Hemmelighetsfull om lederstrid i Venstre: - Kjekt å høre at folk tror jeg hadde gjort en god jobb

Venstrepolitiker, næringsminister og Randabergbu, Iselin Nybø er av mange lansert som en mulig arvtager for partilederjobben i Venstre. Selv hevder hun at hun ikke tenker så mye på det.

Randabergbu, Iselin Nybø nevnes av mange som en sterk lederkandidat i Venstre.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Trine Skei-Grande offentliggjorde i mars at hun ikke ville stille til gjenvalg som Venstres partileder ved neste landsmøte. I etterkant har diskusjonen særlig omhandlet nestlederne Abid Raja og Sveinung Rotevatn. De to har lenge i media drevet en aktiv valgkamp om ledervervet. Fra sidelinjen har næringsminister og Randabergbu, Iselin Nybø seilet opp som manges favoritt til å overta formannsklubben. Hun velger en mer diskret innfallsvinkel til lederspørsmålet.

– Det å si ja til ledervervet i Venstre er krevende. Det er forskjell på å ville og å være villig til å gjøre det. Rotevatn og Raja har blitt diskutert som arvtagere i minst et år, mens meg og Guri Melby har blitt hevet ut i det siden mars.

Kaotisk avgang

Nybø, som tidligere har vært minister for forskning og høyere utdanning, og som nå er næringsminister beskriver prosessen rundt Skei Grandes avgang som kaotisk.

-Jeg fikk beskjed på en søndag av Trine Skei Grande at hun ville gå av som partileder og ut av regjering med meg som hennes stedfortreder i regjering. Jeg sa vi måtte sove på det. Allerede mandagen kom hun til meg å sa at hun hadde snakket med Erna Solberg og at beslutningen var tatt. På onsdag gikk Trine ut i media for å offentliggjøre hennes valg, og på torsdagen stengte vi landet som følge av Koronapandemien. Det har gått i et kjør siden den gang, forteller Nybø til Aftenbladet.

Nybø har heller ikke tatt en endelig beslutning på om hun vil stille til Stortingsvalget i 2021, men avslører en snarlig avgjørelse.

Abid Raja er en av storfavorittene til å bli den neste Venstrelederen
Sveinung Rotevatn har gitt tydelig utrykk for at han ønsker partilederrollen i partiet.

Formidabel oppgave

Næringsministeren legger ikke skjul på at hun setter pris på å bli lagt merke til i forbindelse med lederdiskusjonen i partiet.

– Som politiker får du mye dritt, men det er kjekt å høre at folk tror jeg hadde gjort en god jobb som leder. Jeg er den samme personen som for et år siden, men folk har fått sett meg i en annen rolle som kanskje har fått folk til å tenke på meg på en annen måte. Veldig mye har handlet om Raja og Rotevatn det siste året, fastslår Nybø.

Svake målinger og et falmende rykte gjør at den neste Venstrelederen står over en formidabel oppgave i å gjenreise partiets popularitet og støtte. Nybø mener Venstre har slitt med å skape et inntrykk i folket, og at velgerne ikke forbinder partiet med noe spesielt.

Nybø legger ikke skjul på at de vanskelige oppgavene står i kø for den neste partilederen.

– Når man snakker om Arbeiderpartiet eller Senterpartiet forbinder man dem gjerne med noe konkret. Folk sliter gjerne med å forstå Venstres ærend. Vi har ikke kommunisert en god nok visjon til folket, mener hun.

– Heldigvis er Venstre heldige som har flere som kan gjøre denne jobben, i motsetning til flere store norske partiet. En person kan likevel ikke gjøre denne jobben alene, fortsetter hun.

Selv påstår hun at hun ikke har tenkt mye på det ledige toppvervet i Venstre.

– Min egen posisjon er ikke viktig for meg, men at Venstre får en helhet, sier hun.

Deler du denne tankegangen med resten av partiledelsen?

– Vertfall noen, avslutter Randabergbuen.

Publisert: