Aktor positiv til ny etterforskning

Han la ned påstand om at fetteren var skyldig i drapet på Birgitte Tengs. Fetteren ble senere frifunnet, og nå sier Kripos at tilståelsen fetteren kom med, ikke må legge føringer for den nye etterforskningen.

Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien. Her fra Nokas-saken i Gulating lagmannsrett i 2011.
 • Hilde Anette Ebbesvik
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Karmsund tingrett dømte i desember 1997 Birgitte Tengs' fetter til 14 års fengsel for drapet på sin kusine. Karmøymannen ble også dømt til å betale drapsofferets foreldre 100.000 kroner i oppreisning.

Les også

Dette er Birgitte-saken

Året etter frifant Gulating lagmannsrett fetteren i straffesaken. Lagmannsretten dømte likevel fetteren til å betale sin onkel og tante 100.000 kroner i erstatning ettersom retten fant at det var klar sannsynlighetsovervekt for at han hadde begått drapet.

– Vi forholder oss fullt ut til frifinnelsen i straffesaken. Samtidig er det sivilrettslig slik at han fortsatt er domfelt. Han er pålagt å betale erstatning, det har stått uendret etter mange forsøk, sier statsadvokat Harald L. Grønlien til Aftenbladet. Han førte aktoratet i rettsalen i Birgitte Tengs-saken som startet i 1995 i Haugesund.

Beviskravene i straffesaker og sivilrettslige saker er ulike. I straffesaker må påtalemyndigheten godtgjøre at skyldspørsmålet er bevist utover rimelig tvil, mens det i sivilrettslige saker holder med litt ulike grader av sannsynlighetsovervekt.

Onsdag holdt Kripos en pressekonferanse der de la frem at de vil gjenoppta Birgitte Tengs-saken på ny.

Aktor positiv til gjennomgang

– Jeg er selvfølgelig positiv til at politimesteren i Rogaland finner grunnlag for å iverksette ny etterforskning, Slik det fremstår er det konkrete etterforskningsoppgaver å ta fatt i, sier Grønlien.

– Jeg håper at de kommer lenger enn sist, og vi ønsker selvsagt alle drapssaker oppklart.

Les også

Tengs-forfatter: – Prestisjen tok overhånd

– Hva tenker du om avgjørelsen den gang, i dag?

– Vi hadde full bevisførsel den gang på grunnlagene av bevisene da. Tingretten var enig, men lagmannsrettens jury var ikke enig. Å kommentere det nærmere gjør jeg ikke.

– Var det for få bevis da?

– Det de nå mener er at det kan gjøres mer med å gå gjennom bevisene, som kan tyde på at en kunne gjort mer den gang.

LES OGSÅ: Birgitte Tengs' fetter får ikke erstatning

Pekte på observasjoner

Aktor pekte den gang på at observasjonen stemte svært dårlig overens med fetterens forklaring om at han kom hjem og la seg ved 00.05-tiden samme natt som Birgitte Tengs ble drept.

– Dere vil spørre dere: Er det ikke så mye rimelig tvil i denne saken at den må føre til en frifinnelse? Påtalemyndighetens svar er nei. Det er ikke slik, innledet aktor Harald Grønlien sin over fem timer lange prosedyre, skrev VG i 1998.

– Tilståelsens innhold, samt måten den er fremkommet på, hans manglende alibi, og omstendighetene rundt tilbakekallelsen av tilståelsen. Dette til sammen er nok til min konklusjon om at tiltalte har begått de handlingene han er tiltalt for, var i følge VG hans oppsummering.

Aktors oppsummering i rettssaken har han ikke ferskt nok i minne til å kommentere.

– Det var omfattende avhør, å gå inn i detaljer vil jeg ikke gjøre nå. Det var en sammensatt, omfattende vurdering med veldig mange moment, sier Grønlien til Aftenbladet etter pressekonferansen onsdag.

LES OGSÅ: - Politiet gikk i den samme fella både i Birgitte-saken og i Tina-saken

Håper på løsning

– Hva tenker du om din vurdering i denne saken?

– Det får andre gi meg karakter på, sier Grønlien.

Den sivile dommen vil han ikke kommentere da det er utenfor hans område.

– Hvordan blir det å jobbe med saken så lenge etterpå?

– Det kommer an på hva en jobber med. Innhenting av data kan en gjøre like godt nå som etter hendelsen. Nye DNA-analyser har vi bedre metoder til i dag. Vitneavhør vil derimot bli svekket i dag.

– Hvordan vil du forholde deg til saken?

– Vi avventer og ser, og så håper vi en endelig løsning. Det er noe vi alle ønsker.

Publisert:
 1. Birgitte-saken
 2. Haugesund
 3. Drap
 4. Etterforskning
 5. DNA

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet om gjenåpningsnatten: - Lenge siden vi har hatt det så travelt

 2. Slik ble gjenåpningen feiret i Fargegata: - Endelig!

 3. Kristoff har tjent 100 mill. på sykkeleventyret

 4. – Velkommen tilbake!

 5. Cuba-vibber blant palmer og blomsterflor på Sola

 6. De mener bildet er verdt millioner, og har kjempet i flere år for å få det slått fast. Til nå har de bare møtt mot­stand