Politiet dro inn 650.000 kroner på «tissebøter» i fjor

Kristiansandere viser seg å være aller flinkest til å slå lens på feil sted til feil tid. Men rogalendingene er ikke så veldig mye bedre.

Publisert: Publisert:

I Stavanger ble 48 tatt for offentlig urinering i 2018. Så langt i år er 19 tatt på fersken. Foto: Jon Ingemundsen

 • Geir Magne Staurland
  Journalist

For en uke siden kartla Aftenbladet hvor man bør gå i Stavanger sentrum dersom man er tissetrengt og behøver et gratis toalettbesøk. Den artikkelen kan være verdt å lese dersom man ønsker å unngå forelegg for offentlig urinering.

Statistikk fra Sør-Vest politidistrikt viser nemlig at det er flere som sliter med å motstå fristelsen av å slå lens på offentlig plass. Dette til tross for trusselen om å måtte betale 6000 kroner som straff, dersom politiet skulle få øye på deg.

Les også:

Les også

Naken mann slo biler med stokk på Lura

Dro inn 650.000 kroner i fjor

I 2018 var det hele 155 stykker som ble fersket og bøtelagt av politiet i Sør-Vest politidistrikt. Ettersom alle disse måtte ut med 4000 kroner, tjente staten intet mindre enn 650.000 kroner i «tissebøter».

Per 1. juli 2019 ligger årets tall tett opp mot fjorårets. Etter seks måneder er 75 stykker tatt på fersken, noe som utgjør cirka 400.000 kroner ettersom satsen for offentlig urinering økte til 6000 kroner april 2019.

Urinerer man her en lørdagskveld risikerer man et forelegg på 6000 kroner. Foto: Jarle Aasland

Sør-Vest politidistrikt i Norgestoppen

Aftenbladet har forsøkt å innhente tall fra alle Norges politidistrikt, men fikk aldri tak i statistikk fra Oslo og Troms politidistrikt.

Ser man bort ifra disse to kan man slå fast at vårt eget politidistrikt både i 2018 og så langt i 2019 har dratt inn den største summen på «tissebøter» i hele landet.

Kristiansand troner øverst på statistikken

Ser man derimot på verstingdistrikt per innbygger, hvilket er mer rettferdig, er det Agder politidistrikt som med klar margin topper statistikken.

Grunnen til det er i all hovedsak Kristiansand. Byen står for hele 60 forelegg i fjor, og 31 så langt i år. Det gjør at byen har et høyere antall «tissebøter» enn større byer som Bergen, Trondheim og Stavanger.

Det er altså i Kristiansand by politiet tar flest menn med snabelen ute. Her er det imidlertid viktig å ha i bakhodet at Oslos tall ikke er medregnet.

Menn kraftig overrepresentert

Som ventet er det nesten utelukkende menn som blir tatt.

Statistisk sentralbyrå viser at det i 2017 nasjonalt sett var en voldsom overvekt av menn på statistikken over straffereaksjoner som følge av offentlig urinering. Tallene er klokkeklare: 19 av 20 som blir tatt er menn. Det er liten grunn til å tro at dette har endret seg de siste to årene.

Det er aldersgruppen 21 til 24 år som er hyppigst representert.

Politiet håper på flere offentlige toaletter

– Folk vi tar er i all hovedsak berusede mennesker i helgen som ikke finner andre måter å urinere på, sier Odd Tveit Jørgensen, politistasjonssjef i Stavanger.

Tveit Jørgensen opplyser videre om at det er liten fare for straffereaksjon dersom du gjemmer deg bort mens du urinerer offentlig. Faren for et klekkelig forelegg på 6000 kroner oppstår først når du bestemmer deg for å tømme tanken midt på Torget, på Domkirken eller opp etter et butikkvindu.

– Vi tar langt fra alle som urinerer. Det kommer helt an på hvor og når det skjer, forklarer han.

Odd Tveit Jørgensen er politistasjonssjef i Stavanger. – Vi håper på flere offentlige, tilgjengelige toaletter i Stavanger sentrum, sier han til Aftenbladet. Foto: Kristian Jacobsen

Politiet har i dag ingen ressurser rettet mot offentlig urinering. De som tas, tas fordi de tilfeldigvis observeres mens politiet i utgangspunktet har annet å gjøre.

Politistasjonssjefen avslutter:

– Sett fra vår side håper vi på flere offentlige, tilgjengelige toaletter i sentrum, slik at vi slipper å bruke tid på dette.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 5. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 6. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 1. Sør-Vest politidistrikt
 2. Stavanger
 3. Stavanger kommune
 4. Statistisk sentralbyrå
 5. Odd Tveit Jørgensen