Utbygger vil hoppe bukk over kommunen og få en statlig plan for Faurefjell

Bjerkreim kommune sa først ja til vindturbiner på Faurefjell. I september ble ja snudd til nei. Det vedtaket kaller utbyggeren en omkamp om anleggskonsesjonen.

Motvind demonstrerte utenfor Stavangeren torsdag morgen mot planene for vindkraft i Sandnes og Bjerkreim. Demonstrasjonen var i forbindelse med Kåkånomics 2019.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Norsk Vind Faurefjell trengte bare det siste reguleringsvedtaket fra Bjerkreim kommune før de kunne gå i gang med å bygge vindkraftverket. Det så opprinnelig enkelt ut. Bjerkreim hadde sagt ja, og Norsk Vind jobbet ut fra at alt så greit ut. Men i takt med at vindturbinene reiste seg andre steder i Bjerkreim, økte motstanden.

Les også:

Les også

Bjerkreim snudde: Gir ikke dispensasjon til turbiner på Faure

Les også

– Det blir vanskelig å selge hytter i Bjerkreim hvis Faurefjell får turbiner

Les også

Sinne, sorg og frustrasjon på folkemøte om Faure vindkraftverk

Fra ja til nei

I kommunestyret 3. september valgte flertallet av politikerne å støtte klagerne, ikke Norsk Vind. Nå het det at nye momenter gjør at det må en ny konsekvensutredning til før kommunen kan ta stilling til en dispensasjonssøknad. For å forsterke vedtaket ytterligere ble det lagt til: «Bjerkreim kommune går imot utbygging av vindkraft på Faurefjell.»

Dermed kommer ikke Norsk Vind i gang som planlagt. Kommunen stopper dem. Omveien til utbyggeren heter statlig plan. Hvis Olje- og energidepartementet vedtar en statlig plan, hoppes det bukk over kommunen, og utbyggeren kan gå i gang. Nå har advokatfirmaet Schjødt AS bedt departementet om akkurat det på vegne av Norsk Vind Faurefjell.

Statlig plan?

Hva er en statlig plan? Forenklet sagt må departementet mene at det er en stor konflikt mellom lokale, regionale og nasjonale interesser. Hvis de mener at de nasjonale interessene er viktigere enn de lokale, så kan det komme en statlig plan.

Hovedargumentet for å be om en statlig plan, er at utbyggeren mener kommunen ønsker en omkamp om konsesjonen. «Kommunen er imidlertid ikke konsesjonsmyndighet, og det er allerede fattet endelig vedtak om at det skal etableres vindkraftverk på Faurefjell...» Det skriver advokaten til utbyggeren i ankesaken til departementet.

Les mer:

Les også

Ros til Rogaland Høyre for vindkraft-nei

Kommunen

Aksjonsgruppa mot utbygging av Faurefjell er ikke enig. Den mener at da kommunen i sin tid var positiv til vindkraft på Faurefjell, handlet de ut fra opplysningene de hadde på det tidspunktet. «Når forutsetningene for innstillingen er vesentlig endret, så ville det vært merkelig hvis det ikke skulle få konsekvenser for kommunens syn.»

Marit Brevik i aksjonsgruppa sier at vedtaket i Bjerkreim er både gyldig og lovlig.

– Vi ser ikke at Norsk Vind Faurefjell har kommet med argumenter som gjør at kommunen må omgjøre sitt vedtak. Heller ikke at Fylkesmannen må ta klagen til følge.

Svelavatnet på Vikeså fotografert fra E39. Vindmøllene på Faurefjellet vil bli godt synlige på fjelltoppene i bakgrunnen dersom Faurefjellet vindkraftverk blir realisert.

Spesielt

Påtroppende ordfører Kjetil Slettebø kaller anken spesiell.

– Vi ber om en ny konsesjonsutredning. Vilkårene er annerledes i dag enn de var da vi sa ja. Nå er det snakk om mye større møller og de skal plasseres på andre steder. Vi må få vite hva det betyr for bygda. Vi kan jo ikke fatte et vedtak når vi ikke har slike kunnskaper, sier Slettebø, som har et ønske. - Jeg lurer på hva Fylkesutvalget mener nå. Det er nye tider. Fylkesutvalget burde komme på banen og si hva de mener nå når så mye har forandre seg.

Daglig leder i Norsk Vind, Per Ove Skorpen, mener de allerede innfrir ønskene til kommunen også uten en ny konsekvensutredning.

– Vi har fått utarbeidet en MTA-plan. Den er levert til NVE. I den er det utredet det kommunen trenger. Denne vil så komme til høring. Da vil kommunen få den. Det håper vi vil gi kommunen den trygghet de trenger for sine beslutninger, sier Skorpen.

MTA betyr at utbygger legger fram miljø-, transport- og anleggsplan (MTA).

Tårene trillet hos Marit Brevik og hyttenabo Marianne Munthe. Familien Brevik vurderte å selge gården og flytte fra bygda hvis vedtaket hadde blitt motsatt.
Publisert:
 1. Vindkraft
 2. Bjerkreim kommune
 3. Bjerkreim
 4. Utbygging
 5. Olje- og energidepartementet

Mest lest akkurat nå

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil

 5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 6. To Viking-talenter tatt ut på landslaget