Flere småjobber, takk

Hver morgen sitter flere titalls ungdommer i kø utenfor Metropolis og håper på en jobb for dagen. Veldig mange av dem må gå tomhendte hjem.

Publisert: Publisert:

Enzo Meniconi (f.v.), Collins Ndeh og Leif Helge Skansen har fått utdelt hansker, og nå er de i gang med å rydde greiner på Gausel. –En gulljobb, synes Leif Helge. –Jeg var heldig i dag. Foto: Fredrik Refvem

— Annenhver dag får jeg napp, de andre dagene har de ingenting til meg. Det er egentlig ganske dumt, for kunne godt jobbet mer.

17 år gamle Leif Helge Skansen tar seg fra Tasta til byen hver morgen. I god tid før klokken 08.30 stiller han seg i kø foran døra til ungdomshuset Metropolis på Nytorget, der Småjobbsentralen er. Idet døra åpnes, skriver han navnet sitt på en lapp og håper at akkurat denne blir trukket ut som «vinner» i dagens jobbtildeling.

Har han flaks i dag? Oddsene er ikke så gode.

Gjør det meste

— Vi skulle veldig gjerne hatt flere arbeidsgivere. Ofte stiller rundt 40 ungdommer opp, mens antallet jobber er mye lavere. Vi skulle ønske at næringslivet i byen ble flinkere til å bruke oss. Disse unge kan nemlig gjøre det aller meste, sier Mette Høyland, en av de ansvarlige for Småjobbsentralen i sommer.

Det siste kan Paul Fritjof Brekke skrive under på. Han har brukt Småjobbsentralen flere ganger, både da han tidligere drev klesbutikken Holgersen i Stavanger sentrum og også privat.

— I dag ba jeg om to sterke ungdommer, for jeg trenger hjelp til skogsarbeid. Da spurte de pent om jeg ikke kunne ta tre, så det gjorde jeg, sier Brekke.

Anbefaler

En av de tre heldige, som denne dagen kan dra hjem med feriepenger i lomma, var Leif Helge Skansen. Sammen med 16-åringene Collins Ndeh og Enzo Meniconi ble han hentet utenfor sentralen klokken 09 og kjørt til Brekkes eiendom på Gausel.

Der lå felte trær og greiner spredt utover et stort område, og ungdommenes jobb ble å samle sammen disse og bære dem opp til den innleide komposteringsmaskinen, som Brekke opererte selv.

— Jeg har veldig god erfaring med å bruke Småjobbsentralen. Ungdommene er ærlige, greie, arbeidsomme og de oppfører seg fint. Jeg anbefaler dem gjerne, og jeg tror mange i det lokale næringslivet kunne ha nytte av sentralen, sier Brekke.

Slik gjør du

Trenger du hjelp til å male huset, ordne hagen, vaske bilen eller barnepass? Eller styrer du kanskje en bedrift som trenger hjelp til rydding, pakking eller noen annet?

Småjobbsentralen er åpen alle hverdager i sommerferien. Her kan de skaffe hjelp til alle typer oppdrag som ikke krever en fagmann. Arbeidsvillige ungdommer fra 13 til 17 år kan leies for en dag eller en kortere periode.

Du kan ta kontakt samme dag, eller noen dager i forveien hvis du ønsker hjelp. Prisen er minst 70 kroner timen, og du betaler kontant når arbeidet er utført.

— Vi tar imot alle arbeidsgivere med takk. Spesielt trenger vi jobber på grå dager, når mange av hageoppdragene faller bort, sier Mette Høyland hos Småjobbsentralen.

  1. Paul Fritjof Brekke har brukt Småjobbsentralen flere ganger og anbefaler gjerne tilbudet. I dag forsyner Collins Ndeh ham med greiner hjemme på eiendommen på Gausel. –Men komposteringsmaskinen får ikke ungdommene bruke – de er altfor dyrebare til det, sier Brekke. Foto: Fredrik Refvem

  2. Hvem blir de heldige i dag? Ungdommene har skrevet navnet sitt på en lapp og dermed meldt seg til tjeneste for Småjobbsentralen. Men det er ikke jobber nok til dem alle. Nå venter Anastasiya (14), Enzo Meniconi (16) og 27 andre spent på loddtrekningen Foto: Fredrik Refvem

Allerede klokken 07.45 onsdag, tre kvarter før åpningstid, var 14-åringene Anette Kristiansen Høgemark (t.v.) og Solveig Larsen på plass utenfor Småjobbsentralen på Nytorget i Stavanger for å sikre seg jobb for dagen og dermed tjene litt penger til ferien. Foto: Fredrik Refvem

Publisert: