Flaggene til topps i Stavanger - i regnvær

Det var duskregn da speiderne startet flaggheisingen ved Stavanger rådhus kloken 08.00. Så kom det en skikkelig bøye.

Publisert: Publisert:

Speider Sofie Kvinnesland var en av de som fikk det ærefulle oppdrag å heise flagget ved rådhuset i Stavanger. Foto: Anders Minge

 • Stein Halvor Jupskås
  Journalist

Karen Helene Skår Nilsen fra Bekkefaret KFUK/KFUM-speiderne holder talen ved flaggheisingen. Til venstre Kolbein Haakon Lunde i 17. mai-komiteen. Videre ordfører Kari Nessa Nordtun, Bente Grønnum fra politisk sekretariat og Ann Sesilie Tekfeldt, leder av 17. mai-komiteen. Foto: Anders Minge

Ordfører Kari Nessa Nordtun fikk standsmessig skyss i den skinnende røde veteranbrannbilen. Foto: Anders Minge

Det er travelt å være korpsmusikant på 17. mai. Tor Egil Slettebø fra IMI Brass forserer trappene opp Kleivå, med Henny Slettebø hakk i hæl. Foto: Anders Minge

Like fullt var det en høytidelig stund, akkompagnert av musikantene fra IMI Brass, som naturlig nok avsluttet med to vers av «Ja, vi elsker», mens regnet øste ned over forsamlingen.

Værmeldingene tyder imidlertid på bedre vær utover dagen. Noe regn fram til klokken 12, men så skal det bli oppholdsvær utover ettermiddagen.

17. mai-komiteens leder, Ann Sesilie Tekfeldt, påpekte det merkelige ved at det ikke var noen barn til stede ved årets flaggheising, før hun introduserte årets taler, Karen Helene Skår Nilsen fra Bekkefaret KFUK/KFUM-speiderne.

Hun sa at 17.mai er en dag for store følelser, og at det i den situasjon landet har vært og er i, er ekstra viktig å stå sammen for å hedre landet vi er så heldige å bo i, og støtte opp om verdier som frihet, demokrati og kamp for menneskerettigheter.

– Vi må ikke glemme de mange som har kjempet for å bevare vår dyrebare frihet, sa hun.

Skår Nilsen tok seg også tid til å ønske de nye kommunedelene Rennesøy og Finnøy velkommen inn i Stavanger kommune.

Til barna, som altså glimret med sitt fravær i de våte trappene utenfor kommunestyresalen, sa hun at vi skal være stolte over at nasjonaldagen alltid har vært preget av å være barnas dag, og at slik vil det være også på årets spesielle 17. mai.

– Kos dere, og spis litt ekstra is, var hennes råd til barna.

Aftenbladet rakk også en liten prat med Øystein Lunde, som spiller b-tuba i IMI Brass. Han har en travel dag både foran og bak seg allerede. Først spilte de ved minnesmerket for de falne ved Hetlandkirken. Så var det flaggheisingen, før ferden gikk videre til Gamle Stavanger, Frue sykehjem og til slutt Vaulen.

Fem forhåndsinnstilte fargeinnstillinger som styres av Veitrafikksentralen i Bergen sørget også for at Fjellhallen i Ryfylketunnelen var pyntet i rødt, hvitt og blått i dag. Det er lyskunstner Viel Bjerkseth Andersen som har laget lysinnstallsjonene i de tre tunnelene.

Normalfargen er blå, men det brukes også fire andre. Det norske flagget skal kun brukes som i dag.

Selv Fjellhallen i Ryfylketunnelen er pyntet i rødt, hvitt og blått i anledning dagen. Foto: Øyvind Ellingsen

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 3. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 4. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 5. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 6. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 1. Stavanger kommune
 2. 17. mai
 3. Bekkefaret
 4. Stavanger