Skal det bo 30.000 mennesker her om 30 år?

Åtte minutter etter avgang fra Ruten hyler det i bremsene på Auestad stasjon. Folk med ransler og dokumentmapper haster av. Ett eller to stopp til så er resten av trikkepassasjerene hjemme til middag på Sviland.

Publisert: Publisert:

 • Viktor Klippen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Det er så fjernt fra dagens snødekte lyngheier som det går an. Men på plankartene går allerede trikkesporet her, midt i utmarka på Sviland.

30 ansatte i Sandnes kommune har i et snaut år jobbet i grupper med visjonen for den nye bydelen på østsiden av Hana og Austrått. Eller skal vi si byen, for området kan vise seg å bli på størrelse med tre-fire Sandnes-bydeler.

Urban landsby

Planleggerne mener det er kapasitet i området til å ta imot minst 30.000 nye innbyggere de tre neste tiårene. Nå legges planene for Vatne, Skjørestad, Auestad, Sviland og Kylles.

Lyder det som en trikketabell? Ikke? Ideen – så langt den er festet på papiret – er å skape små samfunn tett opp til en høyfrekvent kollektivakse, som er buss i en utbyggingsfase, siden vogner på bane. Det skal være rundt én kilometer mellom stoppestedene. Samtlige innbyggere skal altså ha maksimalt 500 meter til en stasjon. De kommer til å bo tett. ,

Mor roper fra vinduet: – Per, jeg henter deg klokka 12. Husk, du skal til tannlegen!

– Jeg kan gå selv, svarer Per. – Tannlegen er jo i nabobygget!

Familien på fire bor i øverste etasje i lavblokk på Sviland. To barn på 4 og 12 år skynder seg nedover trappene og ut på gangveien. Fra naboblokkene strømmer barn ut dørene. Per har 200 meter til skolen, og vegg i vegg ligger barnehagen til Stine. Ingen biler forstyrrer på den korte skoleveien.

Nært og trygt

– Jeg tror vi kan si at eneboligens æra er forbi i Sandnes, sier Marco Zanussi.

Plankoordinatoren i Sandnes kommune tipper at det ikke engang blir mulig med rekkehus. Lavblokker i tre og fire etasjer må det bli i disse urbane landsbyene dersom målet om en svært klimavennlig utbygging skal nås.

– Om 30-40 år kan vi tenke oss at folk ikke har interesse for å ha bil, for de har god kollektivdekning, sier Zanussi.

– Hovedpoenget er at alt vender mot banen, ikke mot bilveien. Gang— og sykkelårer gir god tilgjengelighet mot stoppestedet. Veiene ligger i ytterkantene av bebyggelsen, sier han.

Zanussi og seniorrådgiver Sidsel Haugen framholder at visjonen for den nye bydelens minste enhet, landsbyen, er at innbyggerne får dekket behovet for de dagligdagse funksjoner i gangavstand fra boligen: Matvarebutikk, barnehage, barneskole, idretts- og kulturtilbud.

En misjon

Fra Kongen i statsråd godkjente planen i mai 2001, har Sandnes-politikere kjent på en blanding av stolt ansvarlighet for Nord-Jærens miljøriktige utvikling og en tyngende økonomisk forpliktelse.

«Fylkesdelplan for langsiktig byutvikling på Jæren» utpekte skråningene øst for sentrum som hovedutviklingsretning i regionen.

Fortettingen i mer sentrale strøk i Stavanger, Sandnes og sørover har i en del år vært så stor at nye utbyggingsretninger i regionen er blitt utsatt. Men nå lages Masterplan Sandnes øst.

Skal det om 30 år bo 10.000 eller 30.000 innbyggere her? Gandsfjord-bru og bane blir hete politiske spørsmål.

Ettersom byggene på Auestad glir fortere og fortere forbi, stikker den lave sola stadig spissere blitslys inn i kupeen. Helt til Vedafjell legger sin skygge over trikken og resten av Østrebyen. Folk på hjemvei lar seg roe av fredag, et par minusgrader og flott klarvær. Mange døser. «Neste stopp er – Sviland. Dette er banens endestasjon».

Publisert:

Les også

 1. En CO2-nøytral bydel

 2. Vatnekrossen sju minutter fra Forus

 3. Skal me vera korttenkte egoistar?

 4. Gandsfjord-bru ikke forutsetning for Vatne-utbygging

Foto: Knut S. Vindfallet

Mest lest akkurat nå

 1. Seks nye smitte­tilfeller i Stavanger fredag

 2. Blind vold: Mann stukket i halsen ved Maxi kjøpesenter

 3. Her sveiper bussen borti bygningen midt i Stavanger sentrum: – Vi blir jo litt redde

 4. En ekte helt havnet midt i innspillingen av ny katastrofefilm på Orre

 5. Tilsett ved sjukeheim i Stavanger er smitta av covid-19 – ni i karantene

 6. Pasient tiltalt for draps­forsøk på lege

 1. Sandnes