Danske leger forsyner nordmenn med metadon

<p> Narkomane fra Stavanger valfarter hver uke til Danmark for å få behandling med metadon og Subutex.</p>

Publisert: Publisert:

Foto: Kristian Jacobsen

  • Elisabeth Risa
    Journalist
  • Knut Gjerseth Olsen
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Rusmisbrukere fra hele fylket reiser ukentlig til Danmark hvor leger behandler dem med metadon og Subutex. Det var den danske avisen «24timer» som i går skrev om forholdet.

Fastlege og overlege i Stavanger kommune, Torgeir Gilje Lid, sier til Aftenbladet at han er kjent med pasientturene.

— Legenes virksomhet er ulovlig. De tar medikamenter som metadon og Subutex inn i Norge, noe som er forbudt, sier han.

Ifølge 24 timer er minst seks leger organisert i gruppen som kaller seg «Hvite Seil». På ni måneder i 2006 har de skrevet ut metadon og Subutex tilsvarende et årsforbruk for 50 nordmenn. Narkomane betaler om lag 6000 kroner per måned for tjenesten.

ULOVLIG: Aftenbladet møtte for to uker siden en av legene i «Hvite Seil», dansk-norske Birger Schroll. Han er fratatt retten til å skrive ut metadon og Subutex både i Danmark og Norge, men organiserer fremdeles Danmarksturer for rusavhengige i Rogaland. Overfor Aftenbladet hevdet Schroll at «Hvite Seil» tilbyr narkomane i nød en behandlingen de nektes i Norge og i den legemiddelassisterte rehabiliteringen i Rogaland (LAR).

— Hvis jeg ikke hjelper dem, kan de dø av overdose. Norske myndigheter skyver problemet fra seg. Det er min plikt som lege å gripe inn, sier han.

Også danske myndigheter stempler virksomheten til Hvite Seil som ulovlig.

«Man har ikke lov til å reise til Danmark alene med det formål å få utlevert metadon», sier jurist Bodil Dejgaard til 24timer.

GODT ORGANISERT: Ifølge Torgeir Gilje Lid, er Schrolls virksomhet godt organisert.

— Disse turene er veldig problematiske. Ved å skrive ut ulovlig øker Hvite Seil tilfanget på det illegale markedet. Store mengder Subutex og metadon importeres og omsettes illegalt i Stavanger, sier han.

Torgeir Gilje Lid mener behandlingen Hvite Seil tilbyr er uforsvarlig, blant annet fordi de mister viktige deler av det totale behandlingstilbudet.

— De narkomane får kun medikamentene og risikerer å gå glipp av annen nødvendig behandling. De går også glipp av rehabiliteringstiltak fra sin kommune. Ingen har kontroll med hvilken behandling de faktisk får, avslutter Torgeir Gilje Lid.

elisabeth.risa@aftenbladet.no

knut.gjerseth.olsen@aftenbladet.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

  2. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

  3. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  4. Leteaksjon etter mann (63)

  5. Mann koronasmittet i Sola

  6. To nye smittetilfeller i Sandnes fredag