Venstre-garanti for landstrøm

Venstres ordførerkandidat i Stavanger, Jan Erik Søndeland, mener kommunen bør være villig til å ta regningen for landstrømanlegg til cruiseskipene, om nødvendig.

Venstre garanterer landstrøm for cruiseskip til Stavanger innen 2023.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Vi i Stavanger er rykende uenig i Enovas avslag for landstrøm i Stavanger. Kampen om landstøm er ikke over, konstaterer Jan Erik Søndeland i Venstre.

Aftenbladet har tidligere skrevet om at Stavanger kommunes søknad om landstrøm ble avslått av Enova. Dette falt særlig Venstre tungt for brystet, og nå vil de forsøke igjen.

– Vi kommer ikke til å gi ved dørene med egen regjering, her har de med å levere. Jeg har god dialog med politisk ledelse i klima- og miljødepartementet. Vi forventer at regjeringer ikke lukker landstrømsprogrammet og at Stavanger står først i køen som en av de store havnebyene.

Bruk av landstrøm betyr at cruiseskipene ikke trenger en dieseldrevet generator for å drifte nødvendige funksjoner til kai. Strømmen vil i stedet komme gjennom ledningen fra land - noe som ville ført til mindre utslipp og mindre forurensning fra skipene som ligger til kai i Vågen.

Les også:

Les også

Mener grensen er nådd for cruisebesøk

Søndeland vil presse egen regjering for å skaffe byen landstrømanlegg.

Cruisesamarbeid

Søndeland ser for seg et finansielt samarbeid med cruiserederiene for å sikre at anlegget kommer i havn.

– De kan være med på å subsidiere noe av dette. Om de er med oss med økonomisk støtte blir søknaden lettere å få gjennom hos Enova. Rederiene virker nå åpne på at de vil være med å bidra, da bør vi ta dem på ordet og invitere dem med på et spleiselag. Dette er milliardselskaper som fint kan bidra med 50 millioner, sier Søndeland.

Les også:

Les også

Cruiseturismen gir Stavanger store inntekter, og blir stadig grønnere

Les også

Sandnes Havn får penger til landstrøm

Landstømgaranti

Om departementet ikke skulle følge Søndelands ønsker - eller om rederiene ikke vil bidra - har ordførerkandidaten en siste løsning.

– Om alt annet feiler må Stavanger kommune, ved Havneselskapet, stille en garanti om at vi er beredt til å ta regningen selv. Men da er vi nødt til å inndra det tapte fra nettopp cruisenæringen gjennom økte miljøavgifter og turistskatter, sier Søndeland.

– Venstre garanterer nærmest at landstrøm står på plass i 2023, forhåpentligvis klarer vi det innen 2022, men da er vi avhengige av et godt samarbeid med nasjonale myndigheter, fortsetter Søndeland.

Kritisk til populistiske utspill

Venstrepolitikeren mener Stavanger-politikere bør jobbe nærmere med byens klima- og miljøplan fremfor å komme med populistiske utspill.

– Vi i Venstre mener Stavangers klima- og miljøplan er det viktigste redskapet for å gjøre en forskjell. Partier og politikere må tenke mer langsiktig ved å bruke klimaplanen for det den er verdt, ikke komme med populistiske utspill, avslutter Søndeland.

Publisert: