SV nekter å sende soldater til Sør-Afghanistan

<p> SV trekker seg fra regjeringen dersom de norske spesialsoldatene sendes til Sør-Afghanistan. NATO mener Norge har lovet at norske styrker kan sendes til Sør-Afghanistan i en krisesituasjon.</p>

  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

Det har skapt sterke reaksjoner i SV at partiledelsen mandag godtok at Norge sender 150 nye norske spesialsoldater til Afghanistan. Fredag blir det oppvask på et ekstraordinært landsstyremøte.

Onsdag gjorde SV-leder Kristin Halvorsen det tindrende klart at SVs smertegrense er nådd i Afghanistan-spørsmålet:

— Hvis spesialstyrker sendes til Sør-Afghanistan, er det i strid med regjeringens vedtak. En slik regjeringsbeslutning er det ikke mulig å komme fram til med denne regjeringen, sa Halvorsen etter et ekstraordinært sentralstyremøte.

NATO-undring

I NATO blir de norske politiske begrensningene på bruken av spesialsoldatene møtt med undring.

NATO-talsmann James Appathurai sier at den norske regjeringen under NATO-toppmøtet i Riga i november sa ja til at norske styrker kan bli omplassert hvor som helst i Afghanistan i en krisesituasjon.

— Jeg er ganske sikker på at statsministeren husker og står ved det løftet han ga i Riga. Jeg vil minne om at vi er en allianse av 26 land, og solidaritet er et viktig prinsipp for oss, sier Appathurai.

- SV imot

Men etter et gruppemøte i SVs stortingsgruppe onsdag kveld fastholdt Kristin Halvorsen at SV vil si nei til å sende norske styrker til Sør-Afghanistan, selv om NATO-allierte ber om unnsetning i en krisesituasjon.

— Hvis den situasjonen skulle oppstå, må dette tas opp i regjeringen på nytt, og da er SV imot, sier Halvorsen.

Og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa i Stortinget onsdag at NATO er informert om de norske begrensningene.

— Vi har gjort det klart overfor NATO at styrkene bare skal brukes i Kabul og ikke noe annet sted. Dersom det blir aktuelt å flytte soldatene andre steder skal det tas opp i regjeringen, sa Stoltenberg.

- Usolidarisk

Opposisjonen på Stortinget reagerer kraftig på de norske begrensningene, og anklager regjeringen for usolidarisk opptreden i NATO.

— Vi kan ikke ha begrensninger som gjør det umulig å hjelpe i en krisesituasjon. Det er et kunstig skille og et skille som truer hele NATO-solidariteten, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Venstre-leder Lars Sponheim er enig.

— Vi tok det som en selvfølge at engelskmennene stilte opp for oss i Maimana da det smalt, men de skal ikke ta det som en selvfølge at vi stiller opp for dem når det smeller, sier Sponheim.

Fikk kjeft

Afghanistan-konflikten har ført til sterke interne rivninger i SV, og Halvorsen fikk onsdag kjeft av både stortingsgruppa og sentralstyret for ikke å tatt med partiet på råd om spesialstyrkene.

Det ble ikke fremmet forslag om å trekke partiet ut av regjeringen, men sentralstyremedlem Ingrid Fiskaa mener SV må vurdere spørsmålet.

— Uavhengig av denne saken, mener jeg vi hele tiden bør ha en diskusjon om hvor mye vi oppnår i regjering. Vi sitter ikke i regjering for å sitte i regjering, men for å oppnå politiske resultater. Vi må måle vår deltakelse opp mot de resultatene vi får, sier hun.

Les også

  1. Furre: - SV slår sprekker

Publisert:
  1. Politikk

Mest lest akkurat nå

  1. Nå kan du få «Regå» i hagen

  2. Ble tobarnsmor med 18 års mellomrom: – Jeg er ikke lenger så skråsikker

  3. –1800–1900–2000. Solgt!

  4. Trump vekker avsky etter minneord

  5. Ja, det er lov med viltkjøring på Motorveien...

  6. Han er ny direktør i Jærmuseet