Rotevatn åpner for opprykk i Venstre – Trine Skei Grande tar gjenvalg som leder

Sveinung Rotevatn «stiller seg til disposisjon» for valgkomiteen. Han åpner dermed for å tre inn i Venstres ledelse. Samtidig varsler Trine Skei Grande gjenvalg som leder.

Venstres leder Trine Skei Grande har tidligere sagt at hun søker gjenvalg neste år, men ga først søndag valgkomiteen formell beskjed om at hun akter å fortette som Venstre-leder.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Sveinung Rotevatn bekrefter søndag kveld overfor Aftenposten at han har sagt til valgkomiteen at han tar gjenvalg som sentralstyremedlem og at han stiller seg til disposisjon for nye oppgaver i Venstre dersom partiet ønsker det.

– Jeg stiller til gjenvalg i sentralstyret, og har fortalt valgkomiteen at jeg stiller meg til disposisjon for de rollene som partiet måtte ønske å bruke meg til. Det har jeg vel sagt til valgkomiteen hver gang jeg er blitt spurt.

– Så hvis valgkomiteen ønsker deg som nestleder eller partileder, er du klar?

– Den dialogen vil jeg ta direkte med valgkomiteen. Men jeg er i hvert fall motivert for å være med videre i sentralstyret og eventuelt i andre tillitsverv, fordi jeg mener det er et stort rom i Norge for et grønt og liberalt parti, og jeg vil gjerne være med å bygge det videre.

Med disse uttalelsene åpner Sveinung Rotevatn for å tre inn i Venstres ledelse, slik flere i partiet nå ønsker. Unge Venstre har allerede sagt at de ønsker at han skal bli valgt som ny partileder på partiets landsmøte neste vår.

Sveinung Rotevatn.

Skei Grande tar gjenvalg som leder

Søndag ga også Trine Skei Grande endelig beskjed til Venstres valgkomité: Hun vil ta gjenvalg som Venstre-leder på Venstres landsmøte i april neste år.

Skei Grande sa allerede i februar at hun ikke ville kaste inn håndkleet. Likevel har det vært knyttet stor spenning til hva hun ville si til valgkomiteen nå.

Svarfristen som ble satt var søndag 20. oktober kl. 23.59.

Etter dårlige målinger over lang tid og et kommunevalg som ga en oppslutning på bare 3.9 prosent, har flere sentrale Venstre-folk gitt uttrykk for at det må komme endringer i partiets ledelse. Men det er betydelig uenighet om hvem som skal få avløsning og hvor mange.

Flere har de siste ukene vært klare på at de vil at Skei Grande skal gå av, og ikke bare de to nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik.

Sammen med hele dagens sentralstyre ga Skei Grande søndag ettermiddag beskjed til valgkomiteen om at hun «stiller seg til disposisjon».

Det betyr at også dagens to nestledere, Ola Elvestuen og Terje Breivik, har gitt valgkomiteen samme beskjed.

– Vil ikke ha dialog med mediene

I en pressemelding fra Venstre sentralt søndag ettermiddag heter det følgende:

«Venstres leder Trine Skei Grande har tidligere meddelt at hun ønsker å fortsette som leder. Det har hun også meldt til valgkomiteens leder.

Et samlet sentralstyre bestående av Ola Elvestuen (Oslo), Terje Breivik (Hordaland), Petter Toldnæs (Agder), Ida Johnsen (Nordland), Guri Melby (Oslo), Solveig Schytz (Akershus), Sveinung Rotevatn (Sogn og Fjordane) har meldt til valgkomiteen at de stiller seg til disposisjon.

Sentralstyret sier i en samlet uttalelse at de har svært stor tillit til leder Per A Torbjørnsen og valgkomiteen. Nå er det viktig at valgkomiteen får satt i gang arbeidet med intervjuer og samtaler for å sette sammen en innstilling til nytt sentralstyre og landsstyre som kan presenteres i god tid før landsmøtet 2020. Dagens medlemmer av sentralstyret kommer derfor til å ha all dialog utover at de stiller seg til disposisjon, direkte med valgkomiteen og ikke via mediene.»

Også statsråd for høyere utdanning, Iselin Nybø, har meldt inn til valgkomiteen søndag at hun «stiller seg til disposisjon for valgkomiteen». Hennes eget fylkeslag, Rogaland, ønsker Nybø som ny nestleder i Venstre.

Skei Grande har vært partileder i ti år. Ola Elvestuen og Terje Breivik har vært nestledere i henholdsvis 12 og 8 år.

Valgkomiteens innstilling kommer i mars

Valgkomiteen møtes først neste fredag i forkant av Venstres landskonferanse for partiets lokalpolitikere på Fornebu. Komiteens innstilling blir ikke klar før 6. mars.

Unge Venstre og Venstrekvinnelaget har gitt beskjed om at de ønsker å byttet ut Grande med statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Sveinung Rotevatn. De vil også ha stortingsrepresentant Guri Melby som første nestleder.

Flere har også tatt til orde for at stortingsrepresentant Abid Raja må inn i partiledelsen.

Thorbjørnsen holder helt tett om forslagene han har fått inn, men etter det Aftenposten kjenner til er Sveinung Rotevatn og Abid Raja spilt inn som nye ledere, mens Guri Melby er foreslått som nestleder. Også Iselin Nybø er foreslått som nestleder, av sitt eget fylkeslag Rogaland.

Også den populære ordføreren i nye Stad kommune, Alfred Bjørlo, er foreslått inn i ledelsen. Også Ida Johnsen (Nordland), som sitter i sentralstyret nå, er foreslått inn i ledelsen, av sitt eget fylkeslag.

Publisert: