Drapene i Marokko: De etterlatte lever godt med at avgjørelsen lar vente på seg

– Familien Ueland lever godt med å vente ytterligere en uke på dommen, sier bistandsadvokat Ragnar Falck Paulsen.

Publisert: Publisert:

Dom i saken kommer tidligst 18. juli. Foto: Pål Christensen

 • Cornelius Munkvik
  Journalist

De fleste, til og med de tiltaltes forsvarere, marokkanske bistandsadvokater og journalister, trodde at dom i saken etter drapet på Maren Ueland fra Bryne og danske Louise Vesterager Jespersen ville bli avsagt torsdag.

Så skjedde imidlertid ikke da dommeren besluttet at retten skulle ta ytterligere en ukes pause til neste torsdag.

Les også

Maren Uelands familie krever erstatning likevel

Les også

Drapene i Marokko: Familien oppretter stiftelse i Marens ånd

– Dommen kommer tidligst torsdag 18. juli. Denne dagen vil de tiltalte få anledning til å si noen avsluttende ord. Deretter vil saken tas opp til doms. Dommeren vil trekke seg tilbake og avgjøre skyldspørsmålet og straffutmåling. Om han kommer tilbake og avsier dom samme dager, er usikkert. Noen ganger tar det timer før en avgjørelse er klar. Andre ganger kan det gå dager eller uker, sier en journalist fra det marokkanske medienettstedet i Medias24 til Aftenbladet.

24 tiltalte

Kort tid etter at rettet var satt i tinghuset i Salé torsdag 11. juli ble et brev som moren til Louisa Vesterager Jespersen hadde skrevet lest opp.

I brevet sto det blant annet at verden er en bedre plass uten de fire hovedtiltalte mennene. Disse er tiltalt for drap eller medvirkning til drap på de skandinaviske kvinnene. Ytterligere 20 menn er tiltalt i saken. Disse er tiltalt for å ha gitt sin tilslutning til en terrorgruppe.

I desember i fjor ble Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen funnet drept i Atlasfjellene ikke langt fra landsbyen Imlil. Torsdag 18. juli vil dommen mot totalt 24 tiltalte etter all sannsynlighet falle Foto: Jon Ingemundsen

De fleste regner med at de fire hovedtiltalte vil bli dømt til døden neste torsdag.

– Det gjenstår å se hvor rask dommeren er. Er han rask vil de allerede neste torsdag bli klart hvilken straff de skyldige får. Selve begrunnelsen, den skriftlige dommen, kommer nok imidlertid ikke før på sensommeren. I den skriftlige dommen vil dommeren forklare mer detaljert hvordan han kom frem til avgjørelsen, sier journalisten til Aftenbladet.

Et pusterom

Tidligere denne uka opplyste familien Ueland sin bistandsadvokat, Ragnar Falck Paulsen, overfor Aftenbladet at de etterlatte endelig hadde fått en marokkansk bistandsadvokat.

Azeddine El Kabbaj, som advokaten heter, vil være på plass i rettssaken i Salé når retten på ny settes torsdag 18. juli.

– Familien Ueland lever helt fint med at de må vente ytterligere en uke på dommen. En dom vil være en milepæl for de etterlatte i deres sorgprosess. At dommen lar vente på seg er likevel et fint pusterom. Nå vet vi at når retten settes igjen så er familiens bistandsadvokat på plass i rettslokalet og kan rapportere direkte til oss, sier Falck Paulsen.

Allerede i morgen vil han ha et telefonmøte med sin marokkanske kollega for å gå gjennom saken.

– Vi vil gjennomgå strategien videre. Det blir også interessant å høre hans vurdering av fakta.

Da de etterlatte hørte at forsvareren til de tiltalte begjærte en judisiell observasjon av deres klienter, ble de ikke forundret.

– Det kom ikke som noen overraskelse på de etterlatte at det er begjært judisiell observasjon, sier Falck Paulsen.

Angrer

Det var i desember i fjor i nærheten av landsbyen Imlil i Atlasfjellene at dobbeltdrapet skjedde. Få dager senere ble de tre hovedmennene pågrepet på en buss på vei ut av Marrakech.

LES OGSÅ: Drapene i Marokko: Familien oppretter stiftelse i Marens ånd

Sammen med en fjerde mann hadde de i flere døgn lett etter noen å drepe i Atlasfjellene. Flere av de tiltalte har i avhør forklart at de vurderte å angripe andre turister, men at de gang på gang valgt å avbryte fordi turistgruppene de hadde sett seg ut var for store.

Deres forsvarer, advokat Hafida Maksaoui, sa til Aftenbladet allerede tidlig i rettssaken, at hennes klienter var redde for å bli dømt til døden. Hennes klienter sa i retten at de angret på drapene. Flere av dem Aftenbladet har snakket med tror angeren er falsk og et desperat forsøk på å slippe lovens strengeste straff.

– Det er en vanskelig jobb å forsvare mennene som tok livet av to uskyldige kvinner, sa advokat Hafida Maksaoui da Aftenbladet snakket med henne i mai. Hun forsvarer alle de fire hovedtiltalte etter dobbeltdrapet i Marokko. Foto: Fredrik Refvem

I retten anførte advokat Maksaoui at hennes klienter hadde blitt hjernevasket. Nå er det begjært en judisiell observasjon på dem, for å fastslå om de var strafferettslig tilregnelige eller ikke på gjerningstidspunktet.

– Drapsmennene har flere fellestrekk. De er fattige. De har knapt skolegang. De er arbeidsløse. De har blitt hjernevasket. De trodde virkelig at de ville komme til paradis om de utførte en terrorhandling. Nå er de fortvilte, sa hovedmennenes forsvarer til Aftenbladet.

– Må si unnskyld

Rettssaken mot de totalt 24 mennene som er tiltalte etter terrorhandlingen i Atlasfjellene startet torsdag 2. mai. Alle de tiltalte sitter varetektsfengslet i fengselet som ligger like bak rettslokale i Salé – som er nabobyen til Marokkos hovedstad Rabat.

I motsetning til de fleste andre rettsdagene marsjerte de tiltalte det siste stykket inn i rettslokalet. Senere har de blitt kjørt helt inn i kjelleren under rettssalen.

– Dette har vi aldri fått lov til tidligere, sa en marokkansk fotograf, med henvisning til at pressen fikk stå like ved innkjørselen til kjelleren og ta bilder av de tiltalte.

LES OGSÅ: Drapene i Marokko: – Fryktelig vondt for hele regionen

Flere, blant annet de etterlatte etter Louisa Vesterager Jespersen sin bistandsadvokat i Marokko, advokat Raji Lhoucine, mener at staten Marokko må ta sin del av ansvaret for at terrorhandlingen fikk skje på marokkansk jord.

Da rettssaken startet ble de tiltalte vist frem for internasjonal presse. Her er det den antatt hovedmannen, Abdesamad El Joud, som blir ført inn i kjelleren under rettssalen i Salé. Foto: Pål Christensen

Dette er Abdelwahad Driouche, som er diplomatisk rådgiver ved det marokkanske parlamentet enig i.

Marokko må si unnskyld til Norge og Danmark. De som sto for den grusomme handlingen er marokkanske statsborgere. Det sier meg at Marokko har sviktet, sa han da Aftenbladet snakket med ham i mai.

Mye usikkerhet

Da rettssaken startet 2. mai viste det seg at ikke alle de tiltalte hadde forsvarer. Første rettsdag ble derfor en ren formalitet hvor dommeren noterte seg hva som manglet av aktører i retten. Deretter ble retten hevet og ny rettsdag berammet til 16. mai.

LES OGSÅ: En tilfeldighet at det ble Maren og Louisa

Det var 16. mai at bistandsadvokat Lhoucine mente at også staten Marokko måtte trekkes inn i saken og holdes erstatningspliktig. Dommeren var enig i denne anførselen, og saken ble derfor utsatt på ny.

Dobbeltdrapet på Maren Ueland fra Bryne og danske Louisa Vesterager Jespersen gikk sterkt inn på befolkningen i landsbyen Imlil. De to kvinnene ble funnet en times gange fra landsbyen, som lever av turisme. Foto: Jon Ingemundsen

Da retten på ny ble satt torsdag 30. mai, tok de hovedtiltalte, en etter en, plass i vitneboksen. Dette kom overrumplende på både marokkanske journalister så vel som de tiltalte sine forsvarer.

Fra vitneboksen erkjente de tiltalte straffskyld. Den antatte hovedmannen, Abdesamad El Joud, sa følgende i retten: – Jeg drepte en av jentene og jeg angrer.

Nå lar altså dommen vente på seg ytterligere en uke.

Rehabilitering

Nevnte El Joud ble få år før terrorhandlingen dømt for terrorvirksomhet. At han slapp ut fra fengsel etter å ha sonet ett år av en tre år lang straff, og at han på ny kunne gjøre seg skyldig i svært alvorlig kriminalitet, har falt familien Ueland tungt for brystet.

– Det er viktig for familien Ueland at Marokko gjør det de kan for å forhindre at lignende skjer igjen. Dommen er en milepæl for dem i deres sorgprosess, sier bistandsadvokat Ragnar Falck Paulsen. Foto: Jan Inge Haga

– De etterlatte har hele tiden hatt tillit til det marokkanske rettssystemet, og de er sikre på at retten ville komme frem til riktig resultat. Dommen vil bli en milepæl for mine klienter i deres sorgprosess. bistandsadvokat Falck Paulsen.

– Det som er viktig for mine klienter er at Marokko forhindrer at noe liknende kan skje igjen. De er opptatt av rehabilitering. For mine klienter er det svært viktig at de som blir dømt til ubetinget fengsel får en behandling som sikrer samfunnet mot ny kriminalitet, sier Falck Paulsen til Aftenbladet.

Publisert:

Marokko-drapene

 1. Ankesaken etter drapet av Maren Ueland fortsetter onsdag

 2. De drapsdømte i Marokko anker

 3. Kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte kommer

 4. Drapene i Marokko: De etterlatte lever godt med at avgjørelsen lar vente på seg

 5. Dom vil trolig falle i Marokko-rettssaken i dag

 6. Maren Uelands familie krever erstatning likevel

 1. Marokko-drapene
 2. Marokko
 3. Terror
 4. Drap
 5. Rettssaker