Frp vil ha kinesisk i skolen

Elevene i stavangerskolen må få anledning til å velge kinesisk på lik linje med tysk, fransk og spansk, mener Frps ungdomskandidat Atle Simonsen.

Atle Simonsen, Frp, mener Stavanger-elever må få tilbud om å lære kinesisk.
 • Margunn Ueland
  Margunn Ueland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Kommende mandag tar han saken opp i et spørsmål til ordføreren i bystyrets møte.

– Når du går i 8. klasse kan du velge om du vil ha tysk, fransk eller spansk. Jeg mener elevene også må fåmuligheten til å velge kinesisk.

– Hvorfor?

– Vi må stille spørsmål ved om de næringslivet skal kommunisere med i framtida snakker tysk, fransk, spansk eller kinesisk. Det handler om nye markeder, Kina har nå 1, 34 milliarder innbyggere og blir stadig viktigere for verdensøkonomien. Ideen fikk jeg da jeg studerte i USA. Da sa læreren min at den som kunne både business og kinesisk, var sikret livet ut.

Stavanger er en av landets mest internasjonale byer, da bør vi ha en kompetanse som gjør det mulig å lære kinesisk på skolen. Sju-åtte skoler i Norge har kinesisk som språkfag, hele fem av disse er i Bergen. I Danmark har 10-åringer muligheten til lære kinesisk på skolen. Her må Stavanger hive seg på hvis vi også i framtiden skal være en av Norges beste regioner på næringsutvikling, argumenterer Simonsen.

Det første han nå vil gjøre er å spørre ordføreren på mandag om han vil ta initiativ til at en eller flere skoler i Stavanger starter med dette. Simonsen håper så ordningen kan utvides til flere skoler etter hvert.

– Hvor fort vil du komme i gang med dette?

– Så fort som mulig, gjerne fra høsten av. Jeg vet at Revheim skole har hatt 1 time kinesisk i en periode hvor elevene lærte enkle fraser som takk og hei og sånne ting, så dette er noe enkelte skoler allerede har luktet på.

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Etter­lyser bil etter på­kjørsel av politi­bil i Klepp i helga

 2. Advarer mot glatte veier i Sirdal

 3. 628 nye smittede på Nord-Jæren

 4. I Sandnes har de allerede bygget stort. Der hagler lov­ordene

 5. Korvetten AS begjært konkurs

 6. Ny analyse: Stavanger tåler flere cruise­turister