Jorunn Hodne vil lage en miniatyrpark av Rogaland

Da Jorunn Hodne viste fram en miniatyrutgave av huset sitt på Norge Rundt, tok det helt av. Nå står hun i bresjen for å bygge et mini-Rogaland. – Jeg blir aldri mett av å se på miniatyr.

Publisert: Publisert:

Jorunn Hodne er hekta på miniatyr. Denne modellen, av trehusene i Skudeneshavn, har hun lånt av modellbygger Hilde Gunn Fjell. Husene skal brukes i Hodnes utstilling på Nordic Edge Expo denne uken. Foto: Jon Ingemundsen

 • Camilla Bjørheim
  Journalist
 • Jon Ingemundsen
  Fotojournalist

– Her var det mye kjekt!

Spisebordet hjemme hos Jorunn Hodne er dekket av esker. Oppi dem ligger det små hus, miniatyr-folk, mini-trær og stakittgjerder – og til og med en liten katt.

Smådelene tilhører en modell av Skudeneshavn som skal brukes i en utstilling på Nordic Edge Expo denne uken.

Gründer-Hodne

Jorunn Hodne, musiker og tidligere programleder på TV-vest, er nemlig i full sving med å få et nytt bein å stå på. Denne uken viser hun fram ideen sin på Nordens største møteplass for innovasjon og nye digitale løsninger.

– Det startet da jeg viste fram dukkehuset mitt. Først i Aftenbladet og siden på Norge Rundt. Jeg fikk henvendelser fra hele landet, og ble rett og slett hekta på miniatyr. Jeg forsto at dette er en interesse jeg deler med veldig mange, sier Hodne.

I 2016 viste Jorunn Hodne fram dukkehuset, som er en miniatyrutgave av egen bolig, i Aftenbladet og på Norge Rundt. Det tok helt av, og Hodne ble hekta. Foto: Jon Ingemundsen

Det siste halvåret har hun gått på gründerskole, søkt og mottatt prosjektmidler, tatt opp lån, rådført seg med eksperter, etablert kontakt med miniatyr-byggere og gjennomført flere studieturer til miniatyrparker: Lego House i Danmark, Wunderland i Tyskland og Kaszubski Park i Polen.

– I Lego House i Danmark var det sikkert tusen barn inne på – men helt stille. De ble utfordret gjennom lek med klosser. Og i Wunderland kunne folk stå og kikke på utstillinger i timevis. Interessen for miniatyr er verdensomspennende. Det finnes miniatyrparker over hele verden. 30 prosent av de besøkende til Wunderland er såkalte fans som kommer igjen og igjen. Flere av parkene har svimlende omsetning, sier Hodne.

Et Rogaland i miniatyr

Nylig fullførte hun oppstartsprogrammet Gründerhub som driftes av Innovation Dock.

Underveis har Hodne jobbet med å knytte til seg relevante rådgivere som kan hjelpe henne med å realisere attraksjonen «Rogaland i miniatyr» – en miniatyrpark som viser fram det beste i fylket.

Tanken er at alle kommunene skal bidra med én eller flere modeller fra sin kommune. Mini-utgaver av kjente attraksjoner, som for eksempel fargegata i Stavanger eller Preikestolen i Ryfylke, skal gjøre gjestene oppmerksomme på alt de kan besøke i fylket.

– Interessen for miniatyr er verdensomspennende, sier Jorunn Hodne. Til sin utstilling på Nordic Edge Expo, har hun fått låne flere deler av modelljernbane, laget av Trond Atle Olsen på Varhaug. Foto: Jon Ingemundsen

Bitte små hus og folk fascinerer både voksne og barn. Dette huset er det modellbygger Trond Atle Olsen på Varhaug som har laget. Foto: Jon Ingemundsen

– En miniatyrpark vil løfte fram og promotere attraksjonene våre, sier Hodne, som har etablert driftsselskapet Rogaland i miniatyr AS.

Prosjektet har hun presentert både for fylkeskommunen og reiselivsaktører. Hun har også inngått en intensjonsavtale med Sandnes kommunes og Sandnes tomteselskap om å plassere «Rogaland i miniatyr» på Lauvvik.

Turisme rundt Lysefjorden er nemlig høyt prioritert som satsingsområde for nye Sandnes kommune. Kommunen har blant annet sikret seg en strandeiendom med 220 meter strandlinje ved Lauvvik kai.

LES MER:

Les også

Dette skal bli turistporten i Nye Sandnes

Les også

Sandnes sikrer seg strandtomt til 10 millioner

En ny destinasjon

– Parken skal bli den nye destinasjonen i regionen vår, sier Hodne.

Helgen har gått med til å bygge en stor stand på Nordic Edge Expo. Hun har blant annet lånt med seg en 5,5 meter lang modell av Ålgårdbanen anno 1950.

– Alle modellene i «Rogaland i miniatyr» skal ha en interaktivitet. Det skal være knapper å trykke på, ting må skje. Båter og tog skal bevege seg. Jeg håper å knytte til meg en designer og en tech-person så raskt som mulig. Videre skal jeg ut og knakke på dørene til eiendomsutviklere og investorer. Jeg trenger et bygg på om lag 2000 kvadratmeter til å huse miniatyrparken, sier Hodne.

Hun har også planer om en snarlig rundtur i fylket for å få alle kommunene med på laget.

– Modellene til parken skal bygges og designes av lokale kunstnere, arkitekter, håndverkere og industridesignere, sier Hodne.

– Det finnes utrolig mange i vårt distrikt som holder på med modellbygging. Jeg får stadig nye tips om folk jeg bør ta kontakt med, sier Jorunn Hodne. Denne modellen er det Trond Atle Olsen på Varhaug som har laget. Foto: Jon Ingemundsen

Gleder seg til hver dag

Det siste året har hun funnet ut at det finnes mange i distriktet som faktisk bygger miniatyrmodeller.

– Mange er litt flaue over hobbyen sin, og holder den litt hemmelig. Sannheten er at både barn og voksne elsker modeller og miniatyrer, sier Hodne.

Mange er litt flaue over hobbyen sin, og holder den litt hemmelig.

– Hvor realistisk er det at denne parken bli noe av?

– Jeg har klokkertro på dette, og jeg har kommet langt. Jeg regner med at ideen er så god at mange vil være med på laget. Kort-reist turisme er in i tiden.

Hodne jobber fortsatt med musikk, og holder blant annet på med en ny musikkvideo.

– Men jeg toner det ned litt nå. «Rogaland i miniatyr» tar all min tid. Det er så spennende. Jeg gleder meg til hver dag, og sover halvannen meter over madrassen. Alle jeg presenterer prosjektet for er så positive, sier Hodne.

Det er så spennende. Jeg gleder meg til hver dag, og sover halvannen meter over madrassen.

Reiselivet tror på ideen

Reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad i Region Stavanger, tidligere regiondirektør i NHO Rogaland Hallvard Veen, Heidi Skifjell i Rogaland fylkeskommune og tidligere kultursjef i Stavanger kommune Rolf Norås, er blant dem Hodne har brukt som rådgivere det siste året.

– De har betydd mye for meg, sier hun.

Reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad i Region Stavanger, tror en miniatyrpark i På Lauvvik kan være midt i blinken. Hun heier på Hodnes prosjekt. Foto: Jarle Aasland

– Hodne har virkelig gjort en god jobb. Det er sjelden vi ser et så grundig arbeid allerede i oppstartsfasen. Denne ideen har jeg virkelig tro på. Dette skal være et utstillingsvindu for alt det kjekke som finnes i Rogaland. Målet er at turistene skal oppdage destinasjoner som gjør at de forlenger oppholdet sitt i området, sier Saupstad.

Hun gir også Sandnes kommune honnør for satsingen i Lauvvik og mener området er perfekt for den nye parken.

– Her er allerede et meget godt trafikkgrunnlag. Lauvvik ligger fantastisk fint til som gateway til Lysefjorden. En slik type park kombinert med aktiv turisme og et spektakulært overnattingssted, vil virkelig kunne bli en suksess, tror Saupstad.

2021?

Nå håper hun potensielle investorer ser mulighetene.

– Parken må ses i sammenheng med de andre prosjektene i området, men kanskje 2021 kan være et realistisk mål. Det spørs jo hvor mange som melder sin interesse for Lauvvik, sier reiselivsdirektøren.

Også Sandnes kommune er begeistret.

– Dette passer godt inn i vår reiselivsstrategi, og det er ingen tvil om at dette er et spennende prosjekt. Det er for tidlig å si hva kommunen kan bidra med helt konkret, men vi vil gjerne legge til rette for å få dette til, sier næringssjef i Sandnes Nina Othilie Høyland.

Publisert:

Les også

 1. Dette skal bli turistporten i Nye Sandnes

 2. Sandnes sikrer seg strandtomt til 10 millioner

 1. Fargegata
 2. Nordic Edge Expo
 3. Sandnes kommune
 4. Lysefjorden
 5. Ryfylke