Ikke fornøyd med Høie i Stortinget - varsler nye forslag etter Siw-saken

Staten bør utvikle et informasjons- og varslingssystem som kommuner og sykehus kan bruke overfor landets mest risikoutsatte rusmisbrukere.

– Først og fremst handler det om at de ikke dør, sa Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) under debatten med utgangspunkt i Siws og «Mia»s historie.
 • Thomas Ergo
  Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det mener Kjersti Toppe (Sp), nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomité. Etter tirsdagens stortingsdebatt om Siw-saken varsler hun et representantforslag for Stortinget. Der tar hun sikte på å fremme flere konkrete forslag til tiltak som kan hindre at såkalte blålysmennesker går til grunne. Ett forslag vil trolig være å utrede og utvikle et system for effektiv informasjonsutveksling og varsling om de mest risikoutsatte rusmisbrukerne.

– Å utvikle et slikt informasjons- og varslingssystem er en veldig god idé. Om det skal være likt for alle eller ha lokale løsninger, kan vi diskutere. Men det er et naturlig nasjonalt ansvar å finne et bedre system enn i dag. Jeg vurderer derfor å be regjeringen om å utrede dette, sier Toppe til Aftenbladet.

Kjersti Toppe under Stortingets interpellasjon om Siw-saken

– Ekstraordinære tiltak

Historien om Siw har utløst debatt om hvordan hjelpeapparatet ivaretar de såkalte blålysmenneskene; de rundt 6000 menneskene i landet som er hardest rammet av både ruslidelser og psykiske lidelser. I forkant av tirsdagens interpellasjon i Stortinget etterlyste Toppe konkrete tiltak fra helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Fra talerstolen sa Høie blant annet at han ønsker å øke statens satsing på lokale oppsøkende team som jobber målrettet mot gruppa. Han viste til en rekke kjente tiltak, som utredningen av en rusreform, nasjonal overdosestrategi og årets innføring av pakkeforløp innen rus og psykisk helse.

 • DU KAN SE STORTINGSDEBATTEN med utgangspunkt i Siws og «Mia»s sak her (spol fram til 1.12.10).

Toppe mente de mest sårbare og marginaliserte, som gjerne ikke ønsker hjelp, krever ekstraordinære og spesielle tiltak.

– Dette er ikke enkelt. Det er vi enige om, sa Høie.

– Først og fremst handler det om at de ikke dør, sa Toppe.

– Jeg tror vi kan ha masse ressurser til kommuner og psykiske helsetjenester, og likevel forsvinner denne gruppa mellom alle stoler. For det handler óg om system og samarbeid.

Bent Høie varslet økt satsing på oppsøkende team på rusfeltet under i Stortinget tirsdag

Håpet på mer

Dagen etter debatten sier Toppe til Aftenbladet at hun hadde håpet Høie ville varsle nye, konkrete tiltak overfor blålysgruppa. Men det gjorde han ikke, mener hun, utover at han vil satse mer på oppsøkende team.

– Men jeg frykter at heller ikke disse teamene vil klare å fange opp de mest marginaliserte, sier Toppe.

Hun tror et informasjons- og varslingssystem vil kunne bidra til samhandling og ansvarliggjøring i kritiske og alvorlige situasjoner.

Forslaget om et slikt system ble lansert av forskere i en rapport om overdosedødsfall i Oslo fra 2011. En av forskerne, Thomas Clausen, leder av Senter for rus- og avhengighetsforskning ved Universitet i Oslo, relanserte forslaget i kjølvannet av Siw-saken. Et poeng er å sørge for at taushetsplikten ikke hindrer kommunikasjon som kan redde liv.

Clausen kjenner ikke til at Oslo eller andre kommuner har utviklet et slikt system. Leder av levekårsstyret i Stavanger, Kåre Reiten (H), sa denne uka til Aftenbladet at han vil be kommuneadministrasjonen se om det er mulig å lage et slikt varslingssystem lokalt.

Les også

Les professor Clausens debattinnlegg: En redselsfull historie fra Lykkeland

Søker konkrete forslag

Toppes ønsker at representantforslaget skal inneholde flere konkrete forslag til tiltak som kan fremme ansvar og samarbeid overfor blålysmenneskene. Pakkeforløpet sier at hver pasient skal ha en koordinator som tar helhetlig ansvar. Toppe tviler på at det vil være tilstrekkelig stilt overfor de sykeste og mest risikoutsatte rusmisbrukerne.

– Når alle ser at en person som Siw går inn og ut av sykehus, og at tjenestene er fragmenterte, må noen ha makt til å kalle alle inn til et møte. Jeg er søkende og leter nå etter konkrete tiltak, sier Toppe.

Hun anslår at forslaget vil fremmes før sommeren og bli behandlet til høsten.

Professor Thomas Clausen ønsker et representantforslag fra Toppe velkommen. Han tror en nasjonal standard på et informasjons- og varslingssystem, som kan tilpasses lokalt, vil være hensiktsmessig.

– Det er på tide at man ser på nytt på disse vanskelige og krevende sakene, sier forskeren.

Les også

 1. – Kommunens refleksjoner over Siw-saken

Publisert:

Når alt rakner

 1. Stortingspolitiker med seks tiltak for å hindre nye Siw-tragedier

 2. Kommuneledere avviser overdose­bølge

 3. Hun jakter løsningen på ett av velferds-Norges største problemer

 4. Krever sannheten om rusboligene

 5. Jenny Rolandsen (36) hadde en briljant idé. Så skar alt seg

 6. Umulig å si om Bent Høies milliardsatsing har hjulpet landets rusmisbrukere

 1. Når alt rakner