å utrede muligheten for å bygge et bo- og behandlingssenter for byens mest utsatte og hjelpetrengende rusmisbrukere.

Wedler ser for seg at det bygges et kompleks med plass til mellom 20 og 40 personer. Administrasjonen har anslått at rundt 20 rusmisbrukere i Stavanger er i en like kritisk eller mer alvorlig situasjon som Siw var.

For det andre foreslår Frp at bo- og behandlingssenteret samlokaliseres med noe Wedler kaller et «blålyskontor».

Alle tjenestene de tyngste rusmisbrukerne trenger, bør samles under ett tak. Dette uavhengig om det er tjenester fra kommunens helse- og sosialkontor, boligkontoret, rustjenesten eller fra det statlige Nav, psykiatrien eller somatikken, mener Wedler.

De mest utsatte og sykeste skal spares for hinder som byråkrati, åpningstider og bydelsgrenser. De ansatte skal ha «carte blanche» til å gi tjenestene brukerne trenger. Bygger man for inntil 40 personer, vil det forsvare et nytt bo- og behandlingssenter med et samlokalisert blålyskontor, mener Wedler.

Les også

Debattinnlegg: En redselsfull historie fra Lykkeland

– Forenklet tilnærming

– Når kommune skal bygge sykehjem, er det ingen som snakker om at vi bare kan pusse opp ett av kommunens gamle bygg. Alle forstår at da bygger vi nytt og spesialtilpasset, sier Frps ordførerkandidat.

– Når det gjelder akkurat denne gruppa, virker det som vi har en forenklet tilnærming. Det er bare å finne et lite bygg i østre bydel, pusse det litt opp og lage en felles enhet foran, så går det seg til. Det er jeg tvilende til at det gjør, sier Wedler.

– Det er ekstremt viktig at det nye bo- og behandlingssenteret blir et attraktivt sted. Man må forsøke å bidra til en aktiv og meningsfull hverdag. Folk skal bli møtt med forståelse og respekt, men også pushes og utfordres, understreker han.

Wedler mener kommuneledelsen til nå har håndtert kvalitetssikringen av rusfeltet nesten uten politisk innblanding. Politikerne har vært mer opptatt saker som barnehage, sykehjem og skole enn av en av Velferds-Norges største utfordringer.

Ordførerkandidat Christian Wedler (Frp)

Vil ha kulturendring

– Her må det skje en endring. Kommuneadministrasjonen må slippe politikerne tettere på.

– Det må bli en helt annen kultur hvor man selvkritisk går gjennom hvordan man har organisert seg, og til en hver tid er åpen for kunnskap om hvordan man kan bli bedre.

Han mener Siws sak ikke trenger ytterligere evaluering etter Aftenbladets reportasje. Men Frp vil foreslå at administrasjonen får evaluert oppfølgingen av andre brukere som har vært og er i Siws situasjon.

– Det vil gi politikerne et bredere grunnlag for politiske tiltak, mener Wedler.

Han ser for seg flere endringer av kommunens ruspolitiske handlingsplan, som er til høring og sluttbehandles før sommeren.

– Rusforsker Thomas Clausen sagt at kommunen bør si unnskyld til Siw, og gi henne en anstendig grav?

– Det er åpenbart at kommunen har sviktet Siw over mange, mange år.

– Akkurat nå er jeg opptatt av at vi ikke også skal svikte de 20 personene som nå er i omtrent samme situasjon som Siw. Når vi har fått en gjennomgang av denne typen saker, er det naturlig å gjøre den botsøvelsen det innebærer å si unnskyld. Så får vi finne en måte å gjøre bot på, sier Christian Wedler.

Venstres ordførerkandidat Jan Erik Søndeland mener politikerne nå bør starte en skikkelig idédugnad og utredning for å rigge tjenestene til rusmisbrukere på best mulig måte.
Les også

– I Stavanger pulveriseres ansvaret for sånne som Siw

Dårlig forslag

– Saken om Siw har opprørt oss i Venstre, og som politiker blir jeg sjokkert over at det faktisk er folk som har det sånn her hos oss, sier Jan Erik Søndeland. Han er Venstres ordførerkandidat i Stavanger.

– Men vi trenger ikke impulsive, politiske løsninger som å bygge oss ut av problemene, sier Søndeland. Han mener det er lite rehabiliterende å samle 40 personer med store rusproblemer.

– Der lignende er forsøkt, har man fått store vanskeligheter blant annet med rus, utagering, vold og trusler for å nevne noe, sier Søndeland, som mener behandling og oppfølging må gis i mindre enheter, gjerne med personalbaser og tett miljøtjeneste.

Les også

– Jeg hadde vært død uten tvangsinnleggelsene

Lære av Sandnes

Søndeland er imidlertid enig i at alle "byråkratiske hindre" må fjernes.

– Vi må lære av Sandnes og måten de har rigget tjenestene, sier Søndeland, og viser til nabokommunens organisering av rustjenester i Mestringsenheten. Der er alle tilbud til rusavhenige samlet ett sted.

– Vi bør søke etter bedre måter å organisere oss. Senest i forrige levekårsmøte ba Venstre og de andre flertallspartiene rådmannen om å starte å jobben med å integrere de ulike delene av tjenestene i kommunen.

Idédugnad og utredning

–Konkret hvordan det skal gjøres, må vi ha en skikkelig idédugnad og utredning på, sier Søndeland. Han mener de får mulighet i forbindelse med behandlingen av ruspolitisk handlingsplan.

Søndeland mener kommunen må lære av Siws sak.

– Det ligger informasjon her som er vanskelig tilgjengelig, og i denne saken er de pårørende villige til å dele. Jeg mener det er riktig og viktig at kommunen gjør en evalueringen av saken, sier han.

Trenger et symbol

Søndeland mener mye tyder på at kommunen bør gi en unnskyldning.

– Vi bør kunne si unnskyld overfor Siw, de pårørende og til folk i hjelpeapparatet som føler at de ikke har blitt hørt, sier ordførerkandidaten.

Han syns rusforsker Thomas Clausen har et godt forslag når han foreslår at kommunen lager et kultursenter for ungdom og dans i Siws navn.

– Hun har gitt oss et ansikt, og vi har hørt hennes historie. Jeg vil ta initiativ i bystyret til å få på plass en form for symbol som kan tjene som en konstruktiv påminnelse til alle om at vi sammen må fortsette kampen mot ruslidelser, og at vi alltid skal ha en høy etisk tilnærming til mennesker i Siws situasjon.

Publisert:
 1. Oppvekst
 2. Stavanger
 3. Christian Wedler
 4. Psykiatri
 5. Rus

Mest lest akkurat nå

 1. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 2. Borgli blir sirkusdirektør

 3. Å se og høre a-ha framføre «Take On Me» er som å bevitne Jesus komme tilbake og lese Bibelen, med kommentarer

 4. Det blei ikkje litt stort, det bildet av Erling Braut Haaland?

 5. Carmen fra Bryne var 14 år da en ukjent kvinne prikket henne på skulderen

 6. Wirak har bestemt seg: – Jeg skal ikke bli noen sjuende far i huset