5 millioner i inntekter på cruiseturister i høstferien
Designjakker til 3000 kroner går unna når tyskere og amerikanere shopper hos Oleana i Kirkegata. Kundene kommer med cruiseskip.

Italienere, asiater, spanjoler og tyskere er ikke så gjerrige som ryktet vil ha det til. Butikker i Stavanger sentrum har opptil én måneds omsetning på ett eneste cruiseskipbesøk. Hos Oleana, i Stavanger sentrum, har cruiseomsetningen trumfet julehandelen.
– I august hadde vi like stor omsetning som vi har i desember, forteller Grete Kverneland, daglig leder i Oleana i Kirkegata.
Den norske design-tekstil-produsenten har særlig gode erfaringer med tyske og amerikanske kunder som kommer med cruiseskip. Mange turister går ut fra butikken med jakke og skjerf til 4500 kroner.
– Jeg har lært meg å lese cruiseanløpsoversikten og kan oppbemanne butikken ut fra hvilke cruiseskip som kommer. Engelskmenn handler ikke. Men tyskere og amerikanere kjøper kvalitet, sier Kverneland.
Hun opplever at mange jakter noe annet enn «Norwegian trolls made in Chaina». Kjøpesterke turister vet også at de får refundert 14 prosent moms av varer de kjøper.
Lukrativ høstferie
I år byr høstferien på tre cruisebesøk i Stavanger, med til sammen 5100 turister. Skipet «Aidacara» står for to av besøkene i neste uke, mens «Aidamar» kommer én gang. Og skal vi legge nye beregninger fra Næringsforeningen til grunn, kan butikkene i sentrum, museene og reiselivsnæringen glede seg: Hver turist legger gjennomsnittlig igjen 1000 kroner.
Det betyr at høstferiens anløp alene genererer nær 5 millioner kroner i omsetning til byen og regionens museer og butikker.
Siste dag i oktober kommer «Queen Mary», i november kommer «Aurora» og «Black Watch» avslutter årets sesong på selveste lille julaften. Dermed er tidenes beste cruisesesong oppsummeres til 183 anløp og 350.000 passasjerer. Det betyr 350 millioner kroner i inntekter til regionen.
Bedre enn sitt rykte
Næringsforeningen i Stavangerregionen har spurt både butikker, museer, busselskaper og guideselskap om deres erfaringer med cruiseturisme. Sammen med tall som er hentet inn fra Innovasjon Norge har Næringsforeningen kommet fram til at cruiseturistene er bedre enn sitt rykte. Det er nemlig ikke slik at de spiser alle måltider om bord og klager over prisnivået i norske butikker og kafeer.
Kartleggingen viser også at cruiseturistene i høy grad bruker penger både på opplevelser og handel i sentrum av Stavanger.
Tom Brekke hos Bøker og Børst i Fargegata har knapt hørt noen turister klage over prisene. Han ser også at stadig flere turister benytter seg av kafelivet i byen, sier han til Næringsforeningens bransjeblad, Rosenkilden.
På Oljemuseet utgjør cruiseturistene 15-20 prosent av det totale antallet besøkende på 100.000 i løpet av et år. Det bekrefter museumsdirektør Finn Krogh til Rosenkilden.
LES OGSÅ:
«Hvis hver turist legger igjen 10 kroner, blir det fort penger av det»
Buss og drosje til Hafrsfjord
Flere titalls tusen cruiseturister betaler også 30 kroner hver for å se Domkirken i løpet av en sesong. Også drosjenæringen merker turismen på omsetningen.
- Cruisetrafikken innebærer et betydelig bidrag til vår drift om sommeren, sier Karl-Inge Bakke i Rogaland Taxi til Rosenkilden.
Selv Kolumbus registrerer et langt høyere kjøp av dagskort og turer med rute 16 som blant annet stopper i Hafrsfjord og monumentet «Sverd i fjell».
LES OGSÅ:
Bare is-Sonja tar imot turistene i Hafrsfjord
Samling i bånn for skilt i Hafrsfjord
«Besøkssenter i Møllebukta vil bli en suksess fra første dag»
GuideCompaniet omsetter for 13 millioner kroner og tilbyr pakketurer til cruiseturistene som ofte er kjøpt på forhånd. En guidet busstur koster i snitt 800–900 kroner per person.
I tillegg til inntektene for lokalt næringsliv, drypper det også betydelig på Havnevesenet.
- Vår prognose på inntekt på cruisetrafikken i 2017 er om lag 16 millioner kroner, sier havnedirektør Merete Eik.
Totalt viser regnestykket – basert på tallene Rosenkilden har innhentet – at cruiseturistene legger igjen minst 350 millioner kroner i region årlig.
LES OGSÅ: