Han skulle bli, men meldte seg likevel ut av partiet

Etter et møte rett før valget, der Rogaland Aps leder Stanley Wirak deltok som megler, valgte dagens gruppeleder i Time Ap, Lars Enevoldsen, å bli i partiet. I helgen meldte han seg likevel ut. Nå svarer Ap at han hadde blitt ekskludert hvis han selv ikke hadde gått ut.

Publisert: Publisert:

Lars Enevoldsen, til venstre, er gruppeleder for Time Ap. Han sitter også i formannskapet, men følte han etter valget ble satt på sidelinjen av sitt eget parti og laget derfor en personlig avtale med Bjarne Undheim og Sp for et valgsamarbeid om valg til de ulike utvalgene. Foto: Geir Sveen

 • Geir Sveen
  Journalist

Dermed blir Ap-gruppa i Time enda mer svekket.

Fra før er rebellen og forfatteren, Svein F. Hestvaag, ute av gruppen. Han sto på valglista til Ap, meldte seg ut og startet en personlig valgkamp for seg selv som uavhengig representant. Da fintellingen kom sist tirsdag hadde Hestvaag kapret tredjeplassen på Ap-lista han ikke kunne stå på.

Les også

Rebellen sto på 19. plass, suste rett inn i kommunestyret

Nå blir også dagens gruppeleder i Time Ap en uavhengig representant, slik at Ap-gruppe går fra fem til tre. Partiet hadde ambisjoner om å få ordføreren etter åtte år med Høyre-styre i kommunen.

– Dette er et resultat av en lang prosess, forklarer Lars Enevoldsen til Aftenbladet.

Ble vraket

Det startet med nominasjonsmøtet i november. Nominasjonskomiteen ville fortsatt ha Enevoldsen som partiets ordførerkandidat. Han ble spurt, takket ja og ble enstemmig innstilt på førsteplassen. På møtet ble imidlertid Enevoldsen vraket. Det kom helt overraskende både på ham selv og på komiteen. Noen hadde blitt enige om å kjøre fram Jone Edland som listetopp gjennom et benkeforslag. Edland vant kampvoteringen. Det var rundt 35 medlemmer til stede på møtet på Bryne ungdomsskule.

Svein F. Hestvaag mente dette var et kupp, og det var en av grunnene til at han meldte seg ut.

Lars Enevoldsen medgikk i Aftenbladet rett før valget at han var i tvil om sin egen tillit til dagens partifeller på toppen. Han vurderte å bli en uavhengig representant hvis han ble valgt inn og mente det var ryddig å gi beskjed om dette før valget.

Les også

TIME: Kverneland fortsetter, Stabel blir varaordfører

Han mente selv han ble utsatt for et kupp på nominasjonsmøtet, siden ingen hadde gitt ham et vink på forhånd. Men han valgte å bli - etter et forsoningsmøte.

Kom på sidelinjen

Da valgresultatet kom for en uke siden og partiene skulle fordele utvalg, innså Enevoldsen at han ikke nådde fram. Mailer og telefon om prosessen ble ikke besvart.

Les også

TIME: Kverneland fortsetter, Stabel blir varaordfører

– Jeg følte jeg ble satt på sidelinjen, at jeg ikke skulle inn i noen utvalg. Det fikk jeg også hint om fra andre, forklarer Enevoldsen.

Han kontaktet da Sps gruppeleder Bjarne Undheim, og inngikk et valgteknisk samarbeid med Sp. Enevoldsen ville støtte Sps kandidater til utvalg, dersom han selv fikk plass i utvalg for levekår. Dette skal ikke ha falt i god jord i Ap.

Fredag kveld konstaterte Lars Enevoldsen at han satt på sidelinjen, og meldte seg ut.

– Hvem vil du nå støtte?

– Jeg har det samme sosialdemokratiske hjertet. Jeg brenner for Aps saker, har også vært med å utforme programmet. Så det blir det viktigste for meg framover, selv om jeg nå blir uavhengig representant, sier Enevoldsen.

Helt uthørt

Aps nye frontfigur, Jone Edland, er lite glad for det som nå skjer etter valget.

– Dette er ikke greit. Det er dumt for alle og for partiet

Mer har ikke Edland lyst til å si. Han mener Enevoldsen selv må svare for det han føler om prosessen. Men han viser til at partiet har et forhandlingsutvalg på tre personer som nå jobber for å få en avtale i boks med de andre partiene. Ingen ting er klart før alt er klart, og medlemmene blir ikke orientert underveis. Forslaget legges fram på medlemsmøtet tirsdag.

– Hva synes du om at Enevoldsen personlig har forhandlet med SP?

– Det er helt uhørt, svare Jone Edland.

Partiets forhandlingsleder, Kjell Olav Stangeland, er klarere:

– Det er totalt uakseptabelt å gå bak ryggen på et forhandlingsutvalg og forhandle for seg selv slik Lars her har gjort. Det er utilgivelig. Og hadde ikke Lars selv meldt seg ut nå, ville han blitt ekskludert, sier Kjell Olav Stangeland, som fikk bakoversveis da han første gang hørte om opplegget.

Ny gruppeleder på plass

Stangeland kan forøvrig opplyse at de interne forhandlingene i opposisjon mellom Sp og Ap nå er i boks, og at hans parti er godt fornøyd med resultatet. Hadde Lars Enevoldsen blitt, ville han fått fått plass i utvalg for levekår. Nå går denne plassen til et annet medlem.

Men Time Ap har nå mistet to kandidater som ble valgt inn på partiets liste. Lederen, Sara Frostadottir Sigmundsen, påpeker imidlertid at når det gjelder Svein F. Hestvaag, så meldte han seg inn i partiet først 20. mars i år, lenge etter nominasjonsmøtet, og at han først meldte seg ut 14. mai, da på grunn av bomsaken.

Utmeldingene får ikke betydning for maktforholdet mellom blokkene. Dagens posisjon med H, Frp, Krf og V fikk en ny periode med en stemmes flertall, 14 mot 13. Men Ap må sette inn ny gruppeleder, som blir veteranen Anne Brit Ree, fram til nytt kommunestyre er på plass i oktober, da med Jone Edland som ny gruppeleder.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 4. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 5. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Time
 2. Stanley Wirak
 3. Bryne