Arne Viste får ikke ankesaken behandlet for å ha ansatt asylsøkere

Borgarting lagmannsrett vil ikke behandle anken fra Arne Viste over dommen på ett års betinget fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold. Ledelsen i IMI-kirken sier at de er skuffet over utfallet.

Arne Viste fikk støtte da saken mot ham startet i Oslo tingrett. Viste vil nå vurdere om han skal anke til Høyesterett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Arne Viste ble i fjor høst dømt i Oslo tingrett til ett års betinget fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. Retten har nå bestemt at han ikke får prøvet saken sin på nytt, skriver Vårt Land.

Over en fireårsperiode betalte Arne Viste over 8,5 millioner kroner i lønn til rundt 70 forskjellige arbeidstakere. Han erkjente de faktiske forholdene, men ikke straffskyld.

Med anken ønsket han å vise at Grunnlovens paragraf 110 står over utlendingsloven, som blant annet slår fast at «De statlige styresmaktene skal legge til rette for at ethvert arbeidsført menneske kan leve av arbeidet sitt eller næringsvirksomheten sin».

Håper det er grunnlag for å anke til Høyesterett

Retten avviste dette med å si at formuleringen ikke innebærer noen individuell rett til å få et arbeid, men at den er «en viktig formålserklæring for statens forpliktelser».

– Nå må jeg lese begrunnelsen for ankesvaret, og deretter diskutere det min advokat. Jeg håper at det er grunnlag for å anke saken videre til Høyesterett, sier Viste til Vårt Land.

I tillegg til fengselsstraffen ble Arne Vistes vikarfirma dømt til å betale en bot på 1,5 millioner kroner. 1,4 millioner kroner ble også inndratt.

Arne Viste mottok mandag Brosteinprisen fra Kirkens Bymisjon for å ha jobbet for ureturnerbare asylsøkeres rettigheter. Han fikk den sammen med organisasjonen Mennesker i Limbo og Gunnar Stålsett.

IMI-kirken: – Det er skuffende

Ledelsen i IMI-kirken oppgir i en pressemelding at de er skuffet over at lagmannsretten har avvist anken i Arne Viste saken.

– Vi er overrasket over utfallet. Vi hadde håpet at lagmannsretten ville sett inn på grunnlovens rolle i spørsmålet. Grunnlovens rolle har jo vært hovedanliggende for Arne Viste, da denne ser ut til å si noe helt annet enn Utlendingslovens forbud, sier Egil Elling Ellingsen, pastor i IMI-kirken og legger til:

– Det er skuffende og tankevekkende hvis domstolen lukker behandlingen uten å gå skikkelig inn grunnlovens rolle. Vi opplever at dette ikke er nok belyst og håper og tror at høyesterett vil kjenne behov for å se på saken. Heller ikke ankeavslaget begrunner hvorfor grunnloven ikke er relevant. Dette er en sak med mye menneskelig lidelse involvert. Derfor mener vi at saken trenger en dyptgående juridisk drøfting.

Publisert: