Unge Venstre vil ha lederkandidater fram i lyset

Sveinung Rotevatn bør bli ny Venstre-leder, mener Unge Venstre – og ber de som ønsker å etterfølge Trine Skei Grande, om å gå offentlig ut.

Unge Venstre vil ha klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn som ny partileder, mens Rogaland Venstre peker på næringsminister Iselin Nybø. Også kunnskapsminister Guri Melby blir nevnt som en mulig kandidat til jobben.
  • NTB-Kristian Skårdalsmo og Johan Falnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

1. juni har valgkomiteen satt som frist for Venstres fylkes- og partilag til å komme med nye innspill til hvem som bør sitte i partiledelsen.

Plassen som partileder er ledig, fordi Grande på dramatisk vis trakk sitt kandidatur etter å ha blitt innstilt av en enstemmig valgkomité.

– Vår anbefaling til valgkomiteen påvirkes ikke av Grandes avgang, rett og slett fordi vi sendte våre innspill med forventning om et lederskifte, sier Unge Venstres nestleder Ane Breivik til NTB.

Ungdomspartiet vil ha klima- og miljøminister Rotevatn som partileder, kunnskapsminister Guri Melby som 1. nestleder og næringsminister Iselin Nybø som 2. nestleder.

– Trenger åpen diskusjon

Breivik uttaler seg på vegne av Unge Venstre, ettersom ungdomspartiets leder Sondre Hansmark sitter i valgkomiteen.

Hun vil ikke kommentere om Melby, Nybø, Rotevatn eller kulturminister Abid Raja i sitt arbeid i regjeringen har styrket eller svekket sitt kandidatur til toppjobben.

– Men jeg skulle gjerne likt å se at de som ønsker å påta seg ledervervet, ville annonsert det tydelig og offentlig, sier Breivik.

– Partiledervervet handler tross alt om mer enn regjeringsvirksomhet, og vi trenger en åpen diskusjon om hvem som stiller, og hvorfor de gjør det, argumenterer hun.

Peker på Nybø

De fleste fylkeslagene ønsker ikke å gå ut med hvem de vil ha som partileder. Men Rogaland Venstre mener Iselin Nybø vil kunne bli en «samlende og god leder».

– I tillegg til å være kunnskapsrik har hun imponert gjennom innsatsen i regjering og viser tydelige lederegenskaper, sier fylkesleder Kjartan Alexander Lunde til NTB.

Han trekker fram stor arbeidskapasitet og solid ideologisk forankring som viktige momenter.

– Jeg har intet nytt å melde i så måte, er beskjeden fra Nybø på spørsmål om ledervervet.

Holder tett

Verken Trøndelag, Nordland eller Innlandet Venstre vil ut med sine innspill.

– Personlig synes jeg både Iselin, Guri og Abid har gjort en strålende jobb den siste tiden, sier fylkesleder Aina Dahl i Vestfold og Telemark Venstre.

– For øvrig har vi jo også andre gode kandidater som Ola Elvestuen og Sveinung Rotevatn.

VG skrev nylig at Oslo Venstre foreslår Melby og Rotevatn som potensielle ledere i sitt innspill til valgkomiteen.

Velges i september

Venstres koronautsatte landsmøte skal holdes 26.–27. september. Valgkomiteen skal ha sin innstilling klar tidligst seks og senest fire uker før møtet, ifølge komitéleder Per A. Thorbjørnsen.

Han forklarer at valgkomiteen i all hovedsak står på innstillingen som foreligger.

– Men når Grande trakk sitt kandidatur, er det først og fremst en ny leder vi skal ha inn. Det kan bli en del følgeendringer som en konsekvens av det, sier han til NTB, og utdyper:

– De mest aktuelle i dag er enten de som er innstilt som nestleder, eller de som i dag sitter i sentralstyret.

Vraket Elvestuen og Breivik

I innstillingen i mars var Raja og Rotevatn innstilt som nestledere. Det innebar at begge dagens nestledere, Terje Breivik og Ola Elvestuen, ble vraket.

Innstillingen kom etter at Grande i januar tok det som ble beskrevet som et maktgrep, da hun skjøv Elvestuen ut av regjeringen og gjorde plass til både Raja og Rotevatn.

– Jeg stiller meg til disposisjon, skriver Breivik søndag i en SMS til NTB.

– Jeg stiller meg fortsatt til disposisjon for Venstre, sa Elvestuen til TV 2 16. mai.

Publisert: